Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 12.07.2012.
19:14
Srna A

"Papa nije bezbedan u Srbiji punoj izbeglica"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da ne vidi nikakvu štetu od dolaska u Srbiju pape Benedikta XVI i da bi njegova poseta "bila nova stranica istorije odnosa Pravoslavne i Katoličke crkve". Međutim, on ja napomenuo da se ne može izbeći problem papine bezbednosti, koju ovde niko ne bi mogao da mu garantuje, "jer ovde živi mnogo izbeglica".

U Srbiji još sveža sećanja na Drugi svetski rat, a posebno na ratove u exYu

"Srbija je uvek mogla da pozove papu u posetu, ali ne verujem da bi on prihvatio da se odazove pozivu bez saglasnosti Crkve. I to je normalno", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

On je ocenio da bi "dijalog sa ličnošću kakav je rimski episkop bio veoma koristan, jer on je i državnik".

Papa je, prema patrijarhovim rečima, i ranije izražavao želju da poseti Srbiju, pa i države prethodne Jugoslavije, a opravdanja za njegov nedolazak bila su i dalje sveža sećanja na posledice Drugog svetskog rata, a posebno poslednjih ratova i tragedija.

Tu su, kako je rekao, i razlozi papine bezbednosti u Srbiji koju "niko ne bi mogao da mu garantuje s obzirom na to da ovde živi puno izbeglica".

Patrijarh Irinej rekao je da bi bila tragedija za zemlju i Crkvu ako bi se nešto desilo poglavaru Rimokatoličke crkve i naglasio da je zbog toga stav Crkve da još nije sazrelo vreme za jednu takvu posetu.

Govoreći o obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta 2013. godine, patrijarh Irinej je ocenio da bi dolazak pape u Niš "bio veoma koristan za Srbiju, srpski narod i srpske države", napominjući da bi taj susret bio prvi posle 11. veka kada se dogodio tragični raskol Istočne i Zapadne crkve i možda prilika da za povratak pitanju hrišćanstva i "jedinstvu kojem se mi svakodnevno molimo".

"To bi bila nova stranica istorije odnosa Pravoslavne i Katoličke crkve", rekao je patrijarh Irinej.

Međutim, naveo je on, postoje neka mišljenja, među kojima je i mišljenje ruskog patrijarha Kirila, do čega je SPC veoma stalo, koji kaže da ne bi mogao da dođe u Niš ako bi tu došao i papa, zbog čega je crkva "donela oduku da pozove poglavare svih pravoslavnih crkava, a drugim crkvama će uputiti poziv za prisustvo sa delegacijama na najvišem nivou".

On je naveo da poziv neće biti upućen na ime aktuelnog pape, već crkvi, ali sa pozivom da u Nišu prisustvuje delegacija na najvišem nivou.

Kada je reč o problemima sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, patrijarh Irinej je naglasio da Mitropolija crnogorsko-primorska od svog postojanja pripada Pećkoj patrijaršiji i "kao takva je starija i od Crne Gore".

"SPC pokriva sve svoje vernike koji se nalaze u državama nekadašnje Jugoslavije, sve vernike koji žive u Evropi, Americi, Australiji, a sada osnivamo i eparhiju u Južnoj Americi i po tome Crna Gora neće biti izuzetak", rekao je patrijarh Irinej, ističući da očekuje da će "sa malo zdrave pameti" to pitanje biti rešeno onako kako treba da bude.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.07.2012. 19:22
Reci bre slobodno da ne želiš posetu poglavara crkve koja je pacovskim kanalima pomagala bežanje Pavelića i ostalih koljača u Argentinu i ostale latinoameričke zemlje i čiji su sveštenici bili direktni izvršioci i podstrekači genocida nad srbima u tvorevini NDH !!! ETO..JEL TO BILO TEŠKO KAZATI ?
Četvrtak 12.07.2012. 19:19
"a opravdanja za njegov nedolazak bila su i dalje sveža sećanja na posledice Drugog svetskog rata"... -тужно је што и Патријарх игра на карту заборавности србистанаца... Е Господине Павле.... Срби Вас прежалити не могу....Свето Вам је Име и Дела Ваша...
Četvrtak 12.07.2012. 20:08
Ukoliko je neko sumnjao da su nam ovog popa na funkciju patrijarha nametnuli nasi neprijatelji preko izdajnicke vlasti, sada se moze uveriti koja je njegova stvarna uloga. Pricali smo o tome jos dok nije bio izabran, ali avaj! U Srbiji niko ne zeli da vidi i cuje. Neprijatelji Srba i Srbije imaju apsolutnu vlast u Srbiji na svim nivoima preko svojih poslusnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online