Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2013.
15:59
Beta A

Opozicija: Rezolucija neustavna, nejasna i protivrečna

Poslanici opozicije kritikovali su danas na sednici Odbora Skupštine Srbije Predlog rezolucije o Kosovu, koji su ocenili kao neustavan, nejasan, protivrečan, neusklađen sa interesima Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da pokazuje neslaganje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Borislav Stefanović se slaže sa Samardžićem da se u rezoluciji vidi neslaganje predsednika i vlade
 

Član odbora iz Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da se u tekstu rezolucije krši Ustav Srbije, jer se pominje "srpska zajednica na Kosovu" umesto "građani Srbije", što je kategorija koju Ustav jedino poznaje. Samardžić je naveo i da je deo rezolucije u kojem se navodi da Srbija neće priznati Kosovo "prazna priča".

"Prazna priča je princip da se neće priznati nezavisno Kosovo. Zapad od Srbije ni ne traži formalno priznanje, nego da Kosovo preda Albancima u ruke", rekao je Samardžić.

On je ocenio da predloženi tekst rezolucije o Kosovu ukazuje na neslaganje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da je pokušaj postizanja kompromisa doveo do protivrečnosti teksta.

Član odbora iz Demokratske stranke Borislav Stefanović upitao je kako se rezolucija može pozivati na platformu, koja je tajna. Stefanović je naveo da se u tekstu rezolucije nedovoljno pominju prava Srba na Kosovu i Metohiji da bi to trebalo ispraviti, i takođe ukazao da tekst rezolucije ukazuje na neslaganja Vlade i Nikolića, koji je "prvo izašao sa jednim papirom" a zatim su njegovi predlozi preformulisani.

"Izbačen je deo u kojem se osuđuju Euleks i deo u kojem se konstatuje da je potrebno prekinuti dijalog", rekao je Stefanović.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i predstavnik Vlade i ministar prosvete Žarko Obradović odbacili su navode opozicije o neslaganjima Vlade i Nikolića. Đurić je rekao da je cilj rezolucije stvaranje zajednice srpskih autonomnih opština na Kosovu koja bi imala policijska i sudska ovlašćenja i da rezolucija utire put Vladi za dalje pregovore sa Prištinom.

"Ciljevi rezolucije nisu na uštrb nijedne etničke zajednice na Kosovu", rekao je Đurić.

Obradović je rekao da su Nikolić i Vlada jedinstveni i da rezolucija utvrđuje jedinstvenu državnu politiku o Kosovu.

O predlogu rezolucije sutra bi trebalo da raspravlja Skupština Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online