Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2012.
09:06
Blic A

Vinča: Zaposleni idu na dodatne preglede zbog zračenja

Ministarstvo nauke tražiće da radnici Nuklearnih objekata Srbije u Vinči budu podvrgnuti dodatnim zdravstvenim pregledima.

Zračenje jednako onom na prekookeanskom letu

Snežana Pavlović, direktorka sektora za radijacionu sigurnost Nuklearnih objekata, u pismu upućenom Vladi navela je da je su zaposleni u Vinči vadeći iz bazena radioaktivne šipke “ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta”.

Saradnja sa Rosatomom

 

Predstavnici Instituta za nuklearne nauke Vinča i državne korporacije za atomsku energiju Rosatom iz Moskve, definisali su zajednički predlog da se u Vinči uspostavi proizvodnja ciklotronskih radiofarmaceutika za medicinske centre u Srbiji, na prvom mestu za pozitronsku emisionu tomografiju (PET). Ova dijagnostička tehnika najviše se primenjuje za rano i tačno otkrivanje malignih tumora.

U JP Nuklearni objekti Srbije (NOS) navode da nikakvog incidenta nije bilo, a slično kažu i u nadležnom ministarstvu, ali navode da će, ipak, tražiti dodatne zdravstvene preglede dodajući da nema opasnosti ni za zaposlene, ali ni za žitelje.


V.d. direktora JP NOS Jagoš Raičević ističe da “nije bilo prekomernog ozračivanja”, da izmerene doze ukazuju da je “prosečna vrednost bila oko 60 mikrosiverta po času, a najveća zabeležena 106, što je ispod doze koju prima putnik na prekookeanskom letu”.


- Jesu se naši operatori našli kratkotrajno u polju sa visokom jačinom zračenja, ali nije reč o alarmantnim dozama - dodaje Raičević.


Eksperiment se svodio na podizanje i spuštanje šipke sa radioaktivnim materijalom iz metalnog cilindra u bazenu, kada je utvrđeno da se osim izvora radijacije na vrhu, za koji se znalo, na dnu šipke nalazi još jedan izvor, o čemu, kako kaže Raičević, nije bilo prethodnih zapisa.


On dodaje da je radni nalog, osim njega, potpisala i mr Snežana Pavlović, tadašnja direktorka sektora za radijacionu sigurnost. Upravo ona je o celom slučaju i obavestila javnost, šaljući pismo u kojem je za ceo slučaj optužila Raičevića. V.d. direktora JP NOS, međutim, kaže da je ona time zloupotrebila poziciju da događaj iskoristi za “promociju, alarmiranje javnosti i izazivanje panike”, čime želi da skrene pažnju sa ispitivanja njene odgovornosti u vezi sa incidentom s početka godine.


Do Snežane Pavlović juče nismo uspeli da dođemo. Profesor nuklearne fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu Jovan Puzović kaže da su navedene doze zračenja bezopasne, ali ističe da ovako nešto nije trebalo da se desi.


- Trebalo bi ispitati zašto se desilo jer, ako je već utvrđeno da postoji još jedan izvor zračenja, šipke nije trebalo izvlačiti iz bazena - kaže Puzović.


Snežana Pajović, pomoćnica Ministra prosvete i nauke, kaže da su oni zatražili i dodatni izveštaj iz JP NOS.


Prof. dr Vladimir Obradović, direktor Klinike za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije, kaže da u Vinči nije bilo zračenja i da ljudi ne treba da se plaše posledica po zdravlje.


- Brzina pojave simptoma zavisi od doze zračenja. Kod većih akutnih ozračenja postoji period kašnjenja od nekoliko dana kod kojeg su prvi simptomi kratkotrajni i osoba se oseća dobro. Tek kasnije, kada oštećena tkiva i organi počnu da gube funkciju, radioaktivne čestice vezane za tkiva izlaze na površinu kože i stvaraju opekotine opasne po život. Kod blagih doza ozračenja mučnina se javlja u prvih 24 do 48 sati. Nju prate zamor, glavobolje i opšta malaksalost. Kod velikih doza zračenja, kakvo je bilo u Černobilju, kasnije može doći do pojave malignih bolesti i genetskih poremećaja - objašnjava dr Obradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online