Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.11.2012.
02:48
Večernje novosti A

Naselje Kamendin - geto ucenjenih udovica

Na prvi pogled malo naselje Kamendin u Zemunu isto je kao i svako drugo u Srbiji. Ali samo na prvi pogled. Kad se malo zagledate, ubrzo primetite da tamo nedostaju - muškarci. U stambenom bloku koji je 2008. godine podignut novcem uvek darežljivih Japanaca, i koji broji 50 stanova, u 45 žive udovice. One su supruge palih boraca, vojnika koji su u Krajini devedestih godina prošlog veka položili živote za otadžbinu.

Naselje Kamendin: Od 50 stanova, u 45 žive udovice palih boraca, koji su u Krajini devedestih godina prošlog veka položili živote za otadžbinu (Foto: Ilustracija)
 

- Navikne se čovek na sve, pa i na život bez muškarca skoro 20 godina - kažu gotovo uglas Mira i Nena. Mira je supruga izgubila 1993. godine u Kašiću kod Benkovca, Nena svog junaka prvog dana “Oluje”, dve godine kasnije.

Danas, u šali kažu, nema boljeg mesta gde bi se muškarac lepše mogao izgubiti nego u Kamendinu.

- Pogotovo, onaj što suprugu traži - kaže Mirjana.

Polovina njih ima decu, polovina živi sama. A nijedna se, iako su ratni sukobi u Hrvatskoj završeni pre 17 godina, do danas nije preudala.

Život bez muškaraca

- Da vam kažem, život bez muškaraca ima i svojih prednosti. Ne slušamo o fudbalu, ne gledamo sport, ne pratimo politiku, ne brinemo za ljubavnice... - šali se na svoj račun i račun svojih sapatnica, Neda.

- Kad bih našla čoveka, izgubila bih pravo na invalidninu, ali i na stanovanje. Mi koje nemamo decu, novom udajom gubimo sve - uozbiljila se sada Mirjana.

Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti predviđa da sledovanja, odnosno, u ovom slučaju, invalidninu i stan, ako se majka preuda, preuzima dete. Međutim, na to ima pravo samo pod uslovom da se školuje do 27. godine.

- Eto, moj sin nije upisao fakulet i sada kada bih ja našla novog muža svega bismo morali da se odreknemo - kaže Nena.

Trag ženske ruke u Kamendinu vidljiv je na svakom koraku. Kreativnost se ogleda po dvorištima, baštama uređenim kao pod konac, cveću “razbacanom” na sve strane, čistoći i urednosti...

Ali znaju se ove žene i posvađati, pa nije retkost i da napakoste jedna drugoj.

- Hoće komšinice i da potkažu. U pola noći da pošalju opštinare da proveravaju da slučajno nemam muškarca u kući. A iznenadne kontrole, i u zlo doba, nisu retkost. Ruku na srce, do danas se nije dogodilo da je neka udovica ostala bez naknade koju prima na ime poginulog muža - veli Nena.

Nestali stanovi

Japanci su 2008. godine donirali 12,5 miliona dolara za 300 socijalnih stanova u četiri grada u Srbiji, pričaju udovice. Od tog novca napravljeno je tek 205 stanova, a ostatak su popile i pojele vlasti.

- Zna inspekcija da uđe u kupatilo pa da broji četkice za zube - mršte se ove dve udovice, a Nena dodaje: Jednom sam stvari poginulog supruga spakovala u kesu i ostavila na krevet, kada, neočekivano, uđoše inspektori. Ma nisam mogla da im objasnim da nemam partnera. “I gde je i gde je”, zapeli da im kažem. Jedva sam ih ubedila da nemam nikoga...

Daleko je od istine da su ovo jedine muke koje ih more. Da imaju muževe da ih zaštite, vele, lakše bi im bilo da reše najveći, egzistencijalni, problem.

- Mi smo ovde samo privremeni stanari. Naši ugovori o korišćenju stana važe na deset godina. Naši su muževi dali živote za ovu zemlju, a ni 25 kvadrata ne može da ostane njihovim ženama i deci, kako bismo imali makar neke šanse za život dostojan čoveka - kaže Mira.

Petak 02.11.2012. 13:13
Ipak žive bolje nego mnoge žene. Imaju doživotne penzije i invalidnine, deca im isto primaju očevu penziju dok se školuju, stanovi su specijalno građeni za njih. Kako žive mnoge žene sa decom, bez muža u Srbiji? Raspitajte se malo. O tom e bi mogle da se napišu pripovetke. Ne treba da traže hleba preko pogače. Niko njoma ne brani da imaju partnera, jedino venčanje ne dolazi u obzir.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online