Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.04.2013.
06:11
N. Đorđević - Vesti A

Oružje koje probija čelik

Postoji nešto magično u drvenom luku. Jednostavan komad drveta savijen u obliku mladog meseca odjednom oživi i pun snage napreže se i stremi udaljenim ciljevima. On opčinjava i malo ko može da uzme luk u ruke, a da ne bude prožet burom emocija i iskonskog prisećanja, reči su Tim Bejkera, jednog od najpoznatijih svetskih streličara, koji je bio glavna vodilja Željka Ilinčića iz Lapova, jedinog tradicionalnog lukara u regionu, da oživi u Srbiji verovatno najstariji zanat civilizacije.

Samo za prave streličare
 

Željko sa svojim bratom Milanom i još nekoliko entuzijasta usred Šumadije pravi tradicionalne lukove i strele od drveta, baš na onakav način, kako su se izrađivali desetinama hiljada godina unazad. Zato i ne vole da ga zovu šumadijskim Robin Hudom, jer se strela pravila i upotrebljavala za opstanak mnogo pre nego što su nastale priče iz Šervudske šume.

Potopljeni brod

- Luk je počeo da se zaboravlja sa pojavom baruta. Sačuvan je u nepristupačnim predelima i koriste ga još plemenske zajednice. U prvoj polovini 20. veka ponovo se oživljava ova veština. Tome je doprineo i brod "Meri Ros", koji je potonuo u 15. veku. Sa dna La Manša izvađen je 1982. i u olupini je pronađeno 137 lukova sa 3.500 strela. Uz mnogo napora oni su sastavljeni i od tada je počela da se vraća stara slava oružja, koje je predstavljalo granicu između života i smrti, gospodara i roba, bogatog i gladnog - kaže Željko.

Njegova radionica, jedinstvena u Srbiji i jedna od desetak u svetu, nalazi se na obodima Lapova, na Starom brdu, pa je i tako nazvao svoju kolibu u kojoj nastaju lukovi i strele. Slučajno ili ne, ovo mesto po legendi važi za "razbojničku" lokaciju i nalazi se na zapadnoj strani ove varošice i u zemlji u kojoj je lov lukom i strelom još zabranjen.


- Priča o oživljavanju jedne zaboravljene veštine i davno umrlog zanata počela je pre desetak godina, kao hobi, a onda je sve preraslo u stil života. Ima nas desetak koji od drveta, a u Srbiji ga ima veoma kvalitetnog, izrađujemo ono pomoću čega su naši daleki preci opstajali u prirodi. Kažu da imamo genetsko sećanje na lov u šumi. Kod nekog to s godinama prođe, kod mene izgleda ne - kaže Željko, kome to sećanje pomaže da mu luk savršeno stoji u ruci, a strela pogađa tamo gde treba.


Svoju strast za drvenim lukovima i strelama, kojima daje neprevaziđenu prednost u odnosu na iste komade od karbona i fiberglasa objašnjava posebnom magijom.
- Ne postoje dva ista čoveka, niti dva ista luka. A i iz ljudi i drveta pokušavate da izvučete ono najbolje. U tome je magija - kaže Željko.

Stil života: Željko Ilinčić

Lapovski lukar pravi svoje komade od drveta, koga u Srbiji ima u izobilju. Grab, jasen, bagrem, divlja trešnja, tisa... Proces je dug, od sečenja, sušenja, pa do grube i finalne obrade. Koristi stare alate - sekire, dleta, turpije, na kraju ga polira, voskira i premazuje svinjskom mašću. U međuvremenu ga proverava, jer drvo mora da bude podjednako opterećeno na svim mestima.


- Luk, ili je odličan, ili ide u ogrev. Ne postoji treće rešenje. Mnogo toga smo naučili od naših prijatelja iz inostranstva, najpre iz Engleske i Kanade koji generacijama neguju ovaj zanat. Njima dugujemo savlađivanje ove veštine, jer su nesebično podelili sa nama svoje majstorstvo. Naše lukove poručuju pravi streličari. Javnih ličnosti nema, jer im je izgleda ispod časti da koriste nešto što nije karbon i silikon. Sa našim lukovima nemački tim Krauc pobedio je nedavno na turniru u Holandiji u gradu Renenu - priča Željko.

Radionica Staro Brdo
 

Radionica Staro brdo postala je i član Engleske asocijacije za izradu tradicionalnih lukova. To je jedno od najeminentnijih udruženja u svetu, gde se ceni značaj drvenih lukova. Njihova izrada zavisi od namene. Savremeni lukovi imaju snagu do sto funti. Drveni mogu da se urade da raspolažu dvostruko većom snagom.

Oružje koje probija čelik
 

- Tradicionalnim lukom i strelom možete da probijete čelik debljine dva i po milimetra. Napravili smo i strelište pored naše kolibe. Svako ovde može da dođe, da vidi kako i šta radimo, da se druži sa nama, proba kako mu leži luk i da li će probuditi u sebi iskon - kaže Željko.

Uz luk ide i strela. Ona je i najvažnija. Željko ih izrađuje od jasena.
- Starinska strela sa čeličnim vrhom i guščijim perom buši metal baš kao u vreme srednjovekovnih bojeva. Tada je luk bio najveći neprijatelj oklopnika, a zvuk odapete strele se nikada ne zaboravlja - kaže on.

Ponedeljak 29.04.2013. 12:00
ako nato pomisli da moze i to d aih ugrozi ima da vas zatvore ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online