Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.02.2010.
17:54
Vestionline A

Ivanović: Fejtov plan poguban za Srbe

Vlada Srbije i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju odbacili su dokument "Strategija za sever Kosova" i ne smatraju ga validnim, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosmet Oliver Ivanović.

Protiv Fejtove pristrasnosti: Oliver Ivanović

Šef Civilne kancelarije u Prištini Piter Fejt o tom dokumentu nije obaveštavao ni Evropsku uniju, niti bilo koju drugu instancu, rekao je Ivanović u intervjuu za Međunarodni radio Srbija.

"Jedna jedina veza između EU i tog dokumenta jeste što se u Fejtovoj ličnosti kriju zapravo dve funkcije - Fejt je i izaslanik Visokog komesara za spoljnu politiku i bezbednost EU, a s druge strane on je i šef civilne kancelarije u Prištini koja treba da sprovede odbačeni plan Martija Ahtisarija", naglasio je Ivanović.

Podsetivši da tu kancelariju čine predstavnici 24 zemlje od kojih su 22 članice EU, uz Švajcarsku i SAD, priznale jednostranu nezavisnost Kosmeta, Ivanović je ukazao da oni za Srbiju nisu sagovornici.

Prema njegovim rečima, Fejt je napravio pomenuti plan na osnovu dogovora sa kosmetskim Albancima u nameri da im omogući infiltriranje na sever Kosmeta i preuzimanje pune kontrole.

"To bi bilo pogubno za preostale Srbe na severu. Ne mogu reći da je mnogo lakše onima koji žive južno od reke Ibar, ali na severu od 1999. godine postoje jake srpske institucije koje nisu prestajale da rade", napomenuo je Ivanović.

"U svakom slučaju, Vlada Srbije će nastaviti da podržava svoje institucije bez obzira da li se one nalaze na severu ili na jugu, a Piter Fejt mora da shvati da ovakve avanture, kako nazivamo njegov plan, mogu samo da donesu napetost na severu, a onda i neku nepromišljenu reakciju", upozorio je Ivanović.

Ivanović: Smeniti Fejta

Ivanović je danas izrazio nerazumevanje za odluku EU o produženju mandata njenom predstavniku na Kosmetu Piteru Fejtu, ocenivši da se rešenje ne može naći sa čovekom koji se jasno stavio u funkciju kosmetske nezavisnosti.


"On kao takav nije prihvatljiv za Srbe. Narednih šest meseci se nastavlja ovaj status kvo. Fejt komunica sa Albancima, Srbima šalje poruke, po pravilu poruke koje uznemiravaju srpsku zajednicu", rekao je Ivanović Tanjugu.


EU bi, prema njegovim rečima, trebalo da razmisli o novom predstavniku na Kosmetu, ali i o promeni same misije.


"Ovakva misija je kontroverzna i uvek će dovoditi do zabune u svom delovanju. Možda je trenutak da se razmisli o nekoj misiji sa dve adrese ali u svakom slučaju bi adresa morala biti u Njujorku, znači UN i EU bi možda zajedno dale bolje rešenje na ovako veoma tešku i kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiji", rekao je Ivanović.


Tu situaciju, prema Ivanovićevom uverenju, razume i EU, budući da je postavila italijanskog ambasadora u Prištini Mikelea Đifonija na mesto izaslanika za sever Kosmeta.


Fejtu je danas produžen mandat na sednici Saveta ministara EU za pravosuđe i unutrašnje poslove, i on će funkciju obavljati do 31. avgusta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online