Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.02.2013.
01:43
J. Arsenović - Vesti A

Kosovo brane svi sem Srbije

Golgotu srpskog Kosova u poslednje vreme svetu bolje dočaravaju stranci, nego što to rade zvaničnici Beograda. Svoj doprinos tom trendu dao je i poznati američki glumac Tom Henks, uporedivši patnju kosovskih Srba sa stradanjem Jevreja! Bez straha da će zbog ovakvog poređenja biti ismejan ili prokazan kao čovek koji se stavlja na stranu onih koje je zapadna propaganda proglasila "lošim momcima", Henks je poručio da je Kosovo oduvek bilo i da će ponovo jednog dana biti srpsko! Rečenicu koje pojedini srpski zvaničnici, za razliku od predizborne kampanje kada su pričali neku sasvim drugu priču, sada ne bi ni u ludilu izgovorili.

Veći Srbi od Srba: Demonstracije Čeha u Ostravi
 


- Uprkos pogromu holokausta tokom Drugog svetskog rata i svemu što im se dešavalo stotinama godina ranije, Jevreji nikada nisu izgubili veru da će se vratiti u svoju zemlju. Sličan slučaj imamo i danas kad je reč o Kosmetu. Tamo su nekada živeli Srbi, podizali manastire i imali svoje kraljeve, a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20. veka na Srbe su padale NATO bombe, ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore "Kosovo je Srbija", poput Jevreja koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju. Možda to bude slučaj i sa Srbima - izjavio je dvostruki oskarevac gostujući u emisiji kablovske stanice E, gde je najavljivao početak snimanja filma o istoriji izraelske države, a u produkciji čuvenog Stivena Spilberga.

Mafijaško-teroristička tvorevina

Samozvana repubila Kosovo nastala je kao rezultat agresije SAD i NATO na suverenu državu Srbiju i ta mafijaško-teroristička tvorevina služi interesima svetske vrhuške, izjavila je Jelena Ponomarjova sa Moskovskog instituta za međunarodne odnose.
- Konkretno, reč je o nekoliko desetina kraljevsko-aristokratskih i bankarskih porodica koje kontrolišu glavne globalne finansijske tokove i delatnost multinacionalnih kompanija - rekla je Ponomarjova, povodom pet godina od samoproglašenja Kosova kao nezavisne države, ističući da je Kosovo leglo međunarodnog kriminala, ilegalnog biznisa i latentnog terorizma.

Nikad granica: Sa skromnog protesta Beograđana
 


Henks je samo jedno, doduše planetarno poznato ime, koje se u poslednje vreme pridružilo verbalnoj odbrani Kosova i Metohije kao srpske zemlje koju Albanci otimaju uz podršku zapadnih centara moći. Na godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti, 17. februara, u poljskoj i češkoj prestonici organizovane su demonstrancije podrške srpskom Kosmetu i za razliku od Beograda, gde je na sretenjskom protestu Nikad granice bilo prisutno tek nekoliko stotina građana, centrom Varšave je u organizaciji Udruženja Poljaci za srpsko Kosovo prodefilovalo više do 1.000 Poljaka.

Od Handkea do Saramaga

Đorđe Vukadinović primećuje mazohističku crtu koja je sve prisutnija kod Srba.
- One koji su na našoj strani ismevamo i tretiramo kao da im nešto fali. Setite se 90-ih kada su tadašnji opozicionari jednog od najvećih pisaca današnjice Petera Handkea omalovažavali, stavljajući ga maltene u isti koš sa onim nesrećnim Danijelom Šiferom, plaćenim lobistom. Kao da smo se stideli činjenice da su takva imena poput Handkea ili nobelovaca Harolda Pintera i Žozea Saramaga bili protiv bombardovanja Srbije, a to su ljudi od integriteta koje ne možete potplatiti. Za razliku od Hrvata i Bošnjaka, koji su od svake, pa i trećerazredne podrške pravili paradu, nama kao da je neprijatno što nas podržavaju takva imena jer smo se identifikovali s ulogom dežurnih krivaca - analizira Vukadinović.

Razumeo patnju Srba: Tom Henks
 


- Slažem se sa utiskom da neki dobronamerni stranci bolje razumeju situaciju i više podržavaju Srbiju nego što to čini i nego što je to stalo takozvanoj srpskoj političkoj eliti. To nije utisak samo ovih poslednjih dana, već to traje u jednom dužem periodu. Kao da u toj tzv. srpskoj političkoj eliti Kosovo doživljavaju vrućim krompirom koga se treba što pre ratosiljati, a ne kao pitanje identiteta, istorije, ustava i ako hoćete i emocija, već kao balast koga se treba što pre otarasiti - komentariše za "Vesti" Đorđe Vukadinović, urednik časopisa "Nova srpska politička misao".


Kao i ranijih godina pred i na godišnjicu otcepljenja Kosova i Metohije aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu. U masi su se vijorile srpske zastave, a ispred spomenika je dominirao transparent Kosovo je Srbija. Iako su praški protest protiv kršenja međunarodnog prava i "otimanja Kosova Srbiji" organizovali uglavnom aktivisti iz češke opozicione levice, među demonstratntima su se mogli videti i političari iz male stranke oko novog predsednika Češke Miloša Zemana.

On, kao i njegov prethodnik Vaclav Klaus, oštro su kritikovali odluku češke vlade da prizna Kosovo. Nažalost, nerealno je očekivati da će Češka i pored ličnog protivljenja svog predsednika ući u postupak poništavanja odluke o priznavanju samoproglašene države Kosovo, ali to im se ne može zameriti, pogotovu imajući u vidu poslednje ustupke srpskih zvaničnika u pregovorima sa Prištinom.
 

Fudbalski navijači prednjače

S obzirom na brojnost fudbalskih navijača, možda najveći odjek kod običnog sveta imaju transparenti koje su u znak podrške Srbima na Kosmetu upriličili najvijači nekih od najvećih evropskih klubova. Poslednji su to učinili navijači čuvenog Pari Sen Žermena kada su pre nedelju dana u Ligi Šampiona, gostujući u Valensiji, na svom delu tribina raširili veliki transparent "Kosovo je Srbija". Ranije su to radili i navijači Spartaka, CSKA, Zenita, Steaue, Dinama iz Bukurešta, a nisu izostali ni Ukrajinci (Dinamo Kijev), Bugari (CSKA Sofija), Belorusi (Minsk), Česi (Sparta Prag, Banjik Ostrava, Brno), Slovaci (Košice, Slovan Bratislava, Tatran Prešov)...


Olbrajtova u pravom svetlu

I dok je u Srbiji zavladala opšta malodušnost, a skupovi podrške Kosmetu su sve ređi i sve malobrojniji, članove Udruženja Prijatelji Srba s Kosova, predvođeni rediteljom Vaclavom Dvoržakom, nije mrzelo da satima čekaju svoju zemljakinju, bivšu američku državnu sekretarku Madlen Olbrajt ne bi li joj na promociji knjige u rodnom Pragu podsetili na njenu zloglasnu ulogu u bombardovanju Srbije i otimanja Kosova. Kad su joj umesto primerka knjige na potpis ponudili plakat "Oteto Kosovo", Olbrajtova je toliko bila iznervirana da je počela da viče: "Odvratni Srbi, napolje!", a snimak sa incidentom zaživeo je na Jutjubu.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 06:28
Bude li nas Dačić predstavljao u pregovorima izgubićemo i čitavu Srbiju.Taj čovek nezna kada je rođen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online