Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.08.2013.
01:11
J. Arsenović - Vesti A

Misterija rane na grudima

Bivšoj prvoj dami SFR Jugoslavije Jovanki Broz (89) malo je bolje u odnosu na petak kada je u teškom zdravstvenom i polusvesnom stanju u pratnji dva rođaka primljena u Urgentni centar.

Bori se za život: Jovanka Broz

U saopštenju Urgentnog centra se navodi da je "došlo do blagog poboljšanja svesti kod gospođe Broz, ali je ona i dalje hemodinamski nestabilna", odnosno i dalje ima poremećen puls i krvni pritisak.


Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar potvrdio je medijima da je udovica Josipa Broza Tita u petak oko 13.30 primljena u tu zdravstvenu ustanovu, u veoma zapuštenom stanju, polusvesna i sa izuzetno lošom krvnom slikom, problemima sa mokrenjem, ranama od ležanja i ranom nepoznatog porekla na grudnom košu.


Prema njegovim rečima, ona nije doživela ni infarkt ni šlog, kako se prvobitno tvrdilo iz nezvaničnih izvora. Lekari su ustanovili da Titova udovica ima promene u grudnom košu, koje se još ispituju, tako da se ne može sa sigurnošću reći da li je reč o tumorskim promenama ili nečem drugo, dok prve analize ukazuju na početak sepse.

U srodstvu sa Teslom

Jovanka je rođena u selu Pećane u Lici u srpskoj porodici Budisavljević. Prema njenim tvrdnjama, bila je u srodstvu i sa slavnim naučnikom Nikolom Teslom i to preko njegove babe po majci Sofije Budisavljević, koja je rođena u Jovankinoj kući.

- Ona je životno ugrožena, jer u njenim godinama to su sve po život opasna stanja - dodaje dr Lončar.


Nju su u petak obišli i premijer Ivica Dačić i ministar Rasim Ljajić. Obojica su sa Titovom udovicom uspostavili poseban odnos kada su joj pre četiri godine u ime države Srbije konačno uručili pasoš i ličnu kartu, gotovo tri decenije nakon što su joj nasilno oduzeti, bez ikakvog pravnog utemeljenja.


"Vesti" su od ljudi koji su se povremeno čuli telefonom sa Titovom udovicom, dobili potvrdu da prethodnih dana nije bila raspoložena.
 

Kod lekara još davne 1952.

- Jovanka je toliki borac da hoću da verujem da će uspeti da pobedi bolest. Nikada se nije žalila i ona najbolje zna zašto je ćutala i odbijala da ide kod lekara. Što njena sestra kaže, zadnji put je imala grip 1952. - kaže za "Vesti" Žarko Jokanović.
Da je bivša prva dama po pitanju sopstvenog zdravlja bila "teška" za saradnju svedoče i njeni rođaci koji su je doveli u Urgentni centar. Oni su danima pokušavali da je ubede da se za pomoć obrati lekaru, a u tome su uspeli tek kada više nije bila u stanju da im se suprotstavi.

- Pre neki dan sam se konačno čuo sa Jovankom oko pola dva, u vreme kada sam je obično zvao. Prethodno se danima nije javljala na telefon. Nije zvučala uobičajeno, bila je neraspoložena i na moje pitanje: "Kako ste gospođo?" odgovorila je samo: "Kako drugi hoće". Ne znam zašto sam je oslovio sa "gospođo", jer ona je bila "drugarica Jovanka" i na tome je insistirala - priča Milan Šarac, reditelj koji je sa Titovom udovicom dogovarao snimanje dokumentarnog filma o njenom životu.


Žarko Jokanović, autor feljtona koji je objavljen ovog leta i u kojem mu najpoznatija jugoslovenska udovica ispoveda svoju životnu dramu, kaže da se sa Jovankom čuo skoro svakog dana.


- Poslednji put sam se sa njom čuo 14. avgusta, pre nego što sam krenuo na put. Jedva je čekala da čuje reakcije na feljton, bilo joj je veoma stalo do mišljenja čitalaca. Uvek je bila vedra i kada bih je upitao kako podnosi vrućine nije se žalila. Veliki je borac, pravi laf - svedoči Jokanović.


Vest da je najpoznatija udovica završila u bolnici objavila je većina medija bivših jugoslovenskih republika. Jovanka je i na taj način potvrdila da je i 33 godine posle Titove smrti, a skoro četiri decenije posle progona kojima je bila izložena, od kućnog pritvora, preko oduzimanja imovine i ličnih dokumenata, jedna od najintrigantnijih ličnosti nekadašnje zajedničke države.

"Pre ću videti Tita nego dočekati ostavinu"

Malobrojni kojima je dozvoljavala da joj se približe svedoče da je uvek verovala u svoju dugovečnost, ali i to da je poslednjih godina bila preokupiranja ostavinskom raspravom kojoj se nije video kraj.


- E, moj Milane, pre ću ja videti Tita, nego dočekati ostavinsku raspravu - umela je duhovito da se žali Milanu Šarcu.
Na njegovu opasku da će živeti više od sto godina, ona bi se slatko nasmejala i podsetila da je na Kosovu, odakle se u Liku doselila njena porodica, imala jednu babu Sokolicu koja je je živela ni manje, ni više nego 109 godina!

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 07:45
vrlo sraman odnos prema njoj, a tetošimo gomilu lopova i zlotvora. Zar svet to neće zameriti vrloj vladi, kojoj je toliko "stalo" do mišljenja istog?
Ponedeljak 26.08.2013. 01:41
neko izvalio da je primio tito u kpj sto znaci da je bacila kasiku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online