Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.07.2013.
15:22
RTS, Beta A

Vulin: Euleks je na KiM voljom Srbije. Euleks: Tu smo odlukom EU i tzv. Kosova

Nijedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa na Kosovu. Euleks tamo nije došao voljom Prištine, već voljom Saveta bezbednosti UN i Republike Srbije i sa Kosova može samo tako i da ode, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Euleks tvrdi drugačije.

Nijedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa na Kosovu: Vulin
 

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju o ulozi Euleksa u kojoj se institucijama preporučuje da pripreme plan prenošenja ovlašćenja misije EU na kosovske institucije u junu 2014. kada Euleksu zvanično prestaje mandat.

Iako je EU ostavila otvorenu mogućnost da se Euleksu i posle juna sledeće godine produži mandat, Skupština je rezolucijom zatražila da se mandat ne nastavlja, a kao razlog je navela nezadovoljstvo ulogom Euleksa u istragama i suđenjima u slućajevima ratnih zločina.

Reagujući na usvajanje ove Rezolucije, Vulin je izjavio da Euleks na Kosovo nije došao voljom Prištine, već voljom Saveta bezbednosti UN i Republike Srbije i da sa Kosova može samo tako i da ode.

"Želim da upozorim i predstavnike institucija u Prištini, ali i međunarodnu zajednicu da smo mi vrlo ozbiljni u svom stavu da nijedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. Pomeranje i odlazak Euleksa bi za nas značilo da su sporazumi ništavni i za nas bi značilo da oni ne mogu da se sprovedu", rekao je Vulin u Prizrenu.

Đurić: Odlazak Euleksa apsurdna inicijativa

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je da inicijativa Prištine vezana za odlazak Euleksa sa Kosova 2014. godine "zvuči apsurdno u uslovima kada statusno pitanje nije rešeno i kada ne postoji nijedna pretpostavka o osamostaljivanju kosvoskih institucija u oblastima nadležnosti misije - pravosuđa i policije".

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da Srbija Kosovo ne priznaje zbog čega Euleks mora da postoji u pokrajini.

S druge strane, portparolka misije EU Irina Gudeljević rekla je da će mandat Euleksa nakon juna 2014. godine odrediti članice EU u saradnji sa vlastima tzv. Kosova a biće zasnovan na proceni situacije.

"Euleksov mogući mandat u budućnosti biće određen od strane država članica EU, u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i biće zasnovan na zajedničkim procenama situacije i kosovskih potreba - i to sporazumno i na koordinisan način", kazala je Gudeljević.

POVEZANE VESTI

Petak 26.07.2013. 18:40
...Grubasic je iznela ono sto joj je od strane Ey naredjeno, a sto Vulin ili bilo ko drugi iz vladu srbije misli to je drga stvar, prije no sto ste pdpisali sa Eulex trebali ste da mislite, sad vam je sve kasno, a ne samo sto vam je kasno, nego na mudar nacin probate da ubedite 4 opstine srba da se pridruze kosovskoj republici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online