Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.04.2013.
12:50
Srna A

"Briselski predlog je bezuslovna kapitulacija"

Beogradski analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da briselsku ponudu za Kosovo u predloženom obliku Srbija ne može prihvatiti, jer bi to bila bezuslovna kapitulacija.

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu
 

"Ovo je kapitulacija, koja mnogo više podseća na one totalne, apsolutne i bezuslovne kapitulacije, i to praktično niko ne može da prihvati.. Činjenica je da je ponuda toliko nepristojna i nepovoljna da niko ne može ozbiljno da razmišlja da bi ona mogla biti prihvaćena", rekao je Vukadinović Srni.

On je naveo da to nije čak ni uslovna kapitulacija, pa čak ni onaj vagon koji je pominjao premijer Srbije Ivica Dačić, aludirajući na vagon u kojem je Nemačka potpisala 1918. godine kapitulaciju u Francuskoj, a potom se Adolf Hitler revanširao u Drugom svetskom ratu i tražio da u tom istom vagonu Francuska potpiše kapitulaciju.

Vukadinović je naveo da je za Srbiju situacija teška, ali ne toliko dramatična kao što to predstavljaju političari, koji tako hoće da pridobiju simpatiju javnosti za svoje odluke.

On očekuje velika i ozbiljna "tumbanja" na srpskoj političkoj sceni, kakva god odluka srpskih vlasti bila. "Ali, mislim da povodom konkretnog predloga mora biti negativna, jer se to ne može prihvatiti", naglasio je Vukadinović.

On je ocenio da su srpski pregovarači do poslednjeg dana u Briselu gajili nadu i očekivanje da će na kraju stići povoljniji prijedlog i ozbiljna nagodba za zajednicu srpskih opština na severu Kosova i da će to biti, ako ne baš Republika Srpska, makar neka lokalna samouprava, autonomija sa nadležnostima.

"To je ta ključna gorka pilula koju srpska javnost treba da proguta, ali da bi ona bila još gorča pobrinuli su se u Briselu, odnosno Prištini i Vašingtonu, da nisu čak ni dali simboličke nadležnosti, ili neka mala prava kojim bi se onda mogli kao `smokvinim listom` zakititi srpski pregovarači", rekao je Vukadinović.

Govoreći šta će biti sa evropskom pričom Srbije, Vukadinović ocenjuje da je ona bila prenaduvana i da je fama o datumu za početak pregovora Srbije sa EU veštački podgrevana u domaćoj javnosti, i to iz onih istih centara moći koji i sada podržavaju i ovu nepristojnu ponudu iz Brisela.

"To su dva paralelna procesa, s jedne strane se stvara utisak – datum ili smrt – odnosno da neće biti Srbije, zemlje, naroda i države, da nećemo imati šta da jedemo ako ne dobijemo datum, dok se sa druge strane minimalizuje značaj Kosova kao istorijskog, političkog i državnog pitanja", rekao je Vukadinović.

Što se tiče mogućnosti da predsednik samoproglašene kosovske Vlade Hašim Tači krene silom da osvoji sever Kosova, Vukadinović je ocenio da stalno lebdi pretnja kako će, ako Beograd ne bude dovoljno kooperativan, biti namignuto kosovskim Albancima da naprave invaziju na sever. Ako do toga dođe, ocenio je on, srpski parlament, narod i politički vrh treba da donesu odluku.

POVEZANE VESTI

Subota 06.04.2013. 12:54
Па зар се од земаља које су признале Косово може очекивати да ће бити за нас.Наравно они спроводе свој план да сви признају њихову творевину Косово као независну земљу
Subota 06.04.2013. 14:45
Kapitulaciju smo doživeli još 1999.godine u Kumanovu,a ovo je samo završni čin tužne kosovske priče!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online