Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 24.10.2012.
02:38
Beta A

Dačić: Gubeći vreme, gubimo Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija izgubiti Kosovo, ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu.

Dačić: Platforma za pregovore o Kosovu mora da bude fleksibilna
 

"Mi možemo da govorimo - Kosovo je srce Srbije, po Ustavu Kosovo je deo Srbije, ali ono više neće biti deo Srbije, ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije", rekao je Dačić u intervjuu za RTS.

On je kazao da Srbija, ako bi bila izolovana od međunarodne zajednice i ako ne bi prihvatala ni jedan predlog, ne bi imala ni podršku prijatelja.

"Protiv tog (kosovskog premijera Hašima) Tačija sam ratovao, a da nije bilo međunarodne zajednice verovatno bih ga i pobedio... Iz godine u godinu, gubeći vreme, Srbija polako gubi Kosovo. Možemo da se ponašamo kao Grčka i kažemo da je Konstantinopolj grčka prestonica, ali ona to više nije, a oni to govore već 100 godina", rekao je Dačić.

Premijer je ocenio da bi Srbija imala priliku da "nešto i realizuje po pitanju Kosova" da se pre 10 godina razgovaralo o temama koje je on pokretao.

"Šta Srbija zapravo može da uradi? Može da povede rat za odbranu Kosova. Ali što nisu poveli rat oni koji su bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost Kosova? Očigledno da to nije opcija", rekao je Dačić.

Premijer je najavio da platforma za pregovore o Kosovu mora da bude fleksibilna i da odgovora trenutku u kome se Srbija nalazi.

Na sastanku u Briselu
 

"Nije problem što Albanci ne žele da žive sa Srbima, problem je što su proglasili nezavisnost bez dogovora sa tom državom Srbijom i što je deo međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će se ona, ako čekamo, rešiti vremenom na našu štetu", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je kazao da Srbija mora da pronađe rešenje, jer je pitanje Kosova problem u svim segmentima.

"U međunarodnoj zajednici svi jedva čekaju da se reši problem Kosova i oni koji su ga priznali i oni koji nisu. I zato Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore", istakao je Dačić.

On je ponovio da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla u Briselu da Srbiju neće terati na nešto na šta ne želi da pristane.

"Moramo problem Kosova da rešimo. Ne znam kome da ostavimo da ga reši?... Ako imate određene grebene koje morate da izbegnete onda morate i svoju plovidbu da usmeravate. Treba da budemo vešti", ocenio je Dačić.

On je rekao da u predstojećim pregovorima o Kosovu pitanje statusa pokrajine neće biti glavna tema.

"Nisam siguran da će tema statusa biti glavna tema, već relaksiranje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine", kazao je Dačić.

Kako je naveo, "posledica" njegovog susreta sa kosovskim premijerom je i to da je Beograd posle dugog niza meseci dobio i pozitivne komentare.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.10.2012. 03:09
Gubeci vreme ne znaci da gubimo KiM,jer interesi velikih sila su promenljivi,i vazno je nikada ne priznati nezavisnost. Tuzno je videti pasivnost naroda sto ide na ruku svim njenim neprijateljima.
Sreda 24.10.2012. 03:12
Dacicu to sto pricas nema veze sa pamecu, tebe kao da je zavela neka baba roga iz brisela!
Sreda 24.10.2012. 09:39
Bucko Dacic: Možemo da se ponašamo kao Grčka i kažemo da je Konstantinopolj grčka prestonica, ali ona to više nije, a oni to govore već 100 godina", rekao je Dačić.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online