Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.10.2012.
01:31
D.Dekić - B.Božin A

Nemačka preti Srbiji vizama

Nemačka je zbog lažnih azilanata, uglavnom albanske i romske nacionalnosti ponovo zapretila Srbiji ukidanjem bezviznog režima za putovanje u zemlje šengenskog prostora.

Romi najčešće traže azil na zapadu
 

Glas za brisanje te teško stečene povlastice uvedene pre nepune tri godine stigao iz CDU, stranke nemačke kancelarke Angele Merkel. Hitno preispitivanje bezviznog režima za Srbiju i Makedoniju zatražio je ovoga puta predsedavajući Odbora Bundestaga za unutrašnju politiku Volfgang Bozbah. On je objasnio da se ne radi se o tome da se politički progonjenima uskrati potrebna pomoć, već da je reč je o osobama koje se pozivaju na pravo na azil, a pre svega žele da dođu do socijalnih davanja.

Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije

List "Velt" je upozorio da broj azilanata iz Makedonije i Srbije koji dolaze u Nemačku, i dalje raste, a kao razloge navodi atraktivna socijalna davanja, koja nadmašuju prosečne zarade u Srbiji i Makedoniji. O tome, kako nam je rečeno u kabinetu potpredsednice Vlade Srbije zadužene za evropske integracije Suzane Grubješić baš nikakve zvanične informacije nisu stigle u Srbiju.


- Nikakav zahtev za povraćaj viza ne postoji i to pitanje ne samo da nije bilo na dnevnom redu sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, već nije pomenuto ni kao nezvanično upozorenje - kažu u kabinetu i ističu da se u domaćoj javnosti "od komarca pravi slon".


Grubješić je podsetila da je Srbija dužna da problem azilanata s kojima se suočavaju neke države EU, poput Nemačke, sistematski rešava.


- Zbog toga postoji državna Komisija za praćenje bezviznog režima, koju vodi MUP Srbije, i neophodno je stalno konsultovanje sa zemljama članicama Unije i sa Evropskom komisijom - objašnjava Grubješić.


Danilo Rakić iz Grupe 484 koja se bavi ovom problematikom takođe veruje da do vraćanja viza Srbiji za šengenski prostor neće doći.


- Sa ovakvim problemom su se ranije suočavale zemlje centralne i istočne Evrope poput Bugarske, Rumunije, pa i Češke, ali im nije vraćen vizni režim, a potom su postale i deo Unije - ukazuje Rakić.

Volfgang Bozbah

On smatra da su migracije u zapadne zemlje EU i političko pitanje na osnovu kojih neko dobija i gubi glasove, jer su lažni azilanti trošak za zemlju koji ide iz džepova građana kao poreskih obveznika. Istraživanje Grupe 484 je pokazalo da oni koji se upute na zapad, po povratku u Srbiju ne kriju da odlazak vide kao deo strategije preživljavanja i da odlaze s namerom da budu u nekoj od zemalja EU dok traje procedura pitanja rešavanja njihovog azila.


Rakić objašnjava da su azilanti većinom siromašni Albanci s juga Srbije i Romi i da prva kategorija odlazi zimi po završetku sezonskih letnjih radova, a druga češće tokom leta sa rođacima ili komšijama koji imaju radnu dozvolu u nekoj od zemalja zapadne Evrope.


- Nadajmo se da do suspenzije stečenog viznog režima neće doći, jer bi to Srbiju ponovo dovelo u jednu vrstu izolacije, ali bi i povećalo animozitet prema manjinama u Srbiji - zaključio je Rakić.


Načelnik Uprave granične policije i predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima sa EU Nenad Banović smatra da "Berlin nije poslao nikakav signal o povećanju broja azilanata".


- U 2011. smo dobili pohvale zbog napretka u tom domenu, a trend smanjenja zahteva za azil nastavljen je i u prvih pet meseci ove godine, dok će ostali meseci takođe biti analizirani - objasnio je Banović za "Vesti".


On kaže da ne čudi podatak objavljen u "Veltu" da je u julu povećan broj zahteva za azil građana Srbije u Nemačkoj na 324 u odnosu na jun kada ih je bilo 199, jer je u pitanju letnja sezona, ali, kako kaže, ti ljudi se po pravilu vrate u državu na jesen.
 

Boravak 180 dana godišnje

 

Podsetimo, Srbija je bezvizni režim dobila 19. decembra 2009. čime je građanima omogućen boravak u zemljama šengenskog prostora najviše 90 dana, u periodu od šest meseci, ili 180 dana godišnje. Taj period se može iskoristiti u celini ili za nekoliko kraćih putovanja. Građani bez viza mogu da idu u sve zemlje EU, osim u Veliku Britaniju i Irsku, koje su van šengenskog prostora. Vize nisu potrebne ni za Švajcarsku, Island i Norvešku koje nisu članice EU, ali su priključene šengen zoni.


Drugo mišljenje

 

Za razliku od konzervativne Unije, premijeri iz Rajnland-Pfalca i Šlezvig-Holštajna, koji dolaze iz redova socijaldemokrata, traže bolje uslove za azilante, kako bi konačno prestalo nepodnošljivo diskriminisanje izbeglica". 

 

Fatalna kombinacija

 

Volfgang Bozbah je upozorio da je tzv. "anerkenungskvote" (odnos između odobrenih i odbijenih zahteva za azil) nula, što znači da niko od njih nema pravo na zaštitu po nemačkom zakonu. Kombinacija viznih sloboda, visokih socijalnih davanja i ove nula-kvote je po njemu fatalna. Bozbah upozorava na slične probleme, kada Bugarska i Rumunija budu ušle u šengenski prostor. On je naročito protiv "zimskih dozvola" koje se primenjuju u Baden-Virtembergu, Severnoj Rajni-Vestfaliji i Rajnland-Pfalcu, a znače da su u zimskim mesecima obustavljene deportacije azilanata.


 

ŠTA JE GLAVNI RAZLOG BROJNIH ZAHTEVA SA BALKANA

Povećana socijalna pomoć za azilante

 

Postoje, kako piše nemački "Velt" navodi za pojačan priliv sa azilanta sa Balkana zaslužna je odluka Ustavnog suda, 18. jula o povećanju socijalnih davanja, uz činjenicu da stanovnici Srbije i Makedonije od decembra 2009. godine bez viza putuju u zemlje EU.


- Političari su slavili ukidanje viznog režima kao veliki uspeh evropske balkanske politike, ali sada je došlo do otrežnjenja - podvlači ovaj dnevnik i navodi da su azilantski centri u Minhenu i Cirndorfu prepuni.


Citira i bavarskog ministra unutrašnjih poslova Joahima Hermana, koji takođe smatra da Nemačka "mora da pošalje signal protiv zloupotrebe prava na azil i socijalna primanja". On je zatražio da se o zahtevima za azil Makedonaca i Srba odlučuje u pravnom postupku "unutar 48 sati", a uzor mu je Švajcarska, koja od avgusta primenjuje takvu proceduru.

Najviše zahteva 2012.

 

U avgustu ove godine je prema statističkim podacima, 496 Srba i 620 Makedonaca podnelo zahteve za azil, a u istom mesecu 2011. bilo je 137, odnosno 67 zahteva. U septembru su se brojke udvostručile.Prošle godine je u Nemačkoj registrovan 45.741 azilant, od čega najviše iz Avganistana, Iraka i Sirije, a do avgusta ove godine bilo je još 33.284 izbeglica. Krajem 2011, 144.000 je dobilo socijalna primanja za azilante, što je deset odsto više nego godinu ranije, a troškovi Nemačke su bili 900 miliona evra.


- Ono što može jedna pravna država kao Švajcarska, mora i može i Nemačka - smatra Herman.

Nemački Ured za migrante je inače već skratio postupak za izbeglice iz Srbije i Makedonije na oko tri meseca, ali to prema mišljenju bavarskog ministra to nije dovoljno.


- Ne možemo prihvatiti da zemlje koje teže da uđu u EU budu glavne po broju ovih zahteva. Trebalo bi razmisliti o privremenom ukidanju vizne slobode - rekao je Herman i dodao da u tim zemljama nema nikakvih progona koji bi bili opravdani za dobijanje azila.


Dok nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih pledira za oštrije kontrole na granicama, njegov bavarski kolega Herman ne misli da je to rešenje, posebno zato što Srbi i Makedonci mogu da uđu u Nemačku sasvim jednostavno sa svojim biometrijskim pasošima.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 01:51
A, vala katastrofe od Nemaca, pa to je da se krstis i desnom i levom rukom! A sta oni toliko imaju protiv da im Albanci naseljavaju njihovu Nemacku, a ovamo ih prvi priznadose na Kosovu?! Sad govore i kako su Albanci kulturan narod koji izgradjuje demokratiju u tzv.drzavi koja je monstrumska upravo zahvaljujuci nemackom zalaganju. A tek njihov pogled na Rome? Tresu se od pomisli da im Romi budu komsije, a puna im usta ljudskih prava. Sve krokodilske suze liju nad Romima u Srbiji, a tamo im ne daju nos da promole! Glupa Evropo, dobices (ponovo) svoju kaznu od - Nemacke! Vec je dobijas. To vam je i Kisindzer rekao. Ali, ok, zasluzili ste!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online