Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 21.08.2013.
00:11
rts.rs A

SAD bi zbog Tita bacile atomsku bombu

SAD bile spremne da nuklearnim oružjem brane SFRJ od Staljina, piše u dokumentu američke Nacionalne bezbednosne agencije sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

Bio ljubimac Zapada: Josip Broz Tito
 

Staljinov privatni rat sa Josipom Brozom Titom umalo nije prouzrokovao treći svetski rat, navodi se u objavljenom dokumentu sa kojeg je američka Nacionalna bezbednosne agencija (NSA) skinula oznaku poverljivosti, prenosi Radio televizija Srbije.

Staljin planirao likvidaciju Tita

 

Pošto su planovi o invaziji stavljeni po strani, Staljin se ponovo vratio planovima za ubistvo Tita.  U poslednji plan o Titovom ubistvu bio je umešan sovjetski ilegalac Josif Griguljevič, poznat kao "Maks", koji je bio zadužen za prvi neuspešan atentat na Trockog. Griguljevič je trebalo da ubije Tita otrovnim gasom. Prema Pavelu Sudoplatovu, ekspertu MGB-a, to je bilo veoma naivno i detinjasto. I nikada se nije dogodilo. MGB, preteča KGB-a, šalje 1. marta 1953. godine izveštaj Staljinu u kome objašnjava da "Maks" nije poslat u Beograd. To bi mogao biti poslednji izveštaj koji je Staljin ikada pročitao, pošto je, narednog dana umro od moždanog udara. Njegova opsesija Titom trajala je do poslednjeg trenutka

U dokumentu koji je nazvan "Izbegavanje Armagedona", NSA navodi da je Staljin bio odlučan da po svaku cenu uništi Tita i "njegov otpadnički komunistički režim". Tito je povukao nekoliko poteza koji su razbesneli Staljina, a kap koja je prelila čašu bio je grčki problem i Titova pomoć (oko 10.000 "dobrovoljaca"), komunistima koji su se borili u toj zemlji.

Staljin je Titu poslao pismo kritikujući "grčku liniju", smatrajući da komunisti u Grčkoj nemaju nikakve šanse zato što Atinu podržavaju Sjedinjene Američke Države, "najmoćnija država na svetu".

Pošto je Beograd odbio da popusti, Staljin je zahtevao oštru kaznu. Osim izbacivanja iz Informbiroa, Sovjeti su započeli zajedljivu propagandu proglašavajući Tita i njegovu vladu za "špijunske grupe", odane američkom i britanskom imperijalizmu. U sovjetskom bloku počele su "čistke" Titovih saveznika, a najtemeljnije u Mađarskoj, prvoj liniji uz jugoslovensku granicu.

Na taj način počeo je "obaveštajni rat epskih proporcija" između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. I Tito je nastojao da oslobodi svoj režim prosovjetskih elemenata, te je počeo čišćenje partije, vojske i tajne policije poznat kao "lov na izdajice" koje je nazivao "ibeovci", piše u dokumentu NSA, čiji autor i poreklo, kako navodi RTS, nisu poznati, ali stoji i napomena da izneta mišljenja nisu i službeni stav Agencije.

Američki uspeh u Koreji odvratio Sovjete

 

Ipak, dugo očekivani sovjetski napad nikad se nije desio. Prema generalu Kiralju, završne pripreme za napad na Tita kulminirale su za vreme američke invazije na Koreju. Ali razvoj događaja na Korejskom poluostrvu je bio neočekivan za Sovjete. Moskva je rezonovala: Ako je Amerika uložila takav napor kako bi spasla Koreju, kako će se onda angažovati da spase strateški važnog Tita?

Zbog toga je Staljinova spremnost da izazove svetski rat, čak nuklearni rat, slabila, a planovi za invaziju su odloženi. Prema Kiraljevim rečima, američka jaka odbrana Južne Koreje odvratila je Staljina od invazije.

U dokumentu se, potom, opisuje propagandni rat između dve države i partije i navodi da je vojna akcija Staljina delovala kao realna opcija, "pošto su subverzije i sabotaže propale". To su potvrdili i izvori koji se pominju u dokumentu. Jedan od njih je i mađarski dezerter general Bela Kiralj.

Prema njegovim rečima, Mađarska narodna armija trebalo je da probije jugoslovensku odbranu u Vojvodini. To bi otvorilo vrata ka Beogradu, koji je trebalo da zauzmu sovjetske oklopne trupe. Uništenje Jugoslavije je postalo glavni razlog postojanja "armija satelita" (vojske Jugoslaviji susednih država tzv. Istočnog bloka), a propaganda u tim državama bila je izuzetno jaka.

Kako bi spremile jugoslovensku vojsku za rat, Sjedinjene Države su stvorile šemu pomoći. U godini posle invazije na Koreju, Vašington je obezbedio 77,5 miliona dolara pomoći za Beograd. Do sredine pedesetih godina, vojna pomoć je ukupno iznosila pola milijardi dolara.

U junu 1951. godine, general Koča Popović je posetio Vašington radi zajedničkih vojnih planiranja. Na prvu loptu, pomoć Vašingtona Beogradu bila je neočekivana. Pre razlaza sa Moskvom, radikalni režim u Beoradu bio je u zapadnim medijima ozačen kao sovjetski satelit broj jedan, a odnosi između Jugoslavije i SAD su bili napeti.

Ipak, zbog sovjetske pretnje, stvari su se promenile. U septembru 1951. godine obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država već je označila Jugoslaviju kao vrednu i pouzdanu branu od Sovjetskog Saveza.

Zaključeno je da je sovjetska invazija na Jugoslaviju veoma verovatna i da bi mogla uskoro da se ostvari. Iz perspektive NATO-a, Jugoslavija je služila kao štit za ranjivu Italiju i Grčku.

Planovi su išli toliko daleko da je u septembru 1951. godine Vrhovna komanda saveznika u Evropi naredila da će Italija biti branjena na reci Soči, koja je velikim delom bila na jugoslovenskoj teritoriji.

Uprkos velikoj vojnoj pomoći koju je Zapad pružao Jugoslaviji, strah od sovjetske invazije rastao je u zemljama NATO-a. U februaru 1951. godine britanski vojni vrh je objavio da će sovjetski napad na Jugoslaviju dovesti do trećeg svetskog rata. I Vašington je smatrao da bi napad na Jugoslaviju mogao biti uvod u globalni rat.

Pošto NATO nije bio u stanju da ostvari prednost kada je reč o konvencionalnom naoružanju, opcija nuklearnog oružja često je bila spominjana. U nedeljama posle invazije Koreje, Vašington je prihvatio opciju da iskoristi nuklearno oružje kako bi odbranio Jugoslaviju. To bi svakako proizvelo i odgovor s druge strane i teško da bi bilo moguće izbeći "nuklearni rat".

Podsetimo, nedavno su objavljeni detalji iz još jednog dokumenta CIA, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti. U tom dokumentu se na osnovu fonetske analize, navodi da Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porekla, jer je srpskohrvatski jezik, koji mu je "navodno" maternji, govorio sa "stranim akcentom".

POVEZANE VESTI

Sreda 21.08.2013. 00:36
Sve sama otkrivanja tople vode. Pa mi Srbi ćemo na kraju da otkrijemo kako je zemlja okrugla. Ko sem par mumificiranih komuno-ludaka sa Novog Beograda i par neolitskih junaka sa portala jos ne zna da je veli Joža uveo Srbiju u NATO iz kog ne mozemo da se izvucemo ni dan danas? A prosli smo gore od svake njegove članice jer zvanično nismo tamo pa mogu da nas bombarduju i parčaju kad im se ćefne.
Sreda 21.08.2013. 06:23
Ne razumem logiku: Tito je otvoreno pomagao komuniste u Grckoj, Staljin je bio protiv toga da se ne bi konfrotirao snaznim ineteresima Amera, a Ameri u toj situaciji podrzavaju Tita? Ili je Tito od pocetka britansko-masonski banksterski "visestruki agent", idealan za ratne i druge igre koje oni vole i vode, za koje radi i sama NSA? Da li to NSA u svom poznatom stilu navodno opet publikuje nekada poverljive "istine", ili to jedino rade "teske izdajice" poput Meninga ili Snoudena?
Sreda 21.08.2013. 09:12
Ih... Sto ga Koba ne ubi... Tzv. Tito se obracunao s autenticnim komunistima 48.koje vrlo postujem, mada ne delim u potpunosti i njihovu ideologiju. . Ovi tzv. komunisti, posle 48.su Brozove podguzne buve, fukara najgore vrste koja se decenijama otimala oko stanova i privilegija... Dno dna... Danas na vlasti imamo njihove bioloske i ideoloske potomke...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online