Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.07.2013.
06:49
RTS A

Sa diplomom ili ne, posla u Srbiji nema

Svaki četvrti radno sposoban u zemlji nije zaposlen, a među mlađima od 25 godina čak svaki drugi nema posao. Vlada obećava da će uraditi ono što je i nekoliko prethodnih trebalo ali nije - počeće reforme s ciljem da se za godinu-dve broj nezaposlenih spusti ispod 20 odsto. Evropska unija izdvaja milijarde da bi podstakla zapošljavanje mladih, a mi rebalansom smanjujemo sredstva za tu namenu.

Nažalost, diploma u Srbiji ne garantuje i posao
 

Privreda ne razume šta piše u srpskim diplomama

Danilo Jeremić iz Studentske konferencije univerziteta Srbije kaže da postoje ogromni problemi i neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada.


"Tržušte rada i privreda ne prepoznaju šta to nama piše u diplomamma", kaže Jeremić.


Zato odlaze u inostranstvo ili traže - druga rešenja.


"Mladi u Srbiji idu nekim sistemom da se učlane u neke političke partije, da izgovaraju stančake parole i da je to njima sigurno da neće pogrešiti u budućnosti", kaže Jeremić.


Od politike, privatnicima je važnija stručnost, ali se, kažu, već dugo bave otpuštanjem umesto zapošljavanjem.


"U višku nezaposlenih ljudi pada cena rada i stvara se mogućnost zapošljavanja drugih ljudi, a pri tome ima zaposlenih koji ne ispunjavaju taj kvalitet i po postojećem zakonu o radu jako se teško oslobađamo onih koji više ne doprinose preduzeću a zaštićeni suodređenim merama zakona", kaže Đorđe Vučinić iz udruženje "Poslodavac".


Svi čekaju pomoć države

I privrednici i oni koji bi da rade čekaju pomoć države. A u njoj, zaduženi za obrazovanje kažu da su sugerisali školama i fakultetima da obrazuju kadrove koji će imati šta da rade. Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete kaže da neće da vrše prititsak i da rade sofisticirano.
 

A šta sa starijima od 50 godina?

Nevolja nikada ne ide sama - ništa manji problem nije nezaposlenost starijih od 50 godina, a biće još i veći sledećeg leta, kada bi trebalo da se završi proces restukturiranja 179 preduzeća u kojima je oko 55.000 radnika.

"Jednostavno svi počinju da shvataju da je tržište rada je segment tržišta, da od toga koliko smo konkurentni kada je o obrazovanju reč, zavisi finansiranje iz budžeta", kaže Mitrović.


Problem visoke nezaposlenosti među mladima imaju i druge zemlje. Ali, dok će Evropska unija na rešavanje tog problema u naredne dve godine potrošiti gotovo osam milijardi dolara, kod nas su sredstva za tu namenu umanjena.


Državni sekretar Zoran Martinović kaže da je između 15 i 24 godine svaka druga osoba nezaposlena, što je alarm za državu.


"Ono što konkretno Ministartsvo rada može da preduzme je aktivacija preko aktivnih mera za zapošljavanje, ali nažalost rebalansom budžeta sredstva koja su bila predviđena za te namene su dodatno umanjena i ne možemo ove godine imati očekivane efekte", kaže Zoran Martinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 08:48
Ovde osoba bez posla, a ako ima preko 50 godina, može samo da tavori na tuđi račun, postaje u potpunosti otpisan za društvo. To su pokazale i mnoge velike i moćne firme ( napr, NIS ), kojima ne trba iskustvo. Posle pedesete se sva vrata zatvaraju, a penzija je potpuno neizvesna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online