Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Četvrtak 08.11.2012.
12:04
J. Arsenović - Vesti A

Beograd pušta Kosovo u UN?

Platforma za Kosovo nove srpske vlade dovešće do "bezuslovne kapitulacije Srbije pred Zapadom" koja podrazumeva saglasnost Beograda da se otcepljena južna pokrajina primi u UN kao suverena država! Ovo u štampanom izdanju od 5. novembra objavljuje "Ruska gazeta", dnevni list blizak Kremlju.

Sama Srbija formalno pravno neće priznati nezavisnost, ali u ruskim diplomatskih krugovima navode da će ovakva kapitulacija primorati većinu članica UN koje do sada nisu priznale Kosovo da preispitaju svoju politiku.


 

"Rosijskaja gazeta" citira neimenovani izvor iz ruskog Ministarstva inostranih dela da diplomatama iz Moskve nije uspelo da ubede Beograd u to da je za Srbiju najpovoljnije da se kosovski konflikt "zamrzne" na neodređeno vreme, kao i da ne pristane na inicijative SAD i EU da se odrekne svog državnog integriteta i suvereniteta u zamenu za "maglovito obećanje datuma za početak pregovora o prijemu u EU".

Prema pisanju lista, za srpsku javnost Vlada u Beogradu će pripremiti argument da se radi o rešenju koji se ugleda na model "dve nemačke države u vreme hladnog rata".

O rešenju kosovskog problema po ugledu na dve Nemačke već se mesecima sugeriše iz raznih krugova. Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj nedavno je izjavio da je model dve Nemačke zanimljiv za učlanjenje u UN i da je otvaranje kancelarija za vezu između dve zemlje u funkciji takvog modela.

- Ako Srbija ne može da prizna nezavisnost, to treba da stavi u zagradu i da pronađe način da pristupi Kosovu na osnovu realnosti na terenu. Prednost Kosova po ovom modelu je ne samo u uređenju normalnih odnosa, već i u tome što su obe Nemačke bile članice UN - objasnio je Hodžaj pre pet dana prištinskom listu "Koha ditore".
 

Nemci hoće "Išingerovu formulu"


Bivši ambasador Srbije u Parizu profesor Predrag Simić nedavno je napisao da je nemački diplomata Volfgang Išinger, koji je u Dejtonu predstavljao Nemačku, i koji je kao posrednik u srpsko-albanskim pregovorima u Beču 2007. kao poslednju šansu za diplomatsko rešenje ponudio sporazum između dve Nemačke. On podrazumeva saradnju u svim oblastima, osim međusobnog priznanja. Priština je pristala, a vođe srpske delegacije su odbile, mada su neki članovi bili za, tvrdi Simić.


On podseća da je parlamentarna delegacija vladajuće nemačke CDU prilikom nedavne posete Beogradu predočila sedam zahteva koje Srbija mora da ispuni da bi dobila datum početka pregovora sa EU, a da poslednji među njima sadrži "Išingerovu formulu".

 


Đurić: Detalji platforme tajna


Savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je juče da će platforma za Kosovo biti gotova u danima koji slede. On je rekao da će tekst biti dostupan javnosti, ali da neki detalji koji se tiču taktike neće biti otkrivani. Đurić je ocenio da je sadašnja pregovaračka pozicija gora nego da se pregovori nisu ni vodili. "Vesti" su pokušale da dođu do Đurićevog komentara o pisanju ruskog lista, ali se on nije odazvao.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 12:30
Rekao sam ja odavno da naše političare treba pomlatiti govnjivim motkama.
Četvrtak 08.11.2012. 12:38
Sad znam zašto je platforma jedina državna tajna u Srbiji
Četvrtak 08.11.2012. 12:51
Ma da li je ovo moguće ? Izem ti i ovu vlast ! Kosovo je Srbija !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online