Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2013.
12:07
J. L. Petković - Vesti A

Beograd slama bunu na Severu

Niko neće da saopšti da u sporazumu iz Brisela o integrisanom upravljanju prelazima piše da potpisnici imaju obavezu da samo godinu dana poštuju taj dogovor, a nama posle ostaje i granica i carina, kaže Ljubomir Kragović, bivši predsednik Odbora za Kosmet Skupštine Srbije.





 

U razgovoru za "Vesti" on dodaje da je obećanje Vlade Srbije da će poništiti sporazum ako se ne budu poštovali zahtevi Srba sa severa KiM - lažno, kao i da je na deo Srba sa KiM "izvršen ogroman pritisak, jedni se ucenjuju, drugi nagrađaju, treći stimulišu, četvrtima se preti, petima se pišu krivične prijave".
 

Da li ste verovali da će problem Kosova ovako rešavati na početku 2013?

- Ni u snu se nisam nadao da će biti ovako loša situacija na prostorima KiM, da jedna vlada koja slepo ispunjava naloge Brisela i Vašingtona ide ka tome da zaokruži državnost nezavisnog Kosova, a na uštrb države Srbije. Mi smo se borili sa prethodnom vladom u Beogradu koja je takođe pokušavala da uspostavi granicu na administrativnim prelazima.

Koliko ste u tome bili uspešni?

- Tada smo uspeli to da odložimo, ali ova Vlada je jača i upornija u takvim potezima. Već imamo granični prelaz u Jarinju, gde je nikla nova granica. Tamo se trenutno nalaze i predstavnici i srpske i kosovske vlasti, ali niko neće da saopšti da u tom sporazumu piše da će integrisano upravljanje trajati godinu dana i da samo u tom periodu sve strane imaju obavezu da poštuju sporazum.

Šta nakon godinu dana?

- U sporazumu jasno stoji da nakon toga stranka koja nije zadovoljna sporazumom može da ga raskine, s tim da ima pravo da zadrži svoje pozicije. Tamo je sada granica, a vi to rešite. Mi ćemo ovo ovamo, a vi tamo. Znači, mogu i Beograd i Priština da se naljute i da odluče da ne rade više kao sada, ali tamo ostaje kosovska carina koju će oni da štite sa svojom vojskom i policijom. To je čin izdaje prema državi i prema srpskom narodu na KiM.

Šta će biti sa srpskim življem?

- To je velika je nepoznanica. Bojim se da će doći do još jednog etničkog čišćenja, da Srba na KiM više neće biti.

Beograd je dao garancije da će odustati od sporazuma iz Brisela, ukoliko se prekrše obećanja data Srbima na severu KiM?

- To su laži, obmane i velike ucene. Na jedan deo Srba izvršen je ogroman pritisak, jedni se ucenjuju, drugi nagrađaju, treći stimulišu, četvrtima se preti, petima se pišu krivične prijave. Država ima instrumente da sprovodi ono što želi nad svojim narodom, ali to su sve nečasne stvari koje Beograd radi prema Srbima na KiM.
 

Ucenjeni i podmićeni

 

- Srbi moraju da se organizuju. Ali, ta organizacija je slabija nego što je bila ranije jer postoje mnogi ljudi koji rade suprotno od onoga što bi trebalo, a to je da se bore za opastanak na prostoru KiM. Umesto toga oni slepo izvršavaju naloge iz Beograda. Ili su pripadnici tih političkih partija, ili su ucenjene ili podmićeni. Znam mnoge slučajeve. I to je katastrofalna politika, zaključuje Kragović.

 

Tačiju u zagrljaj

 

Srbi koji žive na prostoru KiM se prosto guraju u zagrljaj Hašimu Tačiju i institucijama u Prištini. Od srpskih institucija će ostati samo one marionetske i nešto od onoga što je zacrtao Marti Ahtisari, neke lokalne autonomije u okviru kvazidržave Kosovo, ocenjuje Kragović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online