Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.07.2012.
16:16
Press A

Kraljevo: Pacijenti su umirali zbog loših rastvora

Pacijenti u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu umirali su zbog loših rastvora za dijalizu, tvrdi Goran Kuševija, bivši načelnik anesteziologije u ovoj bolnici.

Pacijenti u ZC "Studenica" u Kraljevu umirali su zbog loših rastvora za dijalizu (foto:ilustracija)

Kuševija za ovu zastrašujuću činjenicu optužuje bivšeg direktora ZC Dragana Arsića i smatra da je on najodgovorniji za kupovinu loših rastvora za hemodijalizu i samim tim povećan broj umrlih. On tvrdi i da je direktor počeo da ga progoni kada je javno ukazao na zloupotrebe. Prvo je, kaže, trpeo mobing, a onda je i smenjen sa mesta načelnika anesteziologije.

 

Svi su primećivali

ZC "Studenica", kako navodi Kuševija, godinama nije potpisivala ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

- Fond je nabavljao kvalitetne rastvore i setove za hemodijalizu, dok je Arsić kupovao znatno skuplje, sumnjivog kvaliteta. Ti rastvori su se u toku hemodijalize kristalizovali. Kupovane su, takođe, i nekvalitetne dijafragme koje nisu na pravi način odvajale štetne materije. Razliku su čak i pacijenti počeli da primećuju posle zemljotresa, kada su bolesnici počeli na dijalizu da odlaze u Kragujevac. I dr Ružica Gordić, bivša načelnica hemodijalize, ukazivala je na nepravilnosti, međutim nakon toga je i ona smenjena sa funkcije - kaže Kuševija.

Pacijentkinja Lenka Vujović iz Kraljeva pre dve godine poslala je pismo ministru zdravlja i policiji o dešavanjima na odeljenju hemodijalize u Kraljevu.

- Mi smo hronični bolesnici i jedino nam je preostalo da se obratimo vama za pomoć. Mi to ne bismo uradili da se ne osećamo životno ugroženim, što potvrđuje veliki broj smrtnih ishoda neposredno posle dijalize u poslednjih mesec dana. U opremljenim setovima pri isključenju zaostaje krv, što utiče na našu krvnu sliku. Sterilizacija je jako loša ili je nema, na šta ukazuje i kompjuterski program koji blokira početak dijalize zbog nepotpune sterilizacije - navela je tada Vujovićeva u pismu ministru zdravlja.

 

Interesne grupe

S druge strane, bivši direktor Arsić tvrdi da uvid u stopu mortaliteta u Centru za hemodijalizu u Kraljevu pokazuje da nema ni govora o povećanju smrtnosti. On navodi da je smrtnost tokom hemodijalize i peritonealne dijalize u skladu sa domaćim, pa i evropskim prosekom.

- Posle obaranja centralnog tendera mi smo, poštujući zakon o javnim nabavkama, na samostalnom tenderu izabrali najboljeg ponuđača. I to po nižim cenama nego na tenderima fonda, iako nam to nije u opisu posla. Uz to, rastvori i setovi za dijalizu nabavljeni su sa svim sertifikatima Agencije za lekove. Ja sam žrtva određenih interesnih grupa, koje zastupaju drugog proizvođača lekova, i to će se pokazati na sudu - kategoričan je Arsić.

Inače, regionalna Lekarska komora za centralnu i zapadnu Srbiju odbacila je predlog ZC "Studenica" da se protiv dr Gorana Kuševije pokrene disciplinski postupak zbog povrede lekarske dužnosti.

Četvrtak 05.07.2012. 08:07
Opšti nemar za pacijenta u našem zdravstvu,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online