Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.04.2013.
11:24
odzaci.rs A

Pobratimile se opštine Vojvodine i Kosova

U petak, 12. aprila, u Odžacima je potpisan protokol o obnavljanju saradnje bratskih opština Odžaci i Orahovac, na Kosovu i Metohiji. Istod dana, u Odžacima je potpisan Protokol o bratimljenju opština Orahovac i Bač.

Protokol o bratimljenju opštine Odžaci i Orahovac potpisale su davne 1982. godine, a početkom 90-tih godina ta saradnja je, usled događaja u zemlji, prekinuta. Posle dvadeset godina, dve bratske opštine obnovile su prijateljstvo i saradnju i na taj način pružile podršku srpskom narodu koji živi na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Skupštine opštine, Miloš Pejčić, koji je i bio inicijator posete, u svom obraćanju prisutnima, istakao je da se nada da će potpisivanje Protokola o obnavljanju bratimljenja uspostaviti bolju saradnju na svim nivoima, od kulture, sporta, do privrede i poljoprivrede.

- Potpisivanjem Protokola o obnavljanju bratimljenja obavezujemo se na razvijanje bratskih veza među građanima Orahovca i Odžaka, ali i razvijanje veza između dve lokalne samouprave. Iako kilometrima daleko od Kosova i Metohije, svesni smo da srbi u južnoj srpskoj pokrajini žive u neizvesnosti i pod pritiskom. Obnavljanjem bratskih odnosa želimo da, koliko je to moguće, pružimo nadu i umanjimo strepnju Srbima u Orahovcu, rekla je predsednica, Izabela Šerić.

Predsednik Opštine Orahovac, Marjan Šarić, rekao je da u ovom trenutku u opštini Orahovac živi manje od 1000 srba, a da je nekada živelo oko 5000. I pored toga uspeli su da formiraju lokalnu samoupravu, dva doma zdravlja, dve škole i predškolsku ustanovu koju trenutno pohađa 51 dete. Iako preduslovi za normalan život postoje, situacija u opštini Orahovac je i dalje teška, mladi ne mogu da se zaposle i Srbi masovno prodaju svoje kuće.

- Obnavljanje saradnje sa opštinom Odžaci i bratimljenje sa opštinom Bač daje nam snagu da izdržimo i nadam se da će pored privredne i kulturne saradnje, predstavnici opština Odžaci i Bač uskoro posetiti našu opštinu i upoznati se sa uslovima života i borbom za opstanak naših ljudi i naših svetinja, kazao je predsednik Opštine Orahovac, Marjan Šarić.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i Mirko Krlić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je rekao da i nakon 17 vekova od progona i ubijanja hrišćanja, u južnoj srpskoj pokrajini, ponovo proteruju hrišćane, ruše crkve i uništavaju groblja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online