Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 10.07.2013.
00:27
Beta, Vestionline A

Zasadiće Velja i stariji hrast od 600 godina. I lepši!

Da smo mi sada neki duhoviti, tačnije crnohumorni, pozvali bismo se na navodne izjave bosanskih Hrvata, koji su, pošto su srušili čuveni Stari most u Mostaru (što takođe navodno nije dokazano), rekli da će “sagraditi stariji i lepši most“, pa bismo istakli da će današnji ministar građevinarstva i urbanizma, srpski gazda i domaćin Velimir Ilić, zasaditi stariji hrast od onog koji 600 godina životari kod mesta Sivinac, kako bi rešio halabuku koja se digla oko najavljenog rušenja ovog stabla zbog izgradnje autoputa.

I Aleksandar Vučić insistirao da se učini sve što je moguće i "žvaće zadnjica donji veš" (ili na srpskom: žvaće guza gaće): Ministar Velimir Ilić (na slici desno, levo je drvo) se uplašio i sad će da reši problem hrasta
 


Ali, kako mi nismo duhoviti, tačnije crnohumorni, reći ćemo da Velja neće ništa da sadi i prenećemo vest da je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao u utorak da će problem hrasta koji je star 600 godina, a koji je na trasi autoputa kod mesta Savinac, biti rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom.


"Drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora", rekao je ministar Velimir Ilić za Radioteleviziju Srbije.


Prema njegovim rečima, asflat će biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem tako da ne ošteti žile, a ni žile asfalt.

Ćuti, evo ga Vučić...

Ministar je kazao da će učiniti sve da hrast ostane na tom mestu i izrazio zadovoljstvo što i Vlada insistira na tome i što je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tražio od njega da učini sve što je moguće. Inače, hrast je viši od 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara.

Ilić je naveo da problema ne bi bilo da su nadležni blagovremeno ukazali na hrast i da niko nije pomenuo hrast kada je usvajan prostorni plan za gradnju autoputa, kao i da je vlasnicima zemlje plaćeno to drvo.


On je kazao da su saglasnost na projekat dali i sudski veštaci, Zeleni, lokalna vlast, Skupština Srbije i Spomenici kulture, a ceo problem bio bi izbegnut da je neko ranije pomenuo hrast kod Savinca.


"Nadležni neka se pitaju što ranije nisu reagovali, a ovi što se okupljaju kod hrasta, nema potrebe više da se okupljaju jer ćemo učiniti sve da hrast ostane", rekao je Ilić.

Hrast ne sme pasti

U nedelju, 7. jula, pod sloganom "Hrast ne sme pasti" u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca odžan je protest za očuvanje "hrasta zapisa" koji je na trasi budućeg auto-puta Beograd-južni Jadran.


Skup su organizovali Zeleni Srbije i nevladina organizacija "GM optimist" iz Gornjeg Milanovca, a pročitana je i poruka podrške Evropske zelene partije u kojoj se ukazuje da razvoj infrastrukture nikada ne sme ići na štetu životna sredine i kulturnog razvoja.


Sa tog skupa je upućena poruka da je svima stalo i do prirode i do tradicije, kao i do autoputa, a od vlasti je zatraženo da hrast ostane gde ga je priroda postavila, a ljudi do danas sačuvali.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.07.2013. 00:34
Kad su pre nasli resenje za hrast? Kad se mora nije tesko, je l'? :) ... zadovolna sam, moj glas na internet-peticiji za ocuvanje hrasta je jedan od desetak hiljada i sigurno je doprineo ostanku hrasta...
Sreda 10.07.2013. 08:12
Možda naruči kod braće Kineza identični, plastični, koji nikada ne vene. Može i pokretni, na točkiće.
Sreda 10.07.2013. 08:54
Da, da... Drvo, hrast... To je pre svega Zapis, a prilikom projektovanja trase su konsultovane razne institucije, osim SPC i igumana lokalnog manastira koji je i parohijska crkva... Nazalost, Boga se setimo tek kada nam u zivotu krene naopako...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online