Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 23.09.2012.
06:41
Večernje novosti A

Tri plana za Kosovo u Njujorku

Svetski lideri polako pristižu u Njujork, gde u utorak počinje glavna debata 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojim predsedava bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i na kojem će već prvog dana govoriti predsednik Tomislav Nikolić. Do 1. oktobra predstavnici svake od 193 članice UN imaće svojih desetak minuta za govornicom svetskog parlamenta.

Srbija će na Generalnoj skupštini UN izaći sa novim predlozima o dijalogu Beograda i Prištine, očekuje se da isto uradi i EU
 

Delegaciju Srbije, koja u nedelju putuje u Njujork, predvodi predsednik Nikolić, a u njoj su i Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova, i Marko Đurić, savetnik predsednika.


- Srbija će poslati poruku sa impulsom saradnje kako prema tradicionalnim prijateljima, tako i prema zemljama sa kojima tek imamo ambiciju da razvijemo bliske i prijateljske odnose u cilju unapređenja ugleda zemlje u svetu i stvaranja preduslova za bolje pozicioniranje u međunarodno-ekonomskoj razmeni - rekao je za "Večernje novosti" Marko Đurić, savetnik predsednika Nikolića za spoljnu politiku.
 

Način da se privuče pažnja

Govori koji se čuju u sali Generalne skupštine tokom glavne debate, po rečima Ivana Vujačića, prilično su uopšteni jer se ne govori samo o problemima koji tište konkretnu zemlju, već i o svetskim temama poput zagrevanja, pravima korišćenja mora, siromaštvu...

- Svi obično hoće da čuju šta će reći Obama ili predsednik Rusije, ako dođe. Govori ne zadiru u detalje, ali neki ljudi, kao što su Ahmadinedžad, Gadafi ili Čavez, tamo su skretali pažnju na sebe na neuobičajen način.

Prema Đurićevim rečima, Nikolića od 24. do 27. septembra očekuje veliki broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima država i međunarodnih organizacija, a biće i na prijemu koji priređuje predsednik SAD Barak Obama, kao lider zemlje domaćina zasedanja.


- Predsednik će razgovarati sa predstavnicima zemalja sa kojima održavamo intezivan dijalog, kao i sa onima sa kojima zbog geografske udaljenosti nema čestih prilika za susret - navodi nam Đurić.


Jedan od Nikolićevih sagovornika biće šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton. Poznato je da će se Eštonova sastati i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji u Njujorku lobira za nova priznavanja kosovske državnosti, a u kosovskoj delegaciji je i predsednica Atifete Jahjaga.


Dejan Pavićević, šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je za "Večernje novosti" da očekuje da posle razgovora Nikolić-Ešton "slika bude jasnija" i da će se mnoga pitanja konkretizovati, poput onog hoće li se dijalog nastaviti na višem nivou i hoće li postojati dva koloseka - politički i tehnički ili će sve biti pod istom "kapom".


Rešenja će ponuditi EU, Srbija i KiM

- Mi ćemo u Njujorku predstaviti delove našeg plana i kako mislimo da treba nastaviti dijalog. Svoj plan će izneti EU, verovatno i kosovska strana. Pred predsednikom Nikolićem je težak posao - ocenjuje Pavićević, napominjući da je veoma važno da se u nastavku pregovora povede priča o ozbiljnim političkim temama i rešavanju pitanja koja se tiču života ljudi na KiM.


Oliver Ivanović, bivši državni sekretar za KiM, kaže da bi Nikolić, ukoliko bude imao priliku da se u Njujorku sretne sa visokim predstavnicima američke diplomatije, sa Hilari Klinton, čak i sa predsednikom Obamom, odmah trebalo da "pređe na stvar".


- Treba koncizno izneti plan i ako se to donekle poklopi sa američkim stavovima, možemo očekivati hitru reakciju i nastavak pregovora sa Prištinom - smatra Ivanović.


O mogućem rukovanju Nikolića i Jahjage, o kome se već mesecima nagađa, Ivanović nam kaže da ono samo po sebi "ne bi bilo ništa", ali ako bi se predstavilo kao znak da njih dvoje podržavaju dijalog na visokom nivou onda bi za 15 dana EU mogla da zakaže nastavak pregovora.


- Važno je samo da eventualni susret sa Jahjagom bude neformalan - napominje Ivanović.

Sa Obamom slikanje, “dobar dan“ i - ništa više

Što se, inače, tiče sastanaka koji prate ovakva zasedanja, Ivan Vujačić, naš nekadašnji ambasador u Americi, napominje da su oni unapred ugovoreni i da tu ima malo iznenađenja. Obama kao domaćin priređuje prijem, ali prilike za širu priču sa njim osim kurtoaznih pozdrava i slikanja - nema.


- Taj jedan minut stajanja sa predsednikom SAD ne može biti supstancijalni razgovor - naveo je Vujačić za "Večernje novosti".
 

Nade Palestinaca

Sa velikim očekivanjima u Njujork stižu Palestinci, koji će se ove godine boriti da postanu država nečlanica, "posmatrač", a ne "entitet", što bi im dalo rang kakav u UN ima Vatikan. Njihova prošlogodišnja kandidatura za punopravno članstvo u UN, koja je zahtevala odobrenje Saveta bezbednosti, propala je zbog protivljenja Amerike.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku i nekadašnja pomoćnica ministra za spoljne poslove, kaže da bi svi želeli da se u Njujorku sretnu sa predsednikom Amerike, i dodaje da je razmena nekoliko reči sa njim moguća, ali da to nije prilika za neku veliku "ofanzivu" i nije realno očekivati da se tada reše bilateralni problemi.


- Ukoliko se na predstojećem zasedanju nađu neke svetske inicijative ili predlozi, Srbija bi trebalo da podržava one iza kojih stane i Evropska unija, jer je EU naš cilj - kaže Joksimović.


Ona podseća da oko značaja UN uvek ima polemika, ali ako na tom skupu govori američki predsednik, onda to jeste događaj od velikog značaja.


- UN su nekada imale veću ulogu nego danas, ali su ipak ostale jedina institucija koja okuplja sve svetske lidere - zaključuje Aleksandra Joksimović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.09.2012. 08:31
Ако се Николић и наши политичари угледају на Ахмединеџада и Чавеса и проблем Косово преставе свету као окупацију и кршење међународног права, биће поштовани и од света и од свог народа. А ако почну умивати и причати о демократији и правди онда боље да не излазе за говорницом.
Nedelja 23.09.2012. 09:41
Добро админ, баш га претера с брисањем.
Nedelja 23.09.2012. 12:40
Srecan put i da nam se predsednik vrati sa lepim vestima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online