Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 04.05.2013.
00:41
Beta A

Patrijarh Irinej: Put ka EU ne sme da bude plaćen odricanjem od Kosova

Srpski patrijarh Irinej izjavio je da rešenje za pitanje Kosova mora da bude utemeljeno u Ustavu i da evropski put Srbije, koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) podržava, ne sme da bude plaćen odricanjem od te pokrajine.

Priznanje samoproglašene državnosti Kosova nije prihvatljivo: Patrijarh Irinej
 

"Ne smemo kršiti sopstveni Ustav... Svaka autonomija Kosova i Metohije je prihvatljiva, i ona najšira moguća. Ali de fakto priznavanje samoproglašene državnosti pokrajine - nije", rekao je patrijarh u intervjuu za beogradske Večernje novosti.

O "slučaju Kačavenda": Crkva neće da radi po diktatu žute štampe

Odgovorajući na pitanje da li će na majskom zasedanju Sabora SPC biti reči o penzionisanju vladike Vasilija (Kačavende) ili promenama na čelu drugih eparhija, patrijarh je rekao da je zanimljivo da se za sudbinu SPC u medijima najviše "brinu" deca njenih bivših progonitelja, "promoteri manifestacija nakaradnosti i slični".

"Crkva ništa ne preduzima po diktatu žute štampe... Isto tako,
crkva je prethodnih godina pokazala da ništa ne gura pod tepih, nego da probleme rešava držaći se isključivo svog kanonskog ustrojstva", rekao je Irinej.

On je dodao da je stav SPC o Kosovu i Metohiji svima jasan i da on nije od juče, već je nepromenjen kroz istoriju, kao i da je poznat svim državnim vlastima koje je, makar deklarativno, zanimao.

"Takav nepromenjen stav saopšten je i najvišim državnim predstavnicima na sastanku u Patrijaršiji. Štaviše, dva dana pre tog susreta upućen je javni apel državnom rukovodstvu kojim je jasno izražen stav crkve", rekao je patrijarh.

On je dodao je SPC svesna značaja objedinjavanja Evrope i da podržava učešće Srbije u tom procesu, ali ne po cenu odricanja od dela svoje države, svetinja i naroda.

"Što se Evrope tiče, braneći Kosovo i Metohiju, svetinje kojih tamo ima kao zvezda na letnjem nebu, mi, uveren sam, i danas branimo najveće vrednosti evropske civilizacije. Tako je bilo u prošlosti a isto je i danas", rekao je Irinej.

Govoreći o odnosu prema SPC u bivšim jugoslovenskim republikama, Irinej je rekao da su sva iskustva u tim zemljama bolna, kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori i Makedoniji.

"U nezavisnoj Kneževini Crnoj Gori 1909. godine na popisu je bilo 90 odsto Srba, a 2011. manje od 29 odsto. Da li se radi o političkom i kulturnom inženjeringu ili, otvoreno govoreći, nekad suptilnom a nekada brutalnom nasilju... U Makedoniji brutalno raspinju crkvu. Naš brat arhiepiskop Jovan, koji se ne deklariše kao Srbin, nalazi se u tamnici. Sveštenstvo i vernici su progonjeni i to samo zbog toga što
ne žele da prebivaju u raskolu", rekao je Irinej.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 04:46
SJAJNO! G-din patrijarh Irinej bi trebalo da baci anatemu na ugursuze pregovarace. Tako da ih obiljezi kao srpske i crkvene uljeze i prokletnike.
Subota 04.05.2013. 08:53
Ako sam dobro shvatio, konacno daje primer i vraca Vladiku Artemija sa monasima i monahinjama na Kosovo da pomognu narodu, a sklanja siptarske ljude, Teodosija i Janjica? Ili opet demagogija, uz jaja?
Subota 04.05.2013. 10:29
Iz aviona se vidi da su se moćnici okomili na srpstvo, najteže pada što za to upotrebljavaju sve te izmišljene narode, s kojima smo do nedavno živjeli !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online