Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 18.11.2012.
09:23
Telegraf A

Šljivančanin čestitao Gotovini i Markaču?!

Jedina osoba u Srbiji koja je za sada pozdravila oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača je, sasvim neočekivano, pukovnik Veselin Šljivančanin.

Šljivančanin: Oni su kao i mi izvršavali naređenja, a političari su ih izdavali
 

Bivši oficir Jugoslovenske Narodne Armije, koji je prvobitno osuđen na pet godina zatvora pa onda na 17 (u Žalbenom veću je tada sedeo sudija Meron, koji je u petak glasao za oslobađanje Gotovine i Markača), i koji je odslužio dve trećine svoje kazne zbog čega je sada na slobodi, potpuno drugačije od ostatka Srbije gleda na ceo ovaj slučaj.

"Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj porodici. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje", kaže on.

Zločin počinjen tokom operacije Oluja, u kojoj je ubijeno 1.922, a proterano preko 200.000 Srba, on stavlja na teret političarima koji su tada vodili Hrvatsku, pre svega Franji Tuđmanu.

"Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj proteranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobijali zadatke od države koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala iza njih, a ovi naši su u stalnom strahu šta će reći ovaj, šta će reći onaj. O Hrvatima može da misli šta ko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih", smatra Šljivančanin.

Bivši oficir JNA koji je sada pod novom Interpolovom poternicom izdatom od strane Hrvatske, seća se zajedničkog "robovanja" sa Gotovinom i Markačem u Hagu.

"Ti generali su tamo bili sa mnom krajnje korektni. Nama je svima drago kad se neko odande izvuče. Baš taj Markač mi je sto puta spremio da jedem i donosio mi je hranu u ćeliju. Dobro je kuvao, pa kupi meso i šta znam još, pa spremi nešto i podeli ostalima. Nikada nismo pričali o politici, o ružnim stvarima, gledali smo da to ostavimo u prošlosti", dodao je Veselin Šljivančanin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.11.2012. 09:49
sljivancanin je dobro reko mozda naucimo i mi nesto. hrvati svoe oslobodise sa glavom a mi ocemo sa jezikom,uvredama,paljenje zastave stvaranje mrznje kao da nam svima nije dosta bilo itd. sto nicemu ne vodi.
Nedelja 18.11.2012. 09:53
Ovaj covek govori istinu u jednoj stvrai , ATO JE DA SU HRVATI POMOGLI VSOJE.Zasto-zato sta im je bitku vodio zapad protiv nas.Nikad oni nebi bili jedinstveniji od Srba da nisu imali mentore koje su slusali.Oslobadjajuca presuda generalima nije mesto da se pokazuje razocaranost srbskom politickom elitom, JER Sljivancanin treba da zna da narod tako ne misli.Sta narod misli uskoro ce ulice da pokazu.Vikiliks rece da ce revolucija na Balkanu da pocne u Srbiji. Cinom oslobadjanja generala ja se licno izvinjavam svima koji su citali moje komentare i verovali da nakon prvostupanjske presude jedino mogu da im se smanje kazne.
Nedelja 18.11.2012. 09:59
Zašto? Možda su ti "generali" bili korektni sa njim, u zatvoru, ali nije dokazano i da jesu u ratu, sa narodom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online