Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 10.12.2012.
01:05
J. L. Petković - Vesti A

Jarinje pod komandom Prištine

Uz policijsko obezbeđenje na prelazu Jarinje, između centralne Srbije i Kosmeta, juče su nastavljeni radovi na izgradnji integrisanog prelaza, nakon što su Srbi sa severa KiM obustavili proteste. Zanimljivo je da su policajci koji obezbeđuju radove na novom prelazu raspoređeni iz policijska uprave Šabac.

Sređivanje terena: Radnici firme Novi Pazar put
 

Radnici iz firme "Novi Pazar put" još u šest ujutru su u mestu Mure, između Rudnice i Jarinja, počeli sa infrastrukturnim radovima, sređivanjem terena, odnosno proširivanjem puta za postavljanje kontejnera, iz kojih će zajedno prelaz kontrolisati Euleks, srpski i kosovski službenici.

Ništa preko Prištine

Aleksandar Virijević kaže da Srbi na severu KiM neće prihvatiti ni ako po sporazumu bude dogovoreno da preko Prištine novac sa carine ide opštini u kojoj živi.
- Preko Prištine? Ni to. To teško može da se uspostavi. Uplatom bilo kakvog iznosa počinješ da ih priznaješ, a to je ono što oni žele.


Radi se punom parom kako bi do 10. decembra uspeli da se završe ugovoreni posao. Radnici smatraju da posao neće biti završen na vreme, već će prvi kontejneri Euleksa biti postavljeni na postojeći put, kako bi prelaz u ponedeljak profunkcionisao. Međutim, radovi će se nastaviti sve dok se ne završe.

Pripadnici srpske policije sa našom reporterkom
 


Takođe, radnici kažu da tokom četvorodnevnog protesta kosovskih Srba nisu imali nikakvih problema sa građanima, koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo.
Aleksandar Virijević, vlasnik radnje za prodaju auto-opreme u Lešku, kaže da uspostavljanje prelaza ne sme da ima nikakva obeležja granice.

Nećemo odstupiti: Aleksandar Vrljević

- To ne sme da bude mesto gde će biti naplata, poreskih ili carinskih dažbina koji bi se slivali u kasu takozvane Republike Kosovo, koju naravno ne priznajemo. Upravo je reč o tome, da su prelazi novi korak čijim bi uspostavljanjem lako moglo da dođe do kontrole dokumenata, menjanja tablica... Pitanje je šta bi budući pregovori doneli. Sigurno je da Dačić ima iskrene namere, pretpostavljam da je na njemu veliki pritisak - kaže Virijević i ističe da postoji granica preko koje Srbi sa severa KiM neće odstupiti.


- Ne može to da se uspostavi na način na koji je Priština zamislila. Građani imaju snage da ponovo izađu na barikade i još jednom pokažu svoje jedinstvo. Niko ne beži od plaćanja dažbina i poreza, ali je poenta kome idu pare. Plaćaćemo Srbiji, a Prištini ni jedan jedini dinar ne sme da ode.

Na Jarinju Albanac, na Brnjaku Srbin

 

Albanska strana već je napravila spisak policajaca KPS-a koji će kontrolisati Jarinje. Na ovom spisku je 36 policajaca, među kojima je najviše Srba iz Leposavića i okoline, Albanaca i Bošnjaka. Komandir Jarinja trebalo bi da bude Albanac Skender Sadiku, policajac KPS-a iz Vučitrna, a njegov zamenik Zoran Radunović, policajac KPS-a iz Leposavića.


Na Brnjaku će biti obrnuto, komandir će biti Srbin, a njegov zamenik Albanac. Iz Euleksa, koji bi prema tumačenju Beograda trebao da ima izvršnu ulogu, još ne saopštavaju detalje svog angažovanja na Jarinju.


Inače, na severu Kosova juče je vladala "tišina", deo naroda smatra da su garancije Vlade Srbije u kojima se navodi da na Jarinju neće biti granice, ni carine - dovoljne, i da se ne treba konfrontirati sa Beogradom, niti otežavati put Srbije ka Evropskoj uniji. Drugi deo strahuje i smatra da su čelnici opština "kapitulirali", da se u Jarinju gradi klasični granični prelaz, da sledi zatvaranje alternativnih prelaza i da će sever Kosova vrlo brzo postati sastavni deo nezavisnog Kosova.


Dodatni razlog za zabrinutost su informacije iz Vlade Kosova koje plasiraju albanski mediji i kojima se dogovor Beograda i Prištine tumači kao još jedna pobeda nezavisnog Kosova. Tek kada integrisano upravljanje prelazima zaživi i u praksi, a to će se desiti vrlo brzo, Srbi iz Leposavića, Zvečana, severne Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka videće "gde su" i kakva ih dalja sudbina očekuje.


Potpuno je nejasno kako će se na Jarinju i Brnjaku propuštati vozila, ko će ih kontrolisati, šta će se kontrolisati i čija će biti poslednja. Očekuje se da će se ti tehnički detalji precizirati u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

D. N. Petrović

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2012. 01:40
Eeeee koliko puta sam slusao "Makedonci nam zabise noz u ledja" "Makedonska vlada priznala Kosovo,zabise nam noz u ledja".Nisam mogao da shvatim kako su to mogli da urade.Ali tek sada ne mogu da shvatim kako je mogla Srbija sama sebi to da uradi.Znam da boli noz u ledja od brata,ali sam sebi da zabodes noz u stomak,to nikako ne mogu da shvatim.Realnost je,Srbija je zabila sebi noz u stomak,sama sebe ubila,i jos ce se ubijati.Gde su sada Srbi da izadju da protestuju.Da se ovo desilo u Grckoj izasli bi sigurno najmanje 1 milion na proteste.Jadan Srpski narod koji zivi na Kosmetu,tesko im je bilo kad su ih komsije izdale,ali sad ova izdaja ce ih skroz unistiti.Da ne poverujes,sramota !
Ponedeljak 10.12.2012. 07:27
Srbijo, pod rukovodstvom kvazi politicara, karijerista, podmicenih trabanata ubila si sama sebe! Preklala si si vrat! Ni Gospod ti nece oprostiti rane!
Ponedeljak 10.12.2012. 08:08
Kuda ides Srbijo....za koga izginuse najbolji sinovi braneci Kosovo...SRAMOTA ZA SRBE I ZA SRBIJU,GOSPODE BOZE POMOZI............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online