Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.08.2013.
13:03
D. Dekić - Vesti A

"Beograd servilan prema zapadu"

Akcija provere identiteta i državljanstva bivših visokih vojnih, policijskih i političkih zvaničnika RS nastanjenih u Srbiji koju sprovodi srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, prema oceni nekadašnjeg šefa jugoslovenske diplomatije Živorada Jovanovića, jasan je pokazatelj da vlast u Srbiji sve što radi prelama kroz prizmu zapada.

Živorad Jovanović, bivši diplomata
 

- Vlast nema adekvatan stav i politiku zaštite svojih državljana i ostalih pripadnika srpskog naroda. Očita je ta indolentnost i nesigurnost zbog koje se u Srbiji na svaki slučaj i akciju gleda sa aspekta kako će to videti Vašington, Berlin i Brisel. Mislim da tako rade jer su postavili jedan jedini put državi, onaj ka Evropskoj uniji - navodi Jovanović i dodaje da država Srbija ne štiti na pravi način ni svoje građane, ni pripadnike srpskog naroda u regionu i šire.

Vratiti se narodu

Inferiornost Srbije je relikt prošlosti, odnosno prethodnih vladajućih garnitura od 2000. godine i njihove servilnosti zapadu. Po inerciji je i ova vlast krenula tim putem i izgleda ne može da ga se oslobodi. Hitno to treba menjati i postaviti sebe kao narodnu vlast koja će brinuti brigu svog naroda, smatra Jovanović.

U Tužilaštvu priznaju da se vrši provera onih koje treba saslušati kao svedoke ili osumnjičene na osnovu protokola o saradnji sa BiH zaboravljajući pri tom da Sarajevo odugovlačenjem opstruira procese za zločine nad Srbima poput Dobrovoljačke i Tuzlanske kolone.


Bivši šef jugoslovenske diplomatije smatra neophodnim da Srbija odbaci tezu o asimetričnoj odgovornosti u građanskom ratu na prostoru bivše SFRJ, jer kako ističe, u takvim sukobima nema nevinih i svi su jednako odgovorni.


- Ta indolencija u zaštiti pripadnika srpskog naroda potiče od kod nas uspostavljenog vrhunskog kriterijuma kako će zapad reagovati, a pri tom kao da se zaboravlja koji su standardi EU u zaštiti ljudskih prava građana - kaže Jovanović.
 

Banjaluka traži objašnjenje

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će Banjaluka insistirati na tome da se o ovom pitanju govori otvoreno i u Srbiji i u BiH.
- Želimo odgovore šta znače aktivnosti tužilačkih ili policijskih struktura u Srbiji u poslednje vreme prema pojedinim pripadnicima vojnih i policijskih struktura iz perioda rata u Republici Srpskoj, posebno onih koji su bili na komandnim dužnostima - rekao je Đokić.

On je istakao da se tako nešto ne može nikako opravdati i da zvanični Beograd mora da se oslobodi indolencije i radi ono što je učinila Hrvatska.


- Ne sme se prihvatiti teza da je Srbija najodgovornija za građanski rat i zločine, pošto nijedna država na svetu tako nešto ne prihvata - zaključio je naš sagovornik, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.08.2013. 13:38
Kome ti to pricas?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online