Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.09.2012.
18:11
B92 A

Asfalt posut milionima evra

U Srbiji gotovo niko ne zna koja je realna cena za kilometar autoputa i šta je zapravo čini, piše Politika.

Susret Milutina Mrkonjića i Velimira Ilića 
 

Da li izgradnja kilometra autoputa kroz brdovit kraj, od Ljiga preko Takova do Čačka, vredi 7,5 miliona evra? Da li kilometar Koridora 11 košta isto toliko kroz ravnicu između Obrenovca i Ljiga, kao što je procenila jedna strana kompanija? Ili je realno da bude 2,5 miliona evra manje, pita Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma.

"Ne mogu asfalt, tampon, čelik i radna snaga da budu duplo skuplji nego na drugim mestima. Ako domaći konzorcijum kaže da može da radi za 4,5 miliona evra po kilometru, onda ova deonica ne može da košta više od pet miliona evra ", kaže Ilić.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, kaže da na cenu autoputa utiče konfiguracija terena, trasa, da li ima mostova, tunela, nadvožnjaka i da li je urađena eksproprijacija.

On smatra da je Koridor 11 skuplji, jer je dosta zahtevniji za građenje nego Koridor 10, izuzimajući Sićevačku i Grdeličku klisuru.

"Dobar projekat, premer i predračun radova pola su posla. Kada tako odredite vrednost investicije, ponuđene cene radova mogu da budu oko 10 odsto više ili niže. Problem je ako bez projekata, eksproprijacije i valjane analize krećete u prikupljanje ponuda. Postoji opasnost da dobijete damping cene, kao što nam se desilo na južnim deonicama Koridora 10 ili nerealno visoke cene", kaže Rodić.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 21:14
Vecina kredita uzetih od zapada je bilo namenjeno izgradnji i popravci puteva (milijarde su u pitanju) ..... Posao dobijale desetine firmi "rodjaka , prijatelja - kumova" .... niti puteva niti para .... jedan isti asfalt se skida -greje i sipa u drugu rupu ... od 2 kvadrata rupe - pise se 20...! Nijedna popravka ne izdrzi do prve kise ! Putevi se zatvaraju po 20km danonocno a dnevno se vidi ukupno 10 radnika po par sati sa jos 20 preduzimaca oko njih ! Pljacke na svim nivoima ....krediti za puteve - akcize na gorivo za puteve - registracije -za puteve - putarine za puteve ????!!! LOPOVI BRE
Utorak 04.09.2012. 19:04
e tu je tek lopovluk,prodjite kroz bih i cg pa vidite kakvi su putevi i to kroz kakve vukojebine sa bezbroj tunela a kod nas rupa na rupi,sve ove godine zuta bagra samo krade i laze narod, deset godina prosipaju pricu o tunelu kroz frusku goru ,pa lopatama bi ga vise prokopali mamu vam lopovsku...
Sreda 05.09.2012. 10:12
Zato monistri, bivši - sadašnji imaju pet - šest kuća, bazene, lokale, imanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online