Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 18.07.2013.
06:07
B92 A

Sedmoro mališana čeka novo srce

Posle tužne vesti o smrti male Tijane Ognjanović (8), devojčice oko čijeg srca su se Srbi ujedinili prvi put posle verovatno nekoliko decenija, postavlja se opravdano pitanje: Kada će ova država početi da vodi brigu o svojoj budućnosti? Možda ne baš skoro, jer, na primer, trenutno u Srbiji najmanje sedmoro mališana čeka na transplataciju srca, a izmenjeni pravilnik RFZO o lečenju dece u inostranstvu još nije stigao do Vlade.

Nepravda. Nije dočekala da uživa u detinjstvu: Tijana Ognjanović
 

Taj pravilnik predstavljen je u utorak u Skupštini Srbije, a ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će predlog izmena do kraja meseca biti prosleđen Vladi.


Najavljene izmene omogućiće najmlađim pacijentima da se o trošku država leče u inostranstvu, odnosno, podrazumevaju mogućnost transplantacije srca za decu do 18 godina u inostranstvu.
 

Pročitajte još:

Mala Tijana preminula čekajući srce

Presednik skupštinskog odbora za zdravstvo Dušan Milisavljević kategoričan je da izmenjeni Pravilnik mora što pre da počne da se primenjuje jer u ovom trenutku najmanje sedmoro mališana čeka na transplantaciju srca.


"Usvajanjem ovakvog izvešataja, skupštinski odbor srbije je otvorio vrata da država preuzme odgovornost za lečenje najtežih naših malih pacijenata. Potrebno je samo da ministarka zdravlja i Ministarstvo zdravlja potpiše ovu promenu pravilnika i da ga što hitnije prosledi republičkoj vladi na usvajanje. Smatram da ničeg važnijeg i prioritenijeg od ovog nema", kaže Milisavljević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.07.2013. 08:28
Sad sam pročitao i vest o odlasku male Tijane i komentare... i došlo mi da zaplačem od muke.... uf.... srce mi se steglo u grudima.... a onog mongoloidnog dinkića, pre neki dan u skupštini upitaše "ZAŠTO NEMA SREDSTAVA U BUDŽETU za pomoć deci koja su obolela od retkih bolesti a ima za stalne popravke audija i škoda" ? On je onako osiono odgovorio "PA KOLIKO TO IMA TAKVE DECE" ? Samo kad bih mogao nekako da dođem do nekoga od tih glavešina... Robijao bih.... mamicu im prokletu...
Četvrtak 18.07.2013. 07:08
Samo da ne bude prekasno, kao za Tijanu...
Četvrtak 18.07.2013. 12:41
Pre tačno 11 meseci smo bili i sami u sličnoj situaciji kada nam je sin koji je tada imao 7 godina morao na operaciju srca,tako da znam šta roditelji preživljavaju i kroz kakvu stresnu i traumatičnu situaciju prolaze,to je nešto što ni najgorem neprijatelju ne bih poželeo.Sada dok ovo pišem i ja i žena ne možemo da zadržimo suze.Naša je prednost što živimo u pograničnom delu srbije a ja sam radio u hrvatskoj i imamo dvojna dokumenta tako kada došlo do operacije odlučili smo se da to bude u zagrebu na kbc rebro,iako je zdravstvena dokumentacija sva bila iz beograda i novog sada i on u hrvatskoj nikad do tada nije bio kod lekara odlučili smo se za kbc rebro.nast...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online