Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 25.02.2013.
11:37
Danas A

Dačić prezauzet, Vulin alternativa?

Iako je poslednjom Rezolucijom o Kosovu i Metohiji Skupštine Srbije predviđeno da Vlada "redovno izveštava" parlament o toku briselskog dijaloga s Prištinom, još se ne zna da li će se premijer Ivica Dačić pre nastavka pregovora 4. marta obavestiti narodne poslanike o sadržaju četvrtog i petog kruga razgovora.

Pregovori u Briselu: Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačića
 

Za razliku od svog prištinskog kolege Hašima Tačija, koji u pregovore od starta ušao sa skupštinskom platformom i redovno polaže račune u kosovskom parlamentu Dačić je, kako objašnjavaju u vladajućoj koaliciji, "prezauzet" da bi se obratio parlamentu uprkos različitim tumačenjima njegovih razgovora s Tačijem o severu KiM. U DSS i DS sumnjaju da se radi o "namernom prikrivanju istine od javnosti i cenzuri medija“.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, juče nije mogao da precizira kada će o briselskim pregovorima raspravljati u ovom Odboru.

Šta je sporno

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Dačić i Tači bi 4. marta trebalo bi da prevaziđu sporove u vezi sa statusom budućih oficira za vezu. Kako navode izvori našeg lista, Nemačka se kao i Priština zalaže da oni dobiju diplomatski status radi daljeg sprovođenja nemačkog predloga rešenja. Neslaganja postoje i oko naziva da li će Srbi na severu dobiti zajednicu ili asocijaciju opština. U diplomatskim krugovima spekuliše se da je reč samo o četiri srpske opštine na severu, u kojima će se izbori održati po kosovskim zakonima, samo se još pregovara ko će štampati izborni materijal. Prištinski mediji objavili su juče da će pripadnici MUP Srbije koji „ilegalno“ deluju na severu KIM, a građani su Kosova postali deo KPS.

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun očekuje da se danas "prelomi da li će o detaljima pregovora poslanike obestiti sam Dačić ili šef vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji treba da podnese i godišnji izveštaj o radu Kancelarije.

- Sve zavisi od Dačićevih aktivnosti, jer pokušavam da uskladim da premijer prisustvuje celoj sednici Odbora. Skupštinskom rezolucijom nije precizirana forma podnošenja izveštaja sa pregovora - pred Odborom za KiM ili pisanim izveštajima predsedniku parlamenta - kaže Drecun za Danas.

Od predsednik Skupštine Nebojše Stafanovića juče nismo uspeli da saznamo da li mu je Dačić slao izveštaje o dijalogu s Prištinom. Zvonko Stević, poslanik SPS i član Odbora za KiM, smatra da je "premijer javnost i poslanike detaljno i jasno upoznao sa tokom pregovora u Briselu i da bez novih konkretnih dogovora nema potrebe da se raspravlja pred Odborom za KiM“. Stević ne isključuje da bi ovaj Odbor mogao da se sastane i do naredne runde pregovora, ali kaže da bi posle 4. marta trebalo da se održi sednica ovog skupštinskog tela.

Marko Jakšić, poslanik DSS i član Odbora za KiM, kaže za Danas da „očekuje hitno sazivanje odborske sednice“, iako dva glasa predstavnika ove stranke nisu dovoljna da se zahteva njeno održavanje. Prema Jakšićevim rečima, ostale stranke nisu za to zainteresovane, a još manje je izvesno sazivanje plenarne skupštinske rasprave o KiM , jer potrebnih 84 poslaničkih potpisa, koji bi obavezivali predsednika skupštine, u ovom trenutku su nedostižna“.

Hodžaj: Cilj Prištine stolica u UN

- Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je juče da je cilj dijaloga Beograda i Prištine da Kosovo dobije stolicu u UN. Na pitanje novosadskog Dnevnika šta Priština konkretno očekuje od Beograda kada je reč o "paralelnim institucijama na severu KiM", Hodžaj je odgovorio da je za "Kosovo veoma važno da četiri opštine na severu reintegriše u kosovske demokratske institucije“.

- Sednici odbora za KiM, koji se od sazivanja ove Skupštine sastao samo dva-tri puta, najverovatnije neće biti ni posle 4. marta, jer vlast želi da posao odradi u tišini i medijskom mraku. DSS je tražila i da se Odbor izjasni o vladinom uredbama za sprovođenje briselskih sporazuma, ali ni to nije stavljeno na dnevni red. Skupštini odbor za KiM postao je saučesnik u predaji Kosova. U ovom trenutku Ustav Srbije je najveća zaštita protiv briselskih sporazuma - naglašava Jakšić.

Goran Bogdanović, poslanik DSS, takođe član Odbora za KiM i bivši ministar ovog resora, smatra da plenarna skupštinska rasprava o Kosovu, ne mora da se posebno traži, jer je to „obaveza vlasti koja proizilazi iz Rezolucije“. Bogdanović kaže da bi DS "iako je ranije, drugim povodima, odbijala saradnju sa DSS, sada podržala zahtev za održavanje sednice Odbora za KiM, jer i sama to traži“.

- Niko ne uvažava parlament i poslanike. Sama činjenica da je ovo prvi put da je Odbor za KiM preuzela vlast govori kakve su njene namere prema Kosovu. Čim se šalju ovako spinovane informacije i vlada ovakva cenzura medija, jasno je da se nešto strašno dešava. Nikome ne treba ovaj mrak, posebno ne Srbima na KiM, koje ova konfuzija dodatno uznemirava - kaže za Danas Goran Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.02.2013. 11:56
Smejurija, pranje ruku, budalastine, SRAMOTA, izdaja. Muka mi je i da citam bilo sta na ovu temu!
Ponedeljak 25.02.2013. 12:02
Dacic treba da podnese ostavku. Ako to sam ne uradi, trreba ga odmah smeniti. Bojim se samo da Nikolic i Vucic u svemu ovome kolo vode a da ovaj naduveni obavlja prljavi deo posla.
Ponedeljak 25.02.2013. 11:53
Презаузет?!? Галофаком, вероватно....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online