Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 22.10.2012.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Gutamo žabu zbog EU

Srpski političari govore o Kosovu, a misle na Evropsku uniju. Svima je proradio takmičarski duh, pa se međusobno trkaju ko će bolje sarađivati sa Briselom. To rade između sebe vlast i opozicija, ali o tome ko će se bolje dodvoriti lome koplja predstavnici vlasti - naprednjaci i socijalisti, smatra Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar
 

Šta znači nedavni susret srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija?
- Ne vidim da je to neka velika šteta, ali nije ni korist. U svakom slučaju srpska vlast je prešla crvenu liniju, a to neće dovesti do neke naročite koristi. Govorili su da neće razgovarati s Tačijem dok se ne okonča istraga o trgovini ljudskim organima i ne razjasni njegova uloga u tome. Uradili su potpuno suprotno, seli su sa njim za sto i progutali jednu od većih žaba.


Zašto smo to uradili sada, pre nego što smo doneli platformu o Kosovu?
- Pod ogromnim pritiskom je bila naša, a verujem i kosovska vlada.


Pritiskom Brisela?
- Naravno. Ni meni nije jasno zašto je Ketrin Ešton tražila da to bude sada. Možda je očekivala da će Hašim Tači u pregovorima sa Srbijom biti mekši pregovarač zbog situacije u kojoj se nalazi. Vrlo je moguće i da je Beograd lako popustio i napravio još jedan ustupak zbog virtuelnog puta ka Evropskoj uniji. Ne znam.
 

Na Kosovo niko ne misli

Misli li bar neko od političara iskreno na Kosovo ili je sve ovo vezano za Evropsku uniju?
- Ne verujem da iko od njih trenutno iskreno brine o Kosovu, pre će biti da svi žele da se što više dodvore Briselu. Slabo brinu, i ovo je još jedna vrlo loša poruka.

A šta bi s onim izjavama predstavnika srpske vlasti da se neće rukovati sa Tačijem?
- Sve češća je pojava da se izjave političara revitalizuju i one date pre izbora i one od pre 5 dana.


Šta je razlog takvom ponašanju?
- Postoje dva razloga, a oba su vezana za evropske integracije. Moguće je da naši političari sve ovo rade zbog što ranijeg dobijanja datuma početka pregovora o ulasku Srbije u EU. Takođe, Brisel vrši ogroman pritisak na Srbiju. U isto vreme, na srpskoj političkoj sceni svi se trenutno takmiče ko će bolje da sarađuje sa Briselom. I vlast i opozicija, svi samo govore o evropskom putu.


I u samoj vlasti, predsedniku i premijeru kao da je proradio takmičarski duh?
- I to je tačno. Dačić i Nikolić kao da se takmiče ko će biti bolji briselski učenik. Obojica revitalizuju izjave koje su dali pre samo dve nedelje, a o onim pre izbora da ne govorim, verovatno zbog datuma početka pregovora o ulasku Srbije u EU.


A šta je sa onima koji su ih doveli na vlast i rečenicom i Kosovo i EU?
- Smatram da je u malo nezgodnijem položaju predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ne znam kako će njegova sadašnja politika uticati na njegovo biračko telo.


Mislite da će SPS izgubiti rejting koji se dosta poboljšao, što su potvrdili rezultati poslednjih izbora?
- Videćemo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.10.2012. 14:08
Gutamo zabu zbog EU. Vec su ih progutali na hiljade,a da progutaju jos toliko,od clanstva u EU nema nista....jer EU nema interesa da primi Srbiju,i celo vreme laze,ne bi li Srbi pismeno se odrekli svoje teritorije.....a nase budale veruju iz gluposti,ili iz koristi...
Ponedeljak 22.10.2012. 13:08
nja nja nja , batalite prazne fraze ,coveka koji sada mirishe ljubicice al iz korena srbi u srbiji zbog te prazne fraze jedu G...vn@ vec 12 godina i bash je obrnuto svi pricaju o evropi, a gledaju da dotle sto vishe opljackaju gradjane.. samo ukljuci rst1 da gledas program "evropske srbije"
Ponedeljak 22.10.2012. 14:07
Ma Srbija je progutala "krokodila", kakvu zabu bre spominjes!? Zabe i punoglavci su na ulicama Srbije, doduse ima zaba i ovde na portalu, samo krekecu ono nauceno iz knjiga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online