Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.07.2012.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Euleks mora da nađe krivce za Žilivode

Nadam se da će Euleks, koji pokrenuo istragu povodom incidenta u Žilivodama, izaći sa konrektnim odgovorom. Incident u Žilivodama ukazuje na neobazrivost i poigravanje sa ozbiljnim stvarima, kakvo je iskopavanje mogućih stradalih i kidnapovanih. Nadam se da će Euleks izaći sa konkretnim odgovorom, kaže za "Vesti" Slobodan Petrović, potpredsednik vlade u Prištini i lider Samostalne liberane stranke koja je u koaliciji sa partijom Hašima Tačija.

Slobodan Petrović

On smatra da je jako važno da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić odazove pozivu za susret Atifete Jahjage što bi, kako kaže, "otvorilo put intenzivnijim kontaktima na drugim nivoima".


Kako ocenjujete nedavna ubistva, i sve više napada na Srbe i njihovu imovinu?

- To je veliki gubitak za srpsku zajednicu. Ja, kao i svi članovi Samostalne liberalne stranke, osudili smo ovo ubistvo. Stalno smo u kontaktu sa ljudima koji rade na rasvetljavanju ovog zločina i očekujem da ćemo brzo imati nove detalje vezane za istragu.

Ni čuo za pripremu napada na sever

Uoči godišnjice od akcije ROSU na severu i postavljanja barikada, priča se da bi moglo da dođe do novog upada te jedinice, znate li išta o tome?
- Ne, nemam nikakve slične informacije o takvim upadima.

Pored toga što je zapaljen lokalitet u Žilivodama, gde se tragalo za posmrtnim ostacima Srba, nedavno je oštećena crkva u Štimlju, a u Gornjem Selu kod Prizrena opljačkana su zgarišta kuća. Imate li neko objašnjenje? Da li se i ko brine o tome da takva mesta budu sačuvana?
- Znam za sve ove incidente i trudim se da svim naporima pojačamo bezbednost, ali i da sa ostalim ministrima koordiniramo nadležnosti. Mogu reći da je incident u Žilivodama nešto što ukazuje na neobazrivost i poigravanje sa ovako ozbiljnim stvarima, kakvo je iskopavanje mogućih stradalih i kidnapovanih. Zaista se nadam da će Euleks, koji je pokrenuo istragu povodom ovog slučaja, izaći sa konkretnim odgovorom.


Zašto je savetniku predsednika Srbije Marku Đuriću onemogućeno da poseti Gračanicu, iako je poseta najavljena Euleksu?
- Razlog njegovog neulaska mislim da je jasan. Gospodin Đurić nije ispoštovao protokol. A što se tiče moje pomoći, možda bih mogao da učinim nešto da sam bio obavešten, da me je savetnik Đurić kontaktirao vezano za ovu posetu.


Atifete Jahjaga je po treći put izjavila da bi razgovarala sa Tomom Nikolićem, smatrate li da bi predsednik Srbije trebalo da prihvatio tu ponudu i o čemu bi oni razgovarali?

- Mislim da su želje za sastankom obostrane i naravno da je to pozitivno. Pitanje Kosova postaje problem koji Srbija mora da uokviri i reši. Mislim da je jako važno da što pre dođe do tog susreta jer bi to automatski otvorilo put intenzivnijim kontaktima i na drugim nivoima. A što se tiče teme tog susreta sigurno bi bila dobra prilika da razgovaraju o mnogim pitanjima koja otežavaju svakodnevni život naših građana.


Šta očekujete vi, a šta srpska zajednica od posete Generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna Kosovu?

- Radujemo se njegovoj poseti Kosovu. Mislim da nema posebnih očekivanja, ali smo spremni da mu predočimo pravo stanje na terenu. Ja ću svakako imati prilike da ga vidim i popričam sa njim o problemima srpske zajednice.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.07.2012. 12:15
poturica sa srebrom u očima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online