Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 04.05.2013.
10:09
danas.rs A

Todorić: Ova vlast upravlja ljudima uz pomoć straha

Najveća ambicija mi je da pomognem Demokratskoj stranci da učini da Srbija opet postane zemlja u kojoj nije nepristojno nadati se boljoj sutrašnjici. Mučno je gledati kako se ljudima upravlja pomoću straha, patetike i niskih očekivanja. Svi zajedno moramo da tražimo rešenja za probleme, a ne izgovore, stalno svaljujući krivicu na drugoga - kaže za Danas Vladimir Todorić, novi član DS koji će voditi stranački resor za pravosuđe.

Vladimir Todorić
 

Šta je presudilo u odluci da pristupite Demokratskoj stranci?

- Znao sam da će mnogi to da me pitaju, dok će neki i da zamere. Dugo sam razmišljao o odluci koju sam doneo, a doneo sam je jer bih sam sebi najviše zamerio ukoliko bih zauvek ostao sa strane, objašnjavajući pojave bez mogućnosti da na njih utičem. DS je za sada jedina stranka u Srbiji koja ima kapacitet da posle grešaka i poraza postavi pitanje sopstvene odgovornosti, napravi rezove i krene dalje. Takav kapacitet me je uverio da je to najdemokratskija stranka u Srbiji, a ujedno i stranka koja traži odgovore na nova pitanja u veoma teškom trenutku.

Koji su Vaši prvi koraci na čelu resora za pravosuđe u DS?

- Prvo ćemo napraviti ozbiljan presek šta su bile dobre stvari, a šta greške u reformi pravosuđa 2008 - 2012. Da bi nam građani verovali moramo biti najstrožiji prvo prema sebi, pa onda prema drugima. Sledeće što ću uraditi je predlaganje zakona koji će omogućiti državi da odgovori porodicama kojima su nestale ili ukradene bebe, a koje su dobile spor u Strazburu.

Na koji način će DS iz opozicije uticati na reformu pravosuđa?

- Reforma pravosuđa u Srbiji je potpuno stala, a dešava se restauracija kriminogenog sudskog kadra. Opravdane zamerke na reformu pravosuđa, koja je trebalo i u najboljem slučaju da potraje još nekoliko godina, poslužile su kao izgovor da se vratimo u onu tačku kada je bilo više kriminalaca na ulici nego u zatvorima. I to nije nikakva stilska figura, većistina. Puštaju se oni koji su pretili Brankici Stanković, koji su palili džamije, koji su pravili nerede u Đenovi, pustiće se ranije i ubice Brisa Tatona. Ulice postaju sve manje bezbedne, to svako može da vidi.

Koje su glavne mane reforme pravosuđa?

- Ne znamo koji nam je broj sudija ni tužilaca pošto su svi vraćeni na posao, čak i oni koji su krivično osuđivani. To je van pameti. Kad se to ne zna, kako da znate kojim sistemom upravljate i kako će on sutra izgledati. I dalje ne postoje kriterijumi za vrednovanje sudija i tužilaca. Jedini u regionu još nemamo javne beležnike. Takođe, bojim se da smo s novim Krivičnim zakonikom počeli da retroaktivno primenjujemo određena krivična dela da ne bi pale neke politički veoma važne optužnice. Mora se postaviti dobar meritorni sistem, sa stručnim i efikasnim sudstvom, što podrazumeva odstranjivanje onih koji namerno dopuštaju da zastare određeni slučajevi, poput "Indeksa", ili tamo gde je utvrđeno da su sudije bile osuđivane ili u sukobu interesa.

Zašto je Sporazum Beograda i Prištine de fakto priznavanje Kosova?

- Čim potpisujete međunarodni sporazum - to jeste priznanje, iako se ovde tvrdi da je to u skladu s nekim ustavnim zakonom. Mislim da je srpska javnost bila dugo pripremana za to od strane onih koji su vodili pregovore. Relativizovali su Ustav, odnosno njegovu preambulu, govorili su da ne možemo živeti samo po Ustavu, većmoramo gledati ono što je realni život. I sam premijer je 2011. govorio da EU neće terati Srbiju da prizna Kosovo većda ćemo "samo" morati da postavimo granicu i povučemo svoje institucije. On je to tada opisao rečima "nije šija nego vrat" i da narodu ne bi trebalo pričati bajke.

Po svemu sudeći, referenduma o briselskom sporazumu neće biti. Da li je to dobra politička odluka?

- Zar je potrebno da svi budemo stavljeni na korak od provalije da bismo svi složno zamolili nekoga da nas u istu ne gurne? Referendum je nepotreban i opasan. Žestoko bi podelio društvo, nebitno u kom odnosu snaga. Ispalo bi da, kao u nekom rijalitiju, većina glasa da se neko ko je nominovan izbaci iz kuće.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 10:16
Zašto vi mislite da bi bolje prodali KiM od ovih sadašnjih !?? Žašto hoćete na vlast, osim vlasti, ako imate iste ideje, cilj i gazdu !?
Subota 04.05.2013. 10:41
Koliko su ovi na vlasti tuzni toliko je ova DS jos tuznija.Zamislite covek poredi referendum o KIM sa glasanjem u nekom rijalitiju.Jos kaze da bi referendum zestoko podelio drustvo.Da li tezimo slobodi misljenja ili jednoumlju.Po tebi treba svi da se pomirimo sa vasim priznanjem nezavisnog Kosova.Taj film necete gledati.
Subota 04.05.2013. 11:24
STARA IZREKA: SACUVAJ ME BOZE OBELEZENIH I MALIH LJUDI.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online