Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 21.04.2013.
16:55
Beta A

"Sprečili smo ulazak Kosova u UN"

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da je briselskim sporazumom Srbija sprečila ulazak Kosova u međunarodne institucije, obezbedila bezbednost i sigurnost za kosovske Srbe i "legalizovala srpske institucije" pred međunarodnom zajednicom.

Đurić: Sporazum zabranjuje prisustvo bezbednosnih snaga Kosova u opštinama na severu
 

"Ovim sporazum dobili smo trajnu garanciju da Srbija ne mora da prihvati članstvo Kosova u UN, da neće biti primorana da prizna nezavisnost, da od početka do kraja imamo kontrolu nad nizom oblasti. Obezbeđeno je i mnogo više za Srbe južno od Ibra", kazao je Đurić gostujući na televiziji "Prva".

Đurić je precizirao da sporazum zabranjuje prisustvo bezbednosnih snaga Kosova u opštinama na severu Kosova.

"NATO garantuje da kosovske snage bezbednosti neće moći da uđu u srpske sredine, tu će biti isključivo srpska čizma. To stvara preduslove da se tamo osećju sigurno, da niko neće morati da napušta stanove", rekao je Đurić.

Prema nejgovim rečima, dogovorom je Srbija dobila institucije na Kosovu koje su legitimne "u očima međunarodne zajednice", a Priština će imati samo nadzor nad funkcijama koje vrše srpske opštine.

"Od Katalonije do Baskije, niko nije uspeo da dobije ovo što smo mi dobili. Nismo ih pustili u međunarodne organizacije i stvorićemo institucije koje će kontrolisati Srbi", rekao je Durić i dodao da će Srbija imati veća ovlašćenja u oblasti prosvete, zdravstva, javnog informisanja i prostornog planirnja.

Đurić je istakao i da Srbija neće prestati da investira i pomaže Srbe na Kosovu kako bi omogućila njihov opstanak.

On je naveo da je pregovarački tim Beograda veoma napredovao od osme do desete runde kada je postignut dogovor i da niko u srpskoj delagaciji ne bi prihvatio sporazum da je sve ostalo na osam tačaka kojima se ništa nije nudilo Srbima.

"Ponosan sam sam na način kako se pristupilo pregovorima... data nam je šansa i na nama je da li ćemo je pretovriti u poraz ili pobedu", ocenio je Đurić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.04.2013. 16:58
Ако си ти луд, немој нас да правиш будалама, дај не се.. српска чизма...хахахаа који крелац.
Nedelja 21.04.2013. 16:57
Kako ? Mi ih ni dosad nismo sprecavali vec to cine Rusi i Kinezi.
Nedelja 21.04.2013. 17:19
Kad ti kazes Kosovo ulazi sigurno. Vec su im i broj stolice dali, samo ces to da priznas kada budes prodavao Juznu Srbiju,naravno opet Taciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online