Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 05.06.2013.
18:22
Pressonline, Globus A

Objavljena tajna pisma Jovanke Broz

Tajna pisma iz kućnog pritvora Titove udovice, Jovanke Broz, pronađena su i objavljena u hrvatskom listu Globus. Istražujući sudbinu velike materijalne ostavštine Josipa Broza Tita, koja je 1984. proglašena državnom tajnom, novinarka ovog hrvatskog lista je došla uvid u intimne beleške njegove udovice Jovanke. Pisma otkrivaju trenutke koja je nekadašnja prva dama proživljavala od trenutka kada joj je rečeno da Tito umire do časa kada su je brutalno izbacili iz rezidencije.

Pisma otkruivaju intimne trenutke Jovanke Broz
 

"Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primeraka. Predao ga je drugu Kosti Nađu (generalu armije) kada je bio u Igalu zbog neke konferencije SUBNOR-a, koja se tamo održavala. U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umeti i hteti. Čula sam isto tako da je posle toga došao Stane Dolanc (šef jugoslovenske tajne policije i član Predsedništva SFRJ) kod Nađa i zapretio mu da slučajno ne izađe sa tim dokumentom, jer će se gadno provesti. Poznavajući Tita toliko godina, živeći sa njim više od 35 godina, imajući u vidu naš brak i naše odnose sve do ovog strašnog i ponižavajućeg kraja, uverena sam da je Tito i ostavio takav testament. Isto tako znajući Dolanca i njegovu ulogu u svim našim - i Titovim i mojim - mukama zadnjih godina, sklona sam da poverujem i da je pretio Nađu.."

Ovaj odlomak je iz pisma iz juna 1983. kada je Jovanka Broz pisala poverljivoj osobi, čije su ime novinari sakrili, iz bezbednosnih razloga. Jovanka je molila da se nakon trogodišnje agonije na dnevni red stavi pitanje njene egzistencije i nasledstva. Problem Brozovog nasledstva se nije pomerio sa mrtve tačke već 33 godine, a većina vredne imovine je pokradena. Joška Broz, Titov unuk, tvrdi da nakon nebrojenih poseta u Užičkoj 15 ostao samo krš i lom. Popisi imovine su misteriozno nestajali, baš kao i predmeti sa njega. Jovanka je uporno odbijala da potpiše dokumenta o imovini jer ih je smatrala nepotpunima, ili su je terali da se odrekne dela imovine.

-  Nema stvari koje treba da budu na spiskovima. Oni meni uvek zadrže 5-10 stvari. Obično, ne uvek, to su stvari veće vrednosti. Ili niko ne zna gde je to što ja tražim, ili je opet neka njihova komisija zaključila da to uđe u muzejsku zbriku ili su kustosi rasporedili u prostorije nedostupne publici.

Testament sa početka teksta nikada nije pronađen, a Tito je preminuo formalno bez njega. Kao predsednik Jugoslavije u svojim govorima je govorio kako će sve što ima ostaviti državi.

"Da je Tito kad su mu amputirali nogu rekao - sve moje ostaje državi, to bi vredelo. Međutim, Partija nije imala nikakvih dokaza za to. To što je Tito pričao dok je bio u punoj snazi, se ne računa kao testament 15 godina posle. I danas ima živih ljud koji bi mogli da svedoče da je Tito govorio da su slike njegove, nije Tito bio nimalo naivan", izjavio je Toma Fila, bivši advokat Jovanke Broz.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 18:42
Znaci, drugovi su peljesili sve pa cak i druga starog, jednakost svima. Ono cuveno streljanje za ubranu jabuku su bajke za male pionire a najdeblji kraj je u ovoj prici izvukla stara gospodja koju su izbacili iz rezidencije istog momenta kad je joza umro
Sreda 05.06.2013. 21:47
@zoranra Njemu i treba posvetiti svu paznju i postovanje jer je bio covek i politicar svetskog ranga i nisu ga postovali samo u Jugoslaviji nego i u citavom svetu.A sto ga ti nazivas copavi to je tvoja primitivnost jer da si primitivan vidi se i iz dosadasnjih komentara.Jedno je sigurno da se za njegovo vreme bolje se zivelo i nije bilo toliko kriminala.
Sreda 05.06.2013. 19:22
Skoro ceo mesec maj mediji (takodje i Vesti)su se utrkivali ko ce vise da velica toga COPU, prvo oko godisnjice krepanja,a onda oko rodjendana.Sada opet nastavljaju sa Jovankom,iako to danas malo koga interesuje.Znam da su jugoloveni neka manjina,ali da se COPI i danas posvecuje toliko prostora,nerazumem kao i mnogi u mome okruzenju.Mladja generacija ni nezna ko je taj o kome se danas toliko pise,a stariji koji su ga upamtili ne zele da ista o njemu cuju,a vi izvolite i dalje,kao i dosada..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online