Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 27.08.2012.
05:16
Večernje novosti A

Samo kradi, država prašta

Ogroman broj džeparoša i sitnih lopova koji godinama "oštre" prste po prodavnicama i džepovima građana ne vidi ni policiju, a kamoli sud. Jer, ne samo što su dobro izučili zanat, već u malom prstu imaju i krivični zakon, koji im garantuje da ih država neće dirati za krađu manju od 15.000 dinara.

Foto - arhiva: Država ne dira džeparoše koji kradu "na sitno"
 

Na koncertima, pijacama, utakmicama i u gradskom prevozu danas "radi" stara garda. Oni motorizovani su već prešli na benzinske pumpe. Jednostavno - sipaju gorivo i odvezu se, znajući da ih ni policija niti vlasnici neće juriti zato što im se ne isplati.

Drugi su se pak specijalizovali za poljoprivredu i stočarstvo, pa seljacima kradu sadnice. Ili domaće životinje, ali uvek po jednu u turi - da ostanu ispod cenzusa.

Za državu, 15.000 dinara je, bez obzira na veliki broj građana sa tolikom platom ili penzijom, crvena linija ispod koje ne vredi pokretati sistem. A dvojica advokata krivičara imaju o tome potpuno različita mišljenja.

"Tih 15.000 dinara nije isto za svakoga, ali kako opada kupovna moć građana, taj novac više nije za potcenjivanje", kaže advokat Marko Milović. "Oni koji čine ova krivična dela jako dobro znaju šta smeju, a šta ne smeju da urade".

Milović napominje da ovakva krivična dela čine uglavnom povratnici koje sadašnja zakonodavna politika nimalo ne demotiviše da nastave svoj "biznis".

Viski i policija

Advokat Marko Milović ukazuje, na primer, na to da radnici u prodavnicama sav manjak plaćaju od svoje plate. Pa čak i kad uhvate nekoga ko je uzeo piće ili viski, a nije platio, i pozovu policiju, policajci otvoreno kažu da - neće doći za "delo sitne krađe".

"Oni vrše i po nekoliko takvih dela na dan. Pa ako se to sabere na nivou jedne nedelje ili meseca, dolazimo do enormnog broja sitnih krađa, a samim tim i do ogromnog broja oštećenih građana. Zato takva dela moraju da se procesuiraju po službenoj dužnosti", smatra Milović.

Advokat Nebojša Perović kaže da se ovakva dela procesuiraju po privatnoj krivičnoj tužbi ako je učinjeno protiv privatne imovine.

"U slučaju da je reč o državnoj imovini, onda se procesuira po službenoj dužnosti", kaže Perović. "Propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci. Mora se utvrditi kolika je vrednost oduzete stvari. Ne može se, međutim, porediti vrednost nečijeg primanja i oduzete robe, naročito ako se ima u vidu broj prijava koji bi bio podnet nadležnim organima. Pored toga, smanjivanje cenzusa usporilo bi rad tužilaštva i policije, koji su i sada „zatrpani“ predmetima. A ovo i nije jedino krivično delo gde se gonjenje osumnjičenog preduzima privatnom krivičnom tužbom.

Ponedeljak 27.08.2012. 07:58
Umesto lepo da akumuliraju broj kradja na mesecnom nivou ili godisnjem i svako ko ide preko 15000, ne da ga apsi nego da ode da rmbaci negde za neku crkavicu, pa od te crkavice da vrati ljudima sto ih je prethodno " olaksao"
Ponedeljak 27.08.2012. 08:14
vrlo zvucan naslov,a ono se radi o dzeparosima. sistemske dzeparose koji napljackase milione evra putem privatizacija,otkupa i raznih drugih vidova pljacki niko i ne spominje,odnosno spominje ali stidjivo. niko ne pita ljude koji su u srbiju dosli bez igde icega i postali svetski bogatasi,ODAKLE VAM ? da bi se oni obogatli mnogo srba iz srbije je moralo osiromasiti,zar ne?
Ponedeljak 27.08.2012. 07:15
Prenosi se sa oca na sina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online