Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.04.2013.
09:14
Srna A

"Tači nema hrabrosti da krene u sukob sa Srbima sa severa"

Srbi neće ići ni milimetra ispod ovoga što danas imaju. Nas na to obavezuje i Ustav Srbije, u kojem se navodi da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije, na to nas obavezuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN - da se za Kosovo mora pronaći suštinska autonomija u okviru Srbije, izjavio je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić. Dakle, kako on tvrdi, Ustav Srbije i Rezolucija 1244 su donja granica ispod koje u pregovorima o Kosovu Srbi neće ići!

Srbi neće ići ni milimetra ispod ovoga što danas imaju, kaže zamenik direktora Kancelarije Srbije za KiM Krstimir Pantić
 

Krstimir Pantić je poručio da za Srbe nije prihvatljivo nijedno rešenje koje bi podrazumevalo uključivanje srpskih opština u takozvani ustavni zakonski okvir nekakve države Kosovo.

"Jedino u slučaju da Skupština Srbije donese ustavni zakon kojim se nadležnosti prenose na pokrajinu Kosovo, a nakon toga i na zajednice srpskih opština, u tom slučaju bi građani i naše skupštine pristale na dogovor", dodao je Pantić i istakao da su nakon neuspešnih razgovora u Briselu ponovo stigle pretnje iz Prištine na koje međunarodna zajednica nije reagovala.

Pantić je rekao da je sasvim očekivan otpor građana sa severa Kosova koji su organizovali dežurstva da bi pratili situaciju na terenu i sprečili eventualne pokušaje Prištine da nasilnim akcijama pokuša da uspostave svoje institucije.

"Bitno je da će građani ostati mirni. Neće podleći nikakvim pritiscima, niti dozvoliti da dođe do bilo kakvog nasilja sa srpske strane. Očekujemo da međunarodna zajednica spreči Albance da nasiljem pokušaju rešavanje problema na severu pokrajine", kaže Pantić, koji je podsetio da ono što su Albanci pokušali 2004. godine na severu pokrajine nije dalo rezultata.

Istakao je da ni sada neće uspeti da vojnom, ni bilo kojom drugom akcijom, sever pokrajine stave pod svoju kontrolu.

"Hašim Tači nema ni dovoljno snage, ni hrabrosti da krene u otvoren sukob sa Srbima u severu pokrajine, jer vrlo dobro zna da smo čvrsto rešeni da po svaku cenu, na svaki način, odbranimo naše porodice, domove i teritorije naše četiri opštine", naglasio je Pantić i dodao da bi se u slučaju eskalacije nasilja građani sami organizovali i branili svim mogućim sredstvima.

Pantić smatra da bi učešće Srba sa Kosova i Metohije u pregovorima Beograda i Prištine doprinelo da pregovaračka pozicija beogradskog tima bude mnogo bolja, a pomoglo bi i da se situacija bolje razumije i da se daju mnogo kvalitetniji predlozi za pojedinačna rešenja iz određenih oblasti.

On je rekao da do sada nije bilo iskrene volje ni Vlade Srbije, ni skupština opština da se Srbi sa severa uključe u pregovarački tim Beograda, jer je od njih zahtevano samo da budu u tehničkim grupama i provode ono što je do sada postignuto u Briselu.

"Naše skupštine i građani odbacili su sve sporazume koji su postignuti u Briselu, jer su oni na našu štetu, suprotni državnim i nacionalnim interesima. Zbog toga Srbi uporno odbijaju da budu deo takozvanih tehničkih grupa", objasnio je Pantić i izrazio uverenje da bi skupštine četiri srpske opštine, ukoliko bi razgovori krenuli iz početka, delegirale svoje predstavnike u pregovarački tim pod uslovom da oni imaju zaista određenu ulogu, a ne samo da budu posmatrači u tom procesu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 10:55
A sta o tome kaze predsednik SNS-a , stranke ciji si istaknuti clan?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online