Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.03.2013.
08:46
B. Grujić - Vesti A

Šampiona zabolela duša

Prvi put za 27 godina, koliko se neobična manifestacija borbe gusana održava u Mokrinu kod Kikinde, nije bilo borbe najboljih belih džinova koji su dospeli do finala. U borbama je ove godine učestvovalo je ukupno 107 gusana, što nije najveći broj pernatih učesnika, ali je ove zime oboren rekord u broju gostiju, kojih je bilo iz svih krajeva bivše SFRJ, zatim Mađarske, Rumunije, Moldavije...

Žestoke borbe

Ove godine Milan Mirčić, čiji su gusani godinama pobeđivali, na konačni obračun nije izveo svog gusana, devetogodišnjeg Dika, zbog toga što je ubeđen da se nisu poštovala pravila Gusanijade.


- Gusani moraju da se takmiče prema strogim pravilima, na sredokraći između domaćinstava u kojima žive, inače to nije to. Ne znam iz kojih razloga, ove godine određeno je mesto malo dalje od naše kuće i Dik, a znam ga ja u dušu guščiju, ne bi bio pravi u finalu - rezignirano je objasnio razlog izostanka svog gusana Milan.


Umesto najavljenog finala, šest godina mlađi gusan vlasnika Milana Terzića, trogodišnji Lav, proglašen je za pobednika 27. Gusanijade, što se nikad dosad nije desilo. Milan Terzić nije baš bio oduševljen zbog izostajanja finalnog obračuna sa starim šampionom Dikom, pa je samo kratko prokomentarisao:

Nikad ga nije preboleo: Živica Terzić sa prepariranim gusanom
 


- Moj gusan je oborio apsolutni rekord u trajanju borbe u četvrtfinalu kada se borio ukupno 17 minuta i 22 sekunde. Ubeđen sam da bi u finalu savladao Dika, jer je ove godine, a svi su to koji se malo razumeju primetili, bio najspremniji gusan - ubeđen je Terzić.


Ovogodišnja Gusanijada ostaće upamćena i po knjizi "Belo pere" Živice Terzića u kojoj je opisano svih 27 godina održavanja ove po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, koju su Mokrinčani proglasili za nezvanično prvenstvo sveta, jer se ovakve borbe, nigde u svetu ne održavaju, osim u Banatu, i to baš u Mokrinu.


- Ovom knjigom želeo sam da promovišem guščarsku proizvodnju i pojasnim da se gusani nadmeću, nošeni prirodnim nagonom u vreme parenja, a ne zato što ih vlasnici na to primoravaju. U knjizi su nabrojani svi šampioni, ali i iznete brojne anegdote koje su pratile naše takmičenje - istakao je magistar Živica Terzić, i sam dvostruki šampion mokrinske Gusanijade.

Pobednik na poene: Milan Terzić sa Lavom
 


Terziću je letos uginuo četvorogodišnji gusan Majstor, sa kojim je i postao šampion, a upravo njemu u čast odlučio je da napiše zabelešku, koja se pretvorila u zanimljivu knjigu.


- Jedne godine, poznati guščar Lazar Adamov Bilta je na Svetog Trifuna, slavu našeg guščarskog udruženja Belo pere, odlutao nakresan preko njiva iz Mokrina u Rumuniju. Od tad je postao zakleti antialkoholičar. Pamti se da su se oko vlasništva nad gusanom Zelenom zavadili Svetozar Ladičorbić Letko i Slobodan Galašev Bodač i završili na sudu - otkriva Živica neke anegdote iz knjige.
 

Zabrana pašnjaka

Meštani Mokrina kažu: Da nije Gusanijade, ne bi bilo ni gusaka. Od vremena kada je zabranjeno puštanje životinja iz dvorišta oko 20.000 gusaka je nestalo sa pašnjaka i sada je ostalo nešto manje od 2.000 u dvorištima. Težak udarac guskama donela je i 2006. godina kada je zabranjena Gusanijada zbog ptičjeg grupa.

 

Borba za harem

Gusanijada se u Mokrinu održava svakog februara. Borbe gusana su prilika da pobednik zaradi naklonost i simpatije ženskog dela populacije. Obično su borbe gusana poštene i sve se završi bez težih posledica osim počupanog perja.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.03.2013. 12:34
Pitanje za obavestene. Dali se zna koji gusan je izdejstvovao "zabranjeno puštanje životinja iz dvorišta" i sa kojim ciljem, kako vidim iz teksta posledice su katastrofalne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online