Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.02.2013.
13:02
D. N. Petrović - Vesti A

A od Dinkića - gondola

Ode Gorica, ništa od gondole, ovako u Raškoj i Jošaničkoj banji komentarišu Memorandum o saradnji koji su nedavno u hotelu Grand na Kopaoniku potpisali ministar privrede i ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić i vlasnik italijanske kompanije Lajtner MG Martin Lajtner. Između ostalog, memorandumom je predviđeno da Italijani do kraja iduće godine na Kopaoniku izgrade zatvorenu žičaru Brzeće - Mali Karaman, koja će opštinu Brus povezati sa vrhom planine.

Gondola kreće iz Brzeća
 


Kako je objasnio ministar Dinkić, gondole će ići trasom sadašnje žičare Bela reka do Malog Karamana, a imaće stajališe kod Vojnog doma na vrhu planine. Koštaće oko 25 miliona evra, 15 miliona obezbediće kompanija Lajtner MG, ostatak država Srbija. Vlada Srbije pomoći će Italijanima i u uređenju potrebne infrastrukture. Osim gondole, kompanija Lajtner MG će graditi još nekoliko otvorenih žičara i novi sistem za veštačko osnežavanje.

Bez konkurencije: Andrija Jeremijević

- Zatvorena žičara će u jednom satu moći da preveze od 1.800 do 2.200 skijaša, svaka kabina primaće 10 osoba. Za Brzeće i opštinu Brus, ali i za ceo ovaj kraj žičara sa gondolama, prva u Srbiji i prva koja se gradi privatnim kapitalom, imaće ogroman značaj - istakao je Dinkić naglasivši da u turizam vredi ulagati, jer godišnji prihodi Skijališta Srbije na Kopaoniku premašuju 3,5 miliona evra.
Žičara sa gondolama od Brzeća do vrha Kopaonika biće olakšanje i za vozače kojima uvek preti opasnost da budu zavejani na putu Brus-Jaram-Srebrnac. Gondolama i po najvećem nevremenu moći će da se stigne na vrh Kopaonika za 10 minuta. A i letnji turizam će biti na dobitku.


Dragoslav Cvetković, turistički radnik iz Brzeća, nada se da će ovo podstaći veću gradnju u Brzeću.


- Do sada smo bili po strani, jer je većina objekata izgrađena na delu planine koji teritorijalno pripada opštini Raška, sa te strane bile su i mnogo bolje komunikacije, pa se tamo izgradilo hiljade vikendica, kuća, apartmanski kompleksi i hoteli - ističe Cvetković.
Ugostitelj Mirko Petrović kaže da je dosad bilo teško, jer se otvorenom žičarom dugo putovalo, a kolima je zimi uvek rizično.

Deo nezavršenog hotela u Jošaničkoj banji
 


- Nadamo se da će rokovi biti ispoštovani i da ćemo na doček nove 2015. godine iz Brzeća na Kopaonik izaći kao gospoda - kaže Mirko.


I dok u Brzeću i Brusu slave, u Raškoj žale što, uprkos trodecenijskom čekanju i brojnim obećanjima žičara sa gondolom neće poći iz Jošaničke Banje. Ugostitelj Dragiša Sekulić kaže da je sve bio pusti san.

Evropa na planini
- Izgradnjom zatvorene žičare više ćemo ličiti na evropske centre od kojih smo u mnogo čemu bolji: hoteli su nam na vrhu planine, tik uz staze, uvek imamo dosta snega, staze su nam izvanredne, a usluga ravna evropskoj, a znatno jeftinija - kaže zamenik predsednika Udruženja ugostitelja na Kopaoniku Andrija Jeremijević.

- Pre tri decenije ovde je počeo da se gradi velelepni hotel koji je trebalo da gondolom bude povezan sa vrhom planine. Bilo je zamišljeno da hotel ima nekoliko bazena koji će se grejati toplom i lekovitom banjskom vodom, da se gosti preko dana skijaju, a uveče brčkaju u mineralnoj vodi koja je uspešno lečila Miloša Obrenovića, Josifa Pančića, Živojina Mišića i druge velike Srbe. Uloženo je oko 20 do 30 miliona dolara, hotel nikada nije završen - ističe Dragiša.


Ljubo Petrović, žitelj Jošaničke banje, smatra da je banja propustila jedinu šansu koju je imala.


- Poslednja šansa da izgradimo gondolu bila je naša sugrađanka političarka Gorica Gajević. Ona je puno učinila za Rašku, pitala se i u Beogradu, poznavala je i strane investitore. Da je ostala na vlasti verovatno bi se i gondola gradila i verovatno bi se mnogo više ulagalo u Jošaničku banju - ubeđen je Ljubo. - Odlaskom Gorice sa političke scene, oslabile su i pozicije opštine Raška, bruski lobi sada je jači, pa ne čudi što je gondola otišla na tu stranu. Nismo ljuti na komšije iz Brusa i oni treba da žive, a mi ćemo zasad samo sanjati gondolu - dodaje Petrović.


U Jošaničkoj banji, kao Skadar na Bojani i dalje stoji očerupani i nezavršeni hotel sa tri sprata ispod zemlje, koji država niti završava, niti prodaje, niti čuva od pljačkaša. Reč je o ogromnom betonskom kolosu za koji su se svojevremeno interesovali Rusi, Amerikanci, Nemci, Francuzi... Poznata ruska kompanija Kuzin grup nameravala je ovde da izgradi evropski stacionar za lečenjene dijabetesa, jedan naš čovek iz Čikaga nudio je za nezavršeni hotel 10 miliona dolara u vreme Slobodana Miloševića. Odbili su ga, a hotel je propao. Sa njim vene i Jošanička banja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online