Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.10.2012.
08:12
Večernje novosti A

Ketrin Ešton nije poslala uslove

Vlada Srbije napravila je još jedan korak ka ispunjavanju evropskih uslova za dobijanje datuma za otvaranje pregovora sa EU. Dačićev kabinet u četvrtak je oformio radnu grupu za primenu sporazuma o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza na KiM, na čijem čelu će biti šef tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević.

Platforme još nisu poznate: Ketrin Ešton u razgovoru sa Tomislavom Nikolićem
 

Kako je za Večernje novosti potvrdio generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, u toj grupi, koja bi uskoro trebalo da se sastane sa predstavnicima Prištine i briselske administracije, biće stručnjaci iz ministarstava policije, odbrane, poljoprivrede, uprave carina...

Oni će pokušati da se dogovore sa kosovskim Albancima i EU kako da se potpisani sporazum sprovede na terenu, a da se, istovremeno, ispoštuje i zakonodavstvo Srbije. Pošto i naša strana priznaje da dogovorena rešenja iz februara nisu baš povoljna, ova grupa će se potruditi da za pregovaračkim stolom ”izboksuje” što bolje uslove.

Traže energiju i telekomunikacije

Izvori Večernjih novosti iz Brisela kažu da će u novom izveštaju EK, 10. oktobra, biti navedene smernice za nastavak dijaloga, ali se među državama-članicama još lome koplja oko toga da li će biti ”ugrađen” i uslov nemačkih parlamentaraca da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima.

"Verujem da će EK insistirati na napretku oko dva preostala nerešena pitanja -  telekomunikacije i električne energije. I, naravno, punoj primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima", kaže za Večernje novosti Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima.

Istovremeno, rad na platformi za Kosovo intenziviran je posle povratka predsednika Srbije Tomislava Nikolića iz Njujorka, rečeno je beogradskom dnevniku u srpskom državnom vrhu.

Međutim, dogovor među partnerima na vlasti je da se u javnost ne izlazi ni sa kakvim detaljima u vezi sa budućim planom za južnu srpsku pokrajinu, već da se, kada radna verzija platforme bude gotova, ona istovremeno uputi parlamentu, vladi, svim strankama i važnim nacionalnim institucijama da o njoj daju svoje mišljenje i sugestije.

Kako saznaju Večernje novosti, temelj platforme nije osam tačaka za pregovore koje je, prema nekim spekulacijama, šefica diplomatije EU dostavila Nikoliću na Ist Riveru.

Marko Đurić, savetnik predsednika za spoljnu politiku, koji je prisustvovao sastanku Nikolić - Ešton, tvrdi da briselska zvaničnica nije Beogradu isporučila nikakav spisak uslova.

"Razgovor je protekao u veoma srdačnoj atmosferi, nije bilo nikakvih uslovljavanja i ucena, već se razgovaralo o neophodnosti nastavka dijaloga i spremnosti svih strana za to, uz učešće i same visoke predstavnice", kaže Đurić.

Osam principa, među kojima je i insistiranje da Beograd bude spreman za nastavak dijaloga do 20. oktobra, a koje je Eštonova navodno predočila Nikoliću, i u EU nazivaju ”medijskim spekulacijama”.

Maja Kocijančič, portparol Eštonove, kaže za Večernje novosti da još ništa nije utvrđeno u vezi nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Konsultacije su u toku, radimo na tome da se pregovori obnove što je pre moguće".

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 09:02
Ружна баба била у Београду а није донела списак нових услова...? Чудно. Онда је вероватно навратила да код господина Пере Вишњића купи паковање "Випсогала", да лечи псоријазу...
Petak 05.10.2012. 08:17
Lazu javnosti, jer znaju da armagedon dolazi, pa im potrebna ova ruska gubernija, od koje su u zadnjih deset godina napravili raj na zemlji.Svakom po zasluzi se kaze, pa ajd da vidimo kako ce da prezivi novi rat EU, koja ce da ga finansuje na svojim granicama.Hoce li da pomogne pravoslavnim clanicama, koje nece da je slusaju kad im postavlja uvete kako ce da im VRACAJU novac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online