Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.07.2012.
13:13
Novi magazin A

Teodor fon Burg: Niko ne radi sa mladim talentima

Osvajač zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi u Argentini Teodor fon Burg izjavio je da ne postoji nijedna institucija koja se ozbiljno bavi pripremama talenata za naučne olimpijade i dodaje da je predsedniku Srbije izneo ideje kako unaprediti rad sa mladim talentovanim ljudima.

''U inostranstvu su mislili da iza mene stoji državna institucija a svih godina sam sa privatnim profesorima koje je pronalazila moja majka'', kaže mladi matematičar u intervjuu za ''Novi magazin''.

Nastavlja studije na Oksfordu: Teodor fon Burg


Sa zlatnom medaljom sa poslednje olimpijade Argentini maturant beogradske Matematičke gimnazije, Teodor von Burg postao je najbolji mladi matematičar svih vremena. Do sada je na internacionalnim takmičenjima osvojio ukupno 22 medalje, ali medalja koju je sada osvojio mu najviše znači jer s njom je preuzeo rekord, navodi Teodor, uz objašnjenje da je sa završetkom gimnazije okončao i srednjoškolsku takmičarsku karijeru.

U Argentini je nastupao u šestočlanoj ekipi Matematičke gimnazije koja se sa 53. Međunarodne matematičke olimpijade, uz njegovo zlato, u Beograd vratila sa još dve dve srebrne, jednom bronzanom medaljom i dve pohvale.

Sa poslednjom zlatnom medaljom postao si, sportski rečeno, apsolutni šampion, a matematiku u Srbiji predstavio i kao takmičarsku disciplinu. Medalje su važne, ali izvesno nisu jedini cilj. Šta dalje?

Svetska matematička olimpijada, za učenike do 20 godina je najprestižnije naučno takmičenje u svetu i održava se već 53 godine, tako da nisam ja taj koji je matematiku otkrio kao takmičarsku disciplinu. Do ove godine titula ''najuspešnijeg u svetu svih vremena“ jeste bio moj cilj, jer sam znao da mogu da je osvojim, a uz nju i poštovanje mojih rivala koji najbolje znaju kako se teško do nje dolazi. Sada me čekaju studije, a posle njih master, doktorske studije, specijalizacija...

Nameravaš li da ostaneš u okviru matematike kao nauke ili da teorijsko znanje primeniš u nekom praktičnom umeću?

Ranije sam bio skoro siguran da ću se baviti nečim konkretnim, ali sada više nisam. Mislim da će mi studije u velikoj meri pomoći da donesem tu najvažniju životnu odluku.

Uobičajeno je da se u Srbiji spekuliše o tome da će naši mladi talenti trajno otići u inostranstvo. Bio si česta tema takvih napisa. Kakva je za sada odluka?

Studiranje u inostranstvu, pogotovu najboljih i najuspešnijih srednjoškolaca, jeste uobičajena praksa još od vremena kada je Srbija bila kraljevina. Mislim da se problematika „odliva mozgova“ više odnosi na činjenicu da se posle školovanja ti studenti ne vraćaju. Ja ću takođe studirati u inostranstvu.


Jesu li uspesi koje si ostvario rezultirali pozivima ne samo stranih univerziteta, već možda i pojedinih kompanija?

Da, imao sam mnogo poziva, ali odlučio sam se da prihvatim punu stipendiju Univerziteta Oksford.

Četvrtak 26.07.2012. 13:31
Treba joj pare za privatni biznis i briga za dobru zaradu! to interesuje predhodne vlade ! Koliko patenata came? Koliko je samo nadarenih ljudi otislo u inostranstvo ? Sta bi sa kampaljom sprecavanja odliva mozgova? Samo primenjena nauka nas moze izvuci iz krize !!! Sve pohvale za ovakve mlade ljude i samo napred !!!
Četvrtak 26.07.2012. 14:54
Moja cerkica uskoro krece u treci razred osnovne skole, jos u prvom je pokazala veliko interesovanje za matematiku. Nazalost, u skoli ne postoji nikakva matematicka sekcija. Na svoju ruku, nabavila sam neke zbirke zadataka i sa mojim stricem, inace prof matematike, radim sa njom. Maksimalno se trudim da pratim gradivo, i ne odstupam od njega. Uciteljica mi je zamerila sto potenciram taj njen talenat, jer ce ona tako otici mnogo dalje od svojih vrsnjaka. Nisu nasa deca lenja i glupa, vec jednostavno nerad i potiskivanje talenta od strane nastavnika dovodi do toga da mladi odlaze, nije za to kriva drzava vec gomila nezainteresovanih nastavnika koje ne interesuju deca vec samo plata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online