Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.02.2013.
17:15 >> 17:34h
B92 A

Zataškavani podaci o lošoj hrani?

U Srbiji nije problematično samo mleko. Nekadašnji veterinarski inspektor Momčilo Cvetković tvrdi da je smenjen, iako je godinama prijavljivao nezakonitosti i nepravilnosti koje su štetile srpskim stočarima i bezbednosti građana, kao i budžetu Republike Srbije. Ovaj inspektor je otkrio i nelegalnu klanicu kroz koju je prošlo hiljade pilića bez potvrde o vakcinisanju i pregledu mesa.

Izgleda da ne znamo kakvu hranu jedemo

Republički veterinarski inspektor Momčilo Cvetković kaže da je smenjen jer je utvrdio da građani godinama jedu meso koje je sumnjive ispravnosti. Analize koje je on tražio da se urade pokazale su da oko 30 odsto mesa i prerađevina velikih proizvođača nisu za ljudsku ishranu. Cvetković je tražio od Uprave za veterinu da se ta hrana povuče iz prodaje.

Umesto da bude nagrađen za savestan rad i poštovanje zakona, on je 2011. godine smenjen. Cvetković tvrdi i da mu je, pre nego što je smenjen, direktor Uprave za veterinu tražio da dozvoli prodaju neispravnog mesa. Dve godine pre nego što će biti smenjen, Cvetković je radeći kao veterinarski inspektor otkrio da se nezakonito od seljaka i do deset puta skuplje naplaćuje izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju životinja. Na taj način oko 700.000 domaćina je više od 10 godina pljačkano.

Zaštitnik građana Saša Janković je utvrdio da je Cvetković dva puta nezakonito razrešen s mesta šefa odseka Republičke veterinarske inspekcije i zatražio da bude vraćen na prethodno ili postavljen na više rukovodeće radno mesto. Međutim, Cvetkoviću ministarstvo još nije dalo ni rešenje da je veterinarski inspektor. Cvetković je u međuvremenu od Agencije za borbu protiv korupcije dobio i status zaštićenog uzbunjivača, a zaštitnik građana je kompletnu dokumentaciju prosledio policiji.
 

Nadležni negiraju optužbe
 

Nekadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da je veoma važno da javnost sazna pravu istinu o svemu što je rekao inspektor Cvetković. Bivši direktor Uprave za veterinu, s druge strane, tvrdi da nema istine u tvrdnjama inspektora.
 

Dušan Petrović poručuje da je sve rađeno po proceduri i zakonu, kao i da postavljanje i smenjivanje inspektora nije posao ministra, nego direktora Uprave za veterinu. Petrović kaže i da je lično naložio detaljno ispitivanje navoda iz žalbe šefa inspekcije u Leskovcu.

Ombudsman: Inspektor mora biti vraćen na posao


Zaštitnik građana Saša Janković, međutim, smatra da ovaj veterinarski inspektor mora biti vraćen na posao. On dodaje da su za čitavu situaciju odgovorni i prošli i aktuelni ministar.

 

"Zatražio sam od Ministarstva poljoprivrede da bez daljeg odugovlačenja vrate tog čoveka ili na mesto šefa Odseka ili na više mesto, s obzirom da je svojim integritetom, svojom stručnošću dokazao da zaslužuje svaku vrstu pozicije u državnoj upravi, tražio sam da se do kraja sve ispita", poručuje zaštitnik građana.

 

Janković dodaje da su ovakva rešenja loša poruka za službenike koji poštuju i sprovode zakon. Prema njegovim rečima državni službenici često su pod pritiskom, ne mogu da obavljaju svoj posao, i naglašava da je posao države da im to omogući.

 

"Ja mislim da je vrlo važno da svi dobijemo odgovor o čemu se tu radi. Ono što sam uspeo danas, posle tih novinskih napisa, da se obavestim kod gospodina Mićovića, koji je u to vreme bio direktor Uprave za veterinu, je da je taj predmet detaljno rađen, da su izvršili sve analize, inspekcijski nadzor", navodi Petrović.

Bivši direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović tvrdi da navodi smenjenog inspektora nisu tačni.

"Ja sam bio direktor uprave za veterinu u to doba i zbog raznih propusta u radu pomenutog inspektora, kao što se smenjuju i svi drugi, promenjen je i on. Znači, ništa nije bilo sporno. Odluka je bila i drugostepena. Grupa ljudi, stručnjaka, na centralnom nivou, edukovanih, obučenih, apdejtovanih sa novim znanjem, i mi smo morali da smenimo toga čoveka", tvrdi Mićović.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2013. 18:06
Ovo je i tuzna i dobra vest..Tuzna jer politicari truju gradjane Srbije koji su ih birali. Dobra jer ce se bar neki gradjani Srbije opametiti i videti gde ih vode komunjarski potomci prerasporedjeni u razne mafijaske partije. Dobra vest i za sve postene, male i velike, proizvodjace ZDRAVE hrane u Srbiji. Dobra vest za poljoprivrednike koji prodaju svoje proizvode na pijacama. Dobra vest za sve koji ne kljukaju stoku hormonima i budjavim tajkunskim kukuruzom, za sve koji ne prskaju jabuke 20-25 puta (ne treba mi jabuka koju nista od zivotinja nece da jede pa ni crvi)...Losa vest za one sto prave prsutu od GMO mesa iz Argentine i Brazila..Losa za tajkune, supermarkete, i ostale prevarante
Utorak 26.02.2013. 18:22
Srpski seljaci koji radite posteno i stoku hranite travom i cvecem, podignite cene za duplo !!! Naplatite svoj rad konacno. Sve ce te prodati i ne brinite za propagandu rezimskih medija. Isti ti ministri i tajkuni ce radije kupovati vase proizvode nego svoje zatrovano smece. Onda ce i mnogi opanci, trenutno zalepljeni za asfalt, razmisliti o povratku u sela i proizvodnji zdrave hrane.Od blejanja po partijskim odborima, kladionicama, kaficima.. se ne zivi. Selo je jedini izvor zdravih gena i napretka jednog naroda.Cobanice fale Srbiji. Od pevac-a-ica, politicara, salterusa, kancelarijskih pacova, umetnika, ekonomista, dognas-prodas bizmismena, kafedzija i ostalih parazita - drzava ne zivi !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online