Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.08.2012.
13:36
Srna A

"Na Kosovu sve gore"

Više od 90 srpskih nevladinih organizacija poziva međunarodne predstavnike na Kosovu da preduzmu potrebne mere i smanje napetu situaciju budući da je dovedena u pitanje sposobnost kosovske policije da se izbori sa kriznim situacijama.

Mreža najavljuje da će zbog porasta incidenata uvesti praksu izdavanja saopštenja o dešavanjima na Kosovu u kojima se ugrožavaju prava srpske zajednice
 

Nevladine organizacije, okupljene u Kosovskoj strateškoj akcionoj mreži /KSAM/, podsećaju da su do sada više puta upozoravale na pogoršano stanje bezbednosti na Kosovu i sve lošije međuetničke odnose.

KSAM ističe da su događaji tokom juna i jula dokazali da se urušava položaj Srba na Kosovu.

Mreža navodi da je na protestu u Gračanici od međunarodne zajednice zatraženo da se spreči kršenje ljudskih prava Srba sa Kosova i smena ministra policije Bajrama Redžepija.

Zatražena je hitna osuda akcije kosovske policije zbog upotrebe prekomerne sile i brutalnosti prema građanima srpske nacionalnosti tokom proslave Vidovdana.

Najavljene su i tužbe protiv odgovornih lica jer je ponašanje kosovske policije dostiglo razmere represije prema srpskom narodu, ističe KSAM.

Sukobi na severu Kosova, bacanje Molotovljevih koktela i kamenovanje autobusa sa školskom decom tokom proslave Vidovdana, iseljavanje srpskih povratnika iz Kline, oduzimanje srpskih registarskih tablica, pokazatelji su šta se u protekla dva meseca događalo u južnoj srpskoj pokrajini.

Kosovska strateška akciona mreža /KSAM/ dodaje da su jun i juli na Kosovu obeležili i požar u Žilivodama na lokaciji masovne grobnice, kao i ubistvo bračnog para Jevtić u povratničkom mestu Talinovac kod Uroševca.

KSAM podseća da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta tokom tri meseca, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Mreža navodi da je začuđujuća Redžepijeva izjava da neće dozvoliti pokretanje istrage povodom zahteva KSAM-a i nekih međunarodnih organizacija da policija utvrdi činjenice o brojnim incidentima tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu.

"S ciljem iznalaženja rešenja za mnoge probleme sa kojima se svakodnevno suočava stanovništvo na Kosovu, ističemo da podržavamo najavljeni dijalog Beograda i Prištine", ističu u KSAM-u.

U saopštenju navode da očekuju da dijalog ubuduće bude transparentan i otvoren za sugestije i preporuke.

KSAM smatra da pitanje funkcionisanja srpskih banaka i rad PTT-a Srbije treba da budu deo tehničkih pregovora i dogovora prištinskih i beogradskih vlasti, jer unilateralni potezi kosovskog inspektorata i policije ne mogu doprineti normalizaciji stanja na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Petak 10.08.2012. 20:09
Све ми ово мирише на понављање догађаја из 1990/91 године.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online