Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.03.2013.
23:01
Beta A

Ljajić: Šteta od afere “Mleko“ veća od 100 miliona evra

“Šteta zbog afere sa aflatoksinom u mleku je između 100 miliona i 125 miliona evra, a prodaja mleka je opala za pet do 27 odsto“, rekao je u četvrtak potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić.

Ogromne štete od afere sa aflatoksinom: Rasim Ljajić
 


Na sednici Skupštine Srbije o bezbednosti hrane i zdravlju građana, Ljajić je kazao da su pojedine mlekare obustavile izvoz, a neke ga smanjile za čak 37 odsto i dodao da smanjenje izvoza nije samo posledica afere.


"Mi smo analizirali prodaju u šest najvećih trgovinskih lanaca, neću reći kojih. Ta analiza je pokazala da je prodaja mleka opala od pet do 27 odsto", kazao je Ljajić.


Imaćemo domaću laboratoriju 2014.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević najavio je da bi nacionalna refrentna laboratorija za proveru kvaliteta hrane trebalo da počne da radi u prvom kvartalu 2014. godine i to u Beogradu, a kasnije i u Novom Sadu i Nišu.


Knežević je kazao da će budžetom za 2013. i 2014. godinu biti predviđeno 450 miliona dinara za kupovinu aparata za laboratorije. Od 2003. Srbija je dobila osam miliona evra donacija za laboratoriju koja je dvaput svecano otvorena, ali ni danas ne radi.


Knežević je kazao da se radi na reorganizaciji inspekcijskih službi što ne može da se obavi "preko noći".


"Suočili smo se sa ogromnim problemima koje smo rešavali i priznajem da - to je deo moje odgovornosti - nismo stigli da se pozabavimo ovim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj zatekao", kazao je Knežević o pojavi aflatoksina u mleku.


Prošle godine svi rezultati negativni

Knežević je kazao da je 2012. bilo 608 kontrola radi provere količine aflatoksina i da su rezultati svih bili negativni.
 

Zdravlje građana nije bilo ugroženo

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla da ni jednog momenta zbog aflatoksina M1 nije bilo ugroženo zdravlje građana.
"Nema štetnih posledica za one koje ga piju, aflatoksin jeste toksična supstanica i ima kancerogeno dejstvo i utiče na imunitet, zato je dat standard od 0,05 mikrograma po litru. To je standard EU i mi treba da težimo tom standardu", rekla je Dejanović.

"Januara 2013. bilo je 40 službenih kontrola - sve su bile negativne, tek u februaru nadležni organ BiH je objavio da su u mleku iz Hrvatske našli nedozovljeni nivo aflatoksina. Utvrdili smo da nijedan litar tog mleka nije uvezen u Srbiju. To tvrdim", kazao je Knežvić.


Rekao je da je posle šire pojave aflatoksina u mleku u regionu Ministarstvo poljoprivrede izdalo nalog za vanrednu kontrolu: od 37 proizvođača uzeta su 302 uzorka od čega se u 48 serija mleka pokazao rezultat na granici dozvoljene količine.


"Posto se desilo da jedan isti uzorak ima različite rezultate, odlučili da 48 serija preventivno povučemo iz prodavnica. To je učinjeno i poslali smo te uzorke u Holandiju na superkontrolu. Istog dana sam obavestio javnost i o ostalim merama koje sprovodi Ministarstvo, među kojima je vanredna kontrola kukuruza i stočne hrane, i sirovog mleka", rekao je Knežević.


Knežević je rekao i da su zbog afere sa mlekom zatvorena 405 poljoprivredna gazdinstva, uglavnom male farme.


"Daću vam jedna primer: U srednjebanatskom okrugu zatvoreno je 15 farmi koje su imale ukupno 33 grla, znači oko dva grla po gazdinstvu", kazao je ministar.

POVEZANE VESTI

Petak 15.03.2013. 04:46
љајичу за ту штету се можемо теби и твојима захвалити! Као и за хиљадама других штета итд.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online