Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.06.2013.
00:43
Beta A

SB UN pozdravio sporazum

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) su na sastanku posvećenom Kosovu pozdravili "istorijski" sporazum koji su postigli premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton kao i njihovu posvećenost tome da se taj sporazum primeni.

Savet bezbednosti UN (foto: arhiva)
 

Predstavnik Francuske je ukazao da je taj sporazum dozvolio narodu Kosova i Srbije da se ponovo okrenu ka svom razvoju i svojoj evropskoj budućnosti.

Britanija pozdravila uspešan dijalog

Predstavnik Velike Britanije, zemlja koja predsedava Savetom bezbednosti ovog meseca, pozdravio je uspeh u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i ukazao da su vizija i posvećenost dali opipljive rezultate.

Potrebno je da se nastavi pozitivan trend od poslednja dva meseca, rekao je britanski ambasador. On je rekao da Beograd mora da objasni dobrobit ovog sporazuma zajednicama na severu Kosova i da Kosovo mora da integriše Srbe.

"Upućujemo pohvale kosovskim i srpskim vlastima i posebno njihovim premijerima u odlučnosti i hrabrosti", rekao je on i dodao da je taj sporazum demonstracija duha saradnje.

On je ukazao da sada treba da se sprovede mapa puta za sprovođenje sporazuma od 22. maja, da Srbija mora da ukloni znake njene suverenosti na severu u skladu sa preuzetim obavezama, a Kosovo mora da omogući značajnu autonomiju srpskoj zajednici, i očuvanje njihove kulturnog i verskog nasleđa.

Ukoliko se ispune uslovi koje je Evropski savet izneo u decembru 2012. godinem krajem juna bi mogao da se dostigne novi međaš u otpočinjanju pristupnih pregovora, rekao je on.

Francuski, engleski i američki predstavnici su istakli da je Kosovo sada priznalo većina zemalja članica Ujedinjenih nacija, da je to realnost i da ono treba da nađe svoje mesto u međunarodnoj zajednici.

SAD: Beograd i Priština dali primer celom regionu

Rusija izrazila zabrinutost

Predstavnik Rusije je izrazio očekivanje da će postignuti sporazum dovesti do istinskog poboljšanja položaja Srba na severnom Kosovu. On je ukazao da sporazum obuhvata nekoliko aspekata i da se ne odnosi na status Kosova, i da je za raspravu o statusu jedino relevantno telo Savet bezbednosti UN. On je rekao da je protiv toga da se smanji prisustvo Unmika i istakao da je važno da on nastavi da deluje u zaštiti manjina i pravoslavnih spomenika na Kosovu. Rekao je da je napetost oko pravoslavnih crkava i grobalja neprihvatljiva i da nisu dovoljne samo poruke osude koje Priština tim povodom daje. Takođe je izrazio zabrinutost zbog "potpunog nedostatka jasnoće" u vezi istrage o trgovini ljudskim organima.

Predstavnica SAD rekla je da sporazum od 19. aprila jača budućnost Kosova i Srbije kao demokratija zasnovanih na vladavini prava.

"SAD pozdravlja obe vlade zbog posvećenosti da donesu teške odluke da bi postigli ovu političku prekretnicu radi postizanja stabilnosti u regionu", rekla je ambasadorka SAD. Ona je rekla da SAD sada očekuju da će sporazum biti brzo i u potpunosti sproveden.

Istakla je da je važno za Kosovo i za Srbiju da sarađuju sa Euleksom i Kforom i drugim partnerima da bi se osigurala bezbednost u narednoj fazi i da bi se ohrabrili svi da preduzmu mere da sprovedu sporazum.

Ambasadorka SAD je izrazila zabrinutost zbog pretnji silom i neodgovornom retorikom ekstremista koji žele da zadrže status kvo. Ona je pozdravila ogroman napredak koji je Kosovo ostvarilo i rekla da su SAD partner i prijatelj Kosova. Takođe je istakla da je Srbija dugogodišnji partner Sjedinjenih Država.

"Kosovo i Srbija su zajedno dali konstruktivan i značajan primer za region", rekla je ona i ponovila čvrstu podršku naporima Srbije i Kosova na putu ka miru i prosperitetu.

POVEZANE VESTI

Subota 15.06.2013. 07:57
Србија је дала пример како се продају национални интереси, како се продаје део своје територије (бесплатно). Издаха брееее!
Subota 15.06.2013. 11:07
SB i UN pozdravili sporazum, a gde su bili kad je Srbija bespravno bombardovana ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online