Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.08.2013.
17:11
Beta A

RTS i RTV sledeće dve godine na budžetu

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević rekao je danas da će se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine u naredne dve godine finansirati iz budžeta, dok će Novinska agencija Tanjug biti transformisana u Vladin Biro za kominikacije.

Tijanić za sada nema šta da kaže o ovoj odluci
 

Kolarević je za Televiziju Pink 3 rekao da je doneta odluka da se javni servisi RTS i RTV Vojvodina u naredne dve godine finansiraju iz budžeta, uz mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče.

"Ekonomski i medijski stručnjaci smatraju da će, ukoliko se javni servisi finansiraju iz budžeta, biti uticaja na njihovu uređivačku politiku. Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima uvodi se mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče, tako da će medijski servisi u tom smislu biti nezavisni", rekao je Kolarević.

On je rekao da će se posle dve godine odlučiti koji model finansiranja javnih servisa će biti uveden - da li pretplata ili naknada, kako je rekao: zavisno od prakse u Evropskoj uniji.

Kolarević je kazao da će Novinska agencija Tanjug ići u proces vlasničke transformacije i postati Vladin biro za komunikacije, po nemačkom modelu. "Taj deo agencije obavljaće poslove od neposrednog značaja za Vladu, prikupaljaće informacije i emitovati informacije koje su u interesu Vlade po svetu, na raznim jezicima", rekao je Kolarević.

Prema njegovim rečima, nije isključena ni mogućnost socijalnog programa, pošto budu doneti medijski zakoni. Govoreći o lokalnim medijima, Kolarević je rekao da se uvodi projektni način finansiranja što znači da će opštine, Grad Beograd i ostale lokalne samouprave raspisivati konkurse za oblast informisanja.

Stručne komisije će odlučiti ko najviše odgovara potrebama konkursa, a za sredstva će moći da konkurišu i privatni mediji i oni koji su do sada finansirani iz budžeta.

"Neće se finansirati komercijalni programi, već samo ono što je interes građana u Beogradu, Čačku, Lazarevcu... Ugovor može biti i na tri godine", rekao je Kolarević.

On je kazao da su mediji koji su finansirani iz budžeta imali povoljniji položaj i poručio da će se država povući iz medija, a niko neće biti privilegovan.

Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je da ne može da komentariše odluku o prelasku na budžetsko finansiranje RTS dok se ne objavi zvanično rešenje i konkretni detalji tog rešenja, jer će tek tada biti jasno šta su dobre a šta loše strane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.08.2013. 17:36
слушам пре неки дан жалопојку екипе са РТ Војводине и просто чуду не могу да се начудим... Никако да схватим КАКО је могуће да комерцијалне телевизије опстају само захваљујући рекламама и маркетингу, а РеТеСе не може ? А плус још прикупљају харач од "претплате" ?? Чудно ми да их то нико никад није питао ? И постоји ли неки државни ревизор да бар једне године испита и провери пословање РеТеСе-а ? Да КОНАЧНО видимо те њихове расходе због којих "не могу" да опстану ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online