Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2013.
02:20

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Kačavenda preti tužbom za klevetu

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije potvrdu ili demanti o navodnom hapšenju jeromonaha Nikolaja Stamatovića namesnika u manastiru u Etno selu Stanišići kod Bijeljine.

Traži izveštaj policije: Vladika Kačavenda

Stamatović je tobože uhapšen 11. aprila ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, kada je sa još jednim mladićem pokušao da u laptopu, Bojanu Jovanoviću, bivšem kliriku Eparhije zvorničko-tuzlanske, za 100.000 konvertibilnih maraka (50.000 evra) proda "homoseksualni porno-film u kojem je akter Kačavenda".


"Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije podneli smo zahtev kojim tražimo da nam potvrde ili demantuju pisanje medija o navodnom hapšenju imenovanih za delo koje se navodi posle čega ćemo pokrenuti odgovarajući sudski postupak protiv svih onih koji nas blate i kleveću", rekao je Kačavenda beogradskim medijima.


S obzirom na ogromne savremene tehničke mogućnosti u Udruženju sudskih veštaka za informacione tehnologije ( IT Veštak) iz Beograda, kažu da nije

Sinod načelno prihvatio ostavku


Podsećanja radi, episkop Vasilije Kačavenda je u novembru 2012. zatražio od Sinoda SPC da bude oslobođen upravljanja eparhijom, zbog zdravstvenih poteškoća. Sinod je ostavku načelno prihvatio, ali ga je kako je navedeno u saopštenju "ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom Eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u maju 2013, i to iz dva razloga: prvi je taj da je konačno razrešenje od upravljanja eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda; drugi je da je sveti Sinod istovremeno umolio episkopa Vasilija da završi započete graditeljske i druge važne projekte u poverenoj mu eparhiji".

problem da se utvrdi ili ospori autentičnost lascivnih fotografija i video zapisa, ukoliko oni postoje, bilo da je reč digitalnoj ili klasičnoj fotografiji, ali i filmu.


- Taj posao rade eksperti forenzičari. Iako danas postoje neslućene tehničke mogućnosti za kreiranje raznih falsifikata, s druge strane uz pomoć najsavremenijih metoda sa sigurnošću se može utvrditi da li se radi o foto, filmskoj ili audio montaži - izjavio je za "Vesti" prof. dr Slobodan R. Petrović, predsednik Skupštine udruženja IT Veštak.


Dok su pojedini beogradski mediji prethodnih dana navodili da su imali uvid u deo kolekcije snimaka ovog episkopa "sa muškarcima na kojima se vidi da vladičin angažman sa mladićima nije duhovne, već intimne, telesne prirode", anonimni crkveni izvori izjavljivali su da se na snimku "vidi episkop Kačavenda kako prolazi hodnikom i ulazi u sobu i ništa drugo".


Prema drugim neimenovanim izvorima, mahom iz Bijeljine, a na koje se pozivaju mediji, navodno postoji više fotografija i nekoliko video-zapisa na kojima se episkop Kačavenda nalazi u kompromitujućem položaju i da je i Sinod SPC imao uvid u te lascivne snimke, ali niko iz Sinoda se tim povodom nije oglasio ni potvrdom ni demantijem.


Ukoliko bi se, napominju sudski veštaci, stručnom ekspertizom potvrdila autentičnost pomenutog foto i video materijala i ako su na tim snimcima i maloletnici, onda slučaj po službenoj dužnosti preuzima državno Tužilaštvo nadležno za Eparhiju zvorničko-tuzlansku. U suprotnom, ako se ispostavi da se radi o falsifikatu, odnosno o foto, filmskoj i audio montaži, oštećena strana ima pravo da traži zadovoljenje pravde i obeštećenje.


U Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj kažu da vladika Vasilije neće davati izjave dok ne dobije zvanično obaveštenje koje je zatražio od MUP-a Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online