Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 04.12.2012.
01:05
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija pod štitom Rusije?

U diplomatskoj tašni ruskog vicepremijera Dmitrija Rogozina, koji je prošle nedelje boravio u Beogradu, našla se poslovna ponuda koja daleko prevazilazi običnu trgovinu oružjem.

Moćna odbrana: Sistem S-300
 

Ako sve prođe kako je Rogozin, odnosno vlada Rusije zamislila, Srbija bi mogla da dobije savremeni raketni sistem S-300, kao i moderne borbene lovce koji će zameniti starudije koje čuvaju srpsko nebo, ali i da pošalje svoje predstavnike u Organizaciju dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koju čini polovina država bivšeg SSSR i zamišljena je kao pandan NATO.

Dve stolice

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija u okviru svoje politike vojne neutralnosti uskoro uputiti našu parlamentarnu delegaciju u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pošto Srbija već ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.
"To je svakako put ka punopravnom članstvu u Evroazijski savez", navode RIA Novosti.

- Nadam se da će posle realizacije naših dogovora Srbija postati jača država, i to toliko jača da će svako prvo morati da razmisli pre nego što upotrebi oružje protiv nje - poručio je iz Beograda Rogozin.


Beograd tačno zna šta mu treba, a razlog što oprema nije dosad nabavljena je ogroman nedostatak novca. Računica srpskih vazduhoplovnih generala je da nam treba 12 aviona MiG-29M2, opcija je osam MiG-29M2, što jednoseda, što školskih dvoseda. Rusi u paketu nude i savremene raketne sisteme S-300, s tim što bi bili naoružani još novijim tipom projektila tipa S-400.


Sve su ove ponude Rusije i želje Srbije lepe, ali se tu postavlja veliko pitanje - ko će to da plati i odakle?


Prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, ruski MiG-29M2 je tri puta jeftiniji od tajfuna i rafala, i dva i po puta jeftiniji od švedskog gripena. Rusi nude kredit, ali i plaćanje kontraisporukama naše robe, od poljoprivrednih proizvoda do proizvoda naše vojne industrije.

Rogozin sa Vučiće, tokom posete Beogradu
 


- Sada je na Beogradu da iskoristi ponudu Moskve. Da ne bi kasnije bilo "pravdanja" kako smo sami i kako nam niko ne nudi pomoć i savezništvo - kaže vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Za saradnju s Rusijim: Miroslav Lazanski i Branko Krga

Prema pisanju ruskog "Komersanta" i Genadija Sisojeva, Vlada Srbije planira da nastavi evropske integracije kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom i time skine pritisak Zapada sa sebe dok se paralelno približava Rusiji.


Stručnjaci se slažu da je Vojsci Srbije potrebna modernizacija, da je Rusija kao veliki proizvođač konkurent na velikom tržištu, kao i da nabavka oružja iz Rusije ne može da ugrozi odnose Srbije s NATO ili EU.


- Ako je Rogozinova, odnosno ponuda ruske vlade povoljna, onda je treba razmotriti i u konkurenciji drugih ponuđača odabrati najbolje avione i raketne sisteme jer je to Srbiji neophodno.

- Naša je oprema zastarela i obnova nam je hitna. Kad je reč o eventualnom uznemirenju EU ili NATO, do toga nikako neće doći jer i same članice NATO-a poseduju rusko oružje i tehniku, recimo Nemačka, Poljska, Češka i druge - kaže za "Vesti" general Branko Krga, bivši načelnik vojne obaveštajne službe i oficir koji je u dva navrata bio vojni ataše u Pragu i Moskvi.

Zastarela tehnologija

Srpska vojna industrija sada broji šest preduzeća i to Zastava oružje, Krušik, Sloboda, "Milan Blagojević", Prvi partizan i Prva iskra, ali one uglavnom proizvode barut, municiju i lako streljačko oružje. Ovim fabrikama je hitno potrebna modernizacija jer je najmlađa oprema u njima stara 40 godina.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.12.2012. 01:15
Srbi politicari koji ujedno i jedini pisu projekte, zaobilazeci opstine i gradjane su ti koji bi prodali samo malcic du..e ostalih Srba za onu milijardu i po evropskih izmisljenih fondova koje ce posle opet da vraca narod, kako bi pootvrali svoje biznise, pre nego evro lipse. Srbi su narod koji uvek zeli da sedi na dve stolice, i na zapadnu i istocnu.E, pa nece moci ILI JEDNU ILI DRUGU. Ili Coca Cola ili sloboda deci i unucima. Sve one price o ekonomskoj povezanosti su na mestu, sve one price o tome da Cudan istok i Truli zapad nece da ratuju direktno isto stoje. Ali oce da ratuju preko ovakvih kao sta smo mi i ekonomski i vojno. Ponuda Rogozina nece opet da dodje, narod to mora da kaze.
Utorak 04.12.2012. 05:59
bem ti svet i oruzije i ratove vise! Pa dali ima ovome ludilu kraja vec jednom? Srbiji je potrbno: - jake DOMACE firme - dobar zdravstveni sistem - da se stopira GENetsko manipulisanje hrane - itd...... Sta siptarima vredi celo kosovo i velika albanija kad jedva prezivljavaju???
Utorak 04.12.2012. 07:56
Bez tog oruzija nema suvereniteta a bez suvereniteta nema ni ekonomskog razvijanja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online