Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.04.2013.
01:42
Danas A

"Ako je Kačavenda 'zaštićeni' gej, SPC ne sme da osudi Paradu"

Ukoliko crkveni sud ne ispita "slučaj Kačavenda" i javnosti ne predoči rezultate istrage, Srpska pravoslavna crkva će izgubiti svaki kredibilitet da se oglasi povodom predstojeće Parade ponosa i da osudi njene učesnike. Ugled SPC je ionako narušen, ali će, ukoliko i dalje zvaničnici crkve budu ćutali i njeno učenje biti poljuljano.

Ukoliko crkveni sud ne ispita "slučaj Kačavenda", SPC će izgubiti svaki kredibilitet da se oglasi povodom predstojeće Parade ponosa i da osudi njene učesnike
 

- Po svemu sudeći, ostaće na tome da je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda podneo zahtev za penzionisanje "iz zdravstvenih razloga", a Sinod to prihvatio. Sumnjam da će Crkva imati snage da rasvetli ceo slučaj, i da javno osudi vladiku i raščini ga, ukoliko se utvrdi da je imao homoseksualnih aktivnosti - kaže za Danas sociolog religije Mirko Đorđević. Kako kaže, nada se da će se na majskom Saboru SPC ipak čuti glas nekog razumnog episkopa, koji će tražiti da se slučaj rasvetli do kraja.

- Ako je Kačavenda homoseksualac, on nije načinio krivično delo po građanskim zakonima, ali jeste prekršio crkvene kanone. Monasi su zavetovani na celibat, a Crkva strogo osuđuje homoseksualnost kao jedan od najvećih grehova. Stoga neće imati moralno pravo da osudi Paradu ponosa i naziva je "Sodomom i Gomorom" ako u svojim redovima štiti pojedince takve orijentacije - navodi Đorđević. Prema njegovim rečima, crkva ćuti "na svoju štetu", a sa druge strane, intenzivno se bavi politikom i problemima oko Kosova.

Vladika Kačavenda će, kako nezvanično saznajemo, nakon napuštanja episkopskog trona biti poslat u muški manastir Šišatovac na Fruškoj gori.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić kaže za naš list da bi u ovom trenutku osuda Prajda od strane Crkve bila licemerna.

- I dosadašnje pozivanje predstavnika SPC da se zabrani Parada ponosa predstavljalo je kršenje Ustava, kojim su zagarantovana ljudska prava i pravo okupljanja. Za Kačavendine sklonosti znalo se i ranije, ali priznajem da smo svi bili

SPC ćuti

 

Od portparola SPC episkopa bačkog Irineja Bulovića novinari nisu dobili odgovore na pitanja koje su im postavili još prošle nedelje - Da li je Sinod SPC imao uvid u kompromitujuće video i audio zapise na kojima je vladika Kačavenda i da li su članovi Sinoda raspravljali o ovom slučaju.

iznenađeni kada smo videli snimke. Nije problem ako je imao seksualne odnose sa muškarcima, osim ako su u pitanju maloletnici, što je krivično delo - ukazuje Miletić. On dodaje da mora da se ispita i da li je vladika zloupotrebljavao službeni položaj i na taj način podvodio mladiće, što je takođe krivično delo.

- Crkva treba da utvrdi da li je vladika prekršio kanone i da ga raščini ukoliko jeste, a ne penzioniše. Ukoliko zvaničnici SPC to ne učine, onda je Crkva licemerna. Ona duguje odgovore javnosti, jer se ionako meša u svetovne stvari - smatra Miletić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 08:19
Naneta je velika ljaga Crkvi.
Četvrtak 25.04.2013. 09:36
Мишљења сам да ствари треба истерати на чистац а одлагање решења и ћутња,не помажу него,напротив,чак и одмажу СПЦ и свим верујућим људима!Данас није проблем утврдити да ли је снимак монтиран или није и више од пола посла већ обављено!Зашто ти "правдољубиви" медији (ако их стварно занима истина?!) не објаве оно што је написала гђа.Јагода Савић (http://crkvenaistrazivanja.com/) јер овако имамо информације само са једне стране!?Свако нормалан би саслушао шта кажу и они који не мисле као,у овом случају,"осудитељи жељни сензација" и велики противници СПЦ!
Četvrtak 25.04.2013. 10:32
Snimak je sumnjivog kvaliteta I autenticnosti I mislim da se iza svega kriju krugovi kojima je stalo da se nanese ljaga jos jedinoj uzdanici srpskog roda a to je nasa majka Srpska Pravoslavna Crkva. Njegovo Preosvestenstvo je svojim doprinosom I neiscrpnim radom doprineo izgradnji stotinka crkvi, pretezno u Nezavisnoj Republici Srskoj, I zato me ne cudi poreklo snimka I njegovo prvo objavljivanje u balisjkom "Avazu"?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online