Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.01.2013.
01:53
Večernje novosti A

U Srbiju se vratio svinjski grip!

Svinjski grip se vratio! Virus A(H1), koji je pre tri sezone izazvao pandemiju, izolovan je u virusološkoj laboratoriji Instituta ”Torlak” u uzorcima dva pacijenta lečena na Odeljenju pulmologije u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara.

Ove godine to više nije virus koji je sejao strah širom sveta, posledice i terapija su uobičajene kao i kod sezonskog gripa
 


Do sada je obolelo devet pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju i četiri zdravstvena radnika KBC Zvezdara. Epidemiolozi, ipak, tvrde da virus sada nema istu snagu kao kada se pojavio u cirkulaciji i ne veruju da bi mogao da izazove masovnije obolevanje.


- Virus koji je izazvao pandemiju 2009/2010. godine sada ima sve karakteristike običnog sezonskog gripa - kaže profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog. - To nije više onakav virus o kome se govorilo kada se pojavio. On nije više smrtonosan, posledice i terapija su uobičajene kao i kod sezonskog gripa.


U Srbiji su sada, zvanično, u cirkulaciji tri virusa gripa - pandemijski A(H1), A(H3) i virus tipa B, ali epidemije nema.
 

Manje obolelih nego prošle godine

Prema podacima Instituta ”Dr Milan Jovanović Batut” od početka godine je registrovano oko 40.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu. To je za 10.000 manje nego u istom periodu lane.

- Vakcina protiv gripa za ovu sezonu štiti od sva tri virusa koja su dosad kod nas izolovana - kaže za ”Novosti” dr Jelena Obrenović, šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”. - Epidemija u KBC Zvezdara je lokalizovana i nema potencijal za dalje širenje.


Epidemilozi procenjuju da je bar trećina populacije imuna na virus svinjskog gripa: 149.938 stanovnika je svojevremeno primilo protivpandemijsku vakcinu, još oko 400.000 je 2010. i 2011. godine zaštićeno sezonskim vakcinama koje su sadržale i protivpandemijski soj, a ostali su se ”prekalili” u kontaktu sa virusom.


- Činjenica je da se virus svake sezone menja i dobija druge karakteristike, ali kod A(H1) dosad nisu uočene veće promene zbog kojih bi mogao da izazove masovno oboljenjanje - kaže dr Obrenović. - Kraj raspusta, i završetak praznika, međutim, pogoduju širenju gripa, jer smo više u zatvorenom prostoru. A, koliko će ljudi oboleti, zavisi od kolektivnog imuniteta. Vakcinacija i u ovom trenutku može da pomogne. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje, što znači da za vakcinu nije kasno, s obzirom na to da se kod nas od gripa najviše oboleva u februaru i početkom marta.


U Evropi su u cirkulaciji isti virusi kao i kod nas, aktivnost virusa je niska sa izuzetkom jedino Velike Britanije gde je grip poslednjih dana uhvatio ”zalet”. Na američkom kontinentu, međutim, virus gripa pokazuje ”zube”. U državi Njujork, proglašeno je vanredno stanje, jer je grip ”oborio” 20.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.01.2013. 04:43
De pustite tu glupost vise! kakav svinski grip kakva glupost? cista izmisljotina u korist profita a da nepricamo o tome kako je vakcinisanje lose za ljudski organizam!
Utorak 15.01.2013. 02:59
zar se dacic vec vratio iz brisela??
Utorak 15.01.2013. 07:00
Samo što ovog puta malo ko da kupuje njihove vakcine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online