Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.08.2013.
13:04
J. Arsenović - Vesti A

Jovanka Broz - jedna od najintrigantnijih osoba SFRJ

Jedna od najitrigantnijih i najtanstvenijih osoba SFR Jugoslavije Jovanka Broz plenila je pažnju javnosti i dugo godina nakon što je razvlašćena i nakon što su je ljudi oko njenog supruga Josipa Broza, a pre svega general Nikola Ljubičić i Stane Dolanc, optuživali da radi o glavi svom mužu i doživotnom predsedniku SFRJ.

Ceo život pod prismotrom: Jovanka Broz
 

Kako je tačno mlada partizanka iz Like postala žena jugoslovenskog komunističkog vođe nikada do kraja nije razjašnjeno. Prema jednoj verziji, odmah nakon završetka Drugog svetskog rata ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Ranković zatražio je od svojih saradnika da mu pošalju grupu proverenih devojaka za rad u maršalovom kabinetu. Od oko 50 kandidatkinja, Ranković je navodno odabrao pet devojaka i lično ih predstavio Titu kome se dopala upravo kršna 24-godišnja Ličanka.
 

Partizanka iz Like

Jovanka Budisavljević rođena je 9. decembra 1924. godine u selu Pećane u Lici u srpskoj porodici. Bila je učesnik NOB iz kojeg je izašla sa činom potpukovnika. Nosilac je partizanske spomenice i dva Ordena za hrabrost.

Druga verzija tvrdi da je Jovanku odabrao Ivan Stevo Krajačić. tadašnji poverenik NKVD-a za Jugoslaviju, odakle verovatno potiče priča koja prikazuje Jovanku kao sovjetskog špijuna.


Verzija bivšeg generala Marjana Kranjca kaže da je Jovanka dodeljena Maršalu već 1945. kao higijeničarka da bi posle smrti velike Titove ljubavi Davojranke Paunović 1946. postala Titova lična sekretarica.


Dugo se krilo od javnosti kakav je njihov lični odnos, a brak su sklopili u tajnosti 15. aprila 1952. Njen kum bio je general Ivan Gošnjak, a Titov Ranković. Zvanično je predstavljena kao prva dama tek godinu dana kasnije u vreme državne posete britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna.
 

Rasim joj vratio pasoš

Juče je najavljeno da će Jovanku u bolnici posetiti i Rasim Ljajić. Rasim je 2009 .,zajedno sa Ivicom Dačićem, tadašnjem ministrom policije, uručio Titovoj udovici lična dokumenta, pasoš i ličnu kartu, koja su njoj oduzeta tri meseca nakon smrti supruga 1980. Od tada se nalazila u svojevrsnom kućnom pritvoru.

Sve do sedamdesetih godina ona je uživala kao retko koja osoba u tadašnjoj SFRJ. Putovala je sa Titom po svetu, elegantna i nasmejana, imala je tretman kraljice iako su je oslovljavali sa "Drugarica Jovanka".


Sa buđenjem "hrvatskog proleća" i Maspoka, dolaze crni dani za prvu damu. Između 1974. i 1988. najviši jugoslovenski forumi su na 59 sastanaka raspravljali samo o Jovanki. Ovaj proces je započeo sam Tito kada je naredio SKJ da osnuje specijalnu komisiju koja će proučavati „slučaj drugarice Jovanke".

Nema za šta je nisu optuživali, od toga da je bila ruski špijun pa da je sa generalom i svojim zemljakom Mićom Jovanićem spremala državni udar i preuzimanje vlasti od svog ostarelog supruga. Udaljavanje od Tita odvijalo se u fazama, a poslednje tri godine Titovog života ona nije imala nikakav kontakt sa njim. Javnost je imala prilike da je vidi tek kao uplakanu udovicu u crnini na Titovoj sahrani 8. maja 1980.


Ubrzo je stavljena u kućni pritvor da bi se tek početkom 2000. u srpskoj javnosti čulo da živi u siromaštvu, da nema redovne prihode niti lična dokumenta.


Poslednjih godina izalazila je povremeno iz izolacije koju je nakon što joj je bila nametnuta i sama prihvatila, odbijajući da daje intervuje. U jednom od poslednjih razgovora za novine, abolirala je Tita za svoje nedaće, a zahvaljivala na dugovčenosti koju joj je podarila njena Lika i genetika.

POVEZANE VESTI

Subota 24.08.2013. 20:07
ekipa sa jovancicom na celu je smakla dzemala b. i planirala smakniti tita i preuzeti jna i ostvariri veliku srbiju!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online