Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.05.2012.
08:46
Večernje novosti A

Za zdravstvene knjižice dva uslova

Overa zdravstvenih knjižica 6,9 miliona osiguranika u Srbiji za drugu polovinu godine počeće 3. juna. Za markicu u zdravstvenoj ispravi sada prvi put treba ispuniti dva uslova: stari - da se uplaćuje doprinos za zdravstvo po stopi od 12,3 odsto na platu ili penziju, i novi - da osiguranik ima bar jednog izabranog lekara.

Uskoro bi trebalo da počne i zamena starih zdravstvenih knjižica novim, elektronskim
 

Podatke o uplati doprinosa Republički fond zdravstvenog osiguranja dobija iz Poreske uprave, a u svojoj bazi ima evidenciju o izboru lekara. Prema toj evidenciji većina osiguranika je ispunila ovaj novi uslov predviđen poslednjim izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. A, ko još nije izabrao svog lekara, praktično nije zakasnio. Jer, izbor lekara vremenski nije ograničen, samo što će oni koji se kasnije opredele za doktora, kasnije i da overe zdravstvenu ispravu.


- Pravilnik kojim je regulisan izbor lekara kao jedan od dva uslova za overu knjižica stupa na snagu 3. juna - rekla je za "Večernje novosti" Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja. - To je praktično i datum odloženog početka primene uslova o izboru lekara u praksi, s obzirom na to da je po Zakonu on trebalo da važi od 1. januara ove godine. Očekujemo da će se za ogromnu većinu, čak za 90 odsto osiguranika, knjižice overavati u julu. Ko do tada ne izabere svog lekara neće ostati bez prava na zdravstvenu zaštitu: na hitnu medicinsku pomoć može da računa uvek, bez obzira na to da li ima overenu knjižicu, a kada mu zatreba medicinska pomoć koja se ne smatra hitnom, prvo će da izabere lekara, pa da overi zdravstvenu knjižicu, i da onda ode na pregled.
 

Nove važe 10 godina

Uskoro bi trebalo da počne i zamena starih zdravstvenih knjižica novim, elektronskim. Nove knjižice, prema planu RFZO, prvi će dobiti osiguranici filijale u Valjevu. Zakonom je predviđeno da se do kraja 2014. godine zamene sve zdravstvene knjižice. Nove zdravstvene isprave izgledaće kao bankovna kartica i biće urađena od kvalitetnog polikarbonata. Imaće čip i važiće 10 godina.

Od 6.786.333 dosad registrovanih osiguranika, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, svog lekara opšte medicine je izabralo njih - 5.461.146. Za jednog od 588 ginekologa u 157 domova zdravlja se odlučilo 1.059.807 žena. Pedijatra je izabralo 1.000.861 dete, a stomatologa 624.033 osiguranika.


- Knjižice će se overavati u zavisnosti od osnova osiguranja - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Za zaposlene se overavaju na šest meseci, osim u slučajevima kada su radno angažovani na kraći rok. Izuzetak su i zaposleni u firmama čija stara dugovanja za zdravstveni doprinos miruju, a započele su sa uplatom tekućih obaveza za doprinos, kojima će se knjižice, takođe, overavati na tri meseca.


Izjava o izboru bar jednog izabranog lekara je obavezna prilikom overe knjižice, ali Zorica Pavlović kaže da osiguranici ne treba da "opsedaju" domove zdravlja i naknadno vade potvrde o izboru doktora. Ko je sačuvao potvrdu prilikom izbora lekara može da je dostavi kadrovskoj službi svoje firme, ili da je pokaže na šalteru RFZO ako sam ide da overi knjižicu. Za sve ostale registracija kod izabranog lekara, u principu, proveravaće se u bazi podataka.


- Neke ustanove su loše poslale podatke o izboru lekara, ali sve eventualne probleme bi direktno trebalo da rešavaju između sebe filijale RFZO i domovi zdravlja - kaže Zorica Pavlović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.05.2012. 08:55
Чиповане здравствене књижице.... чипују нас на све стране...
Ponedeljak 14.05.2012. 11:01
Knjižica se ne može overiti ako nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo..Većina firmi duguje ogromne pare za te doprinose pa me čudi da je čak 6,9 miliona osiguranika navodno overilo istu..xm....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online