Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.07.2012.
09:40 >> 09:38h
Beta A

"Nikolić će pričati sa Jahjagom ako se steknu uslovi"

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da će Tomislav Nikolić "biti spreman da, kada se za to steknu uslovi, razgovara s legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca"

 Nikolić će "biti spreman da, kada se za to steknu uslovi, razgovara s legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca
 

Na pitanje da li će se predsednik sastati sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, Đurić je rekao da će Nikolić "biti spreman da, kada se za to steknu uslovi, razgovara s legitimnim predstavnicima kosovoskih Albanaca u cilju iznalaženja rešenja koji će zadovoljiti naše interese, ali i interese svih ostalih".

Povodom današnje posete generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Đurić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se očekuje da on dođe s porukama o nephodnosti mirnog rešavanja konflikta i odnosa Beograda i Prištine i afirmacije uloge Srbije u međunarodnoj zajednici i u sistemu UN.

Đurić je dodao da će se predsednik Tomislav Nikolić, u susretu s Banom, založiti za "poštovanje međunarodnog prava u punoj meri i kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država i mirnog rešavanja konflikta kada je reč i o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim ključnim pitanjima u svetu".

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić potvrdio je danas da će Aleksandar Vulin biti novi šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Upitan kakav je plan za rešavanje pitanja Kosova, savetnik predsednika je rekao da se plan sastoji u iznalaženju unutrašnjeg
konsenzusa, nenametanju političke volje iz jednog kabineta.

Plan podrazumeva i "angažovanje svih snaga da se nađe najbolje dugoročno rešenje koje će omogućiti Srbiji i građanima da žive u spokoju vezano za to kako će izgledati njihov svakodnevni život u Pokrajini, ali i sudbina Srbije u kontekstu njene unutrašnje stabilizacije i evropskog puta".

"Neophodno je da u Srbiji konačno imamo jedinstven državni pristup pitanju Kosova i Metohije. Nikolić je u punoj meri posvećen tome da se postigne minimalni politički konsenzus o onome šta su državni nacionalni ciljevi i o tome šta je naša vizija", istakao je Đurić, dodajući da će predsednik okupiti ne samo sve političke činioce,
nego i akademsku javnost, verske zajednice i sve koji imaju ulogu kad je reč o Kosovu i Methohiji.

Srbija će nastaviti da sprovodi postignute sporazume sa Prištinom, rekao je on i dodao da je činjenica da kada "imate preširoko postavljene sporazume onda mnogo toga ostaje pod znakom pitanja i na nivou usmenog dogovora".

Povodom nedavnog sprečavanja njegove posetu manastiru Gračanica, Đurić je rekao da je značajno što su predstavnici međunarodne zajednice ukazali na to da sprečanvanje posete nije bilo u skladu s pravilima i dogovorima koji su postojali i da sprečavanje bilo koga da ode u posetu duhovnom središtu predstavlja "anticivilizacijski čin".

"Veoma je važno da Priština sa značajnih mesta međunarodne zajednice čuje ovu poruku", kazao je Đurić. On je ukazao i na činjenicu da je Srbija za nešto više od 40 dana od stupanja na dužnost predsednika Nikolića imala više od 40 bilateralnih susreta sa gotovo svim značajnim svetskim liderima.

"Ton u tim susretima je bio takav da možemo govoriti vrlo kredibilno o tome da ugled naše zemlje u međunarodnoj zajednici ima veoma dobru perspektivu", dodao je Đurić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.07.2012. 09:47
"Ton u tim susretima je bio takav da možemo govoriti vrlo kredibilno o tome da ugled naše zemlje u međunarodnoj zajednici ima veoma dobru perspektivu". :-). Veoma diplomatski rečeno. Prevedeno na prosti srpski: Toliko smo na dnu da može samo da bude bolje :-).
Ponedeljak 23.07.2012. 09:54
Pas laje, karavana prolazi !
Ponedeljak 23.07.2012. 10:25
Koliko si ti smesan lik,skoro kao onaj tvoj izdajnik predsednik koji izjavljuje kako mu se cini da vise nikad nece biti predsednik u Pristini...TOMO IZDAJNICE ista si izdajica kao Tadic,KURVO ZAPADNA!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online